Kategórie
Bylinky Liečenie

Levandula…

Máte na záhradke levanduľu?

Vďaka čerstvej, sviežej vôni bola levanduľa obľúbenou prísadou do kúpeľa starých Grékov a Rimanov. Jej názov je odvodený od latinského levare – umývať. Levanduľa sa veľmi rozšírila pre vynikajúce insekticídno – repelentné vlastnosti ako aj pre výraznú, trvanlivú vôňu.

Táto nádherná rastlinka dokáže potešiť nielen oko, ale pomáha aj pri zdravotných problémoch a je vynikajúcim kozmetickým prostriedkom. Doslova vie osviežiť všetky zmysly a práve je najvhodnejší čas na jej zber. Naše staré mamy, a aj dnešné šikovné gazdinky, pestujú levanduľu nielen pre jej krásu ale aj pre jej všestranné využitie. Levanduľa je v podstate poloker, ktorý možno pestovať na záhradke, ale aj na balkóne v kvetináči.

Pôvod tejto rastlinky je v Stredomorí a má šedo zelené listy a kvety zvyčajne fialovej, alebo modrofialovej farby. V domácnosti ju využijete od varenia až po voňavé kúpele a masti. Citlivá rastlinka Semienka levandule sa vysádzajú vo februári alebo marci, avšak túto rastlinku možno rozmnožovať aj odrezkami. Pozor, levanduľa je citlivá na mráz. Kvitne v letných mesiacoch a zbiera sa z nej vňať pred kvitnutím a kvety.

 Silica z levandule je obľúbená aj v kozmetike. Jedna kvapka na spánky odstráni bolesti hlavy a pomáha aj pri celulitíde. Je vhodná pre každý typ pleti, medzi jej „zázračné“ účinky patrí regenerácia buniek, omladenie pokožky a ocenia ju i ľudia s kožnými problémami.

Pre pokožku

Levanduľové prípravky sa používajú pri popáleninách, i pri tých od slnka a jej protizápalové účinky pôsobia blahodarne proti vyrážkam, ekzémom, lupienke a dermatitídam. Ja ho používam na rany a nedávno mi pomohol pri mykóze ktorú som mala po antibiotikách, utíšil mi strašné svrbivé muky a ani canesten z lekárne mi vtedy nezabral, iba levanduľový olej.

Tinktúra

 Z levandule možno pripraviť viacero prostriedkov na ošetrenie pleti. Všestrannou je levanduľová tinktúra, ktorú pripravíme z 25 g levandule, ktoré zalejeme 250 g kvalitného liehu. Necháme lúhovať dva týždne, pričom nádobu je potrebné poriadne uzavrieť. Následne sa zmes scedí a uchováva v tmavej nádobe. Tinktúra sa v zriedenej forme používa ako voda po holení, pleťová voda(tinktúru zriedime s destilovanou vodou),ale pomáha aj pri dne, reume a zápale nervov. S jednou kvapkou tinktúry si môžete masírovať spánky pri bolestiach hlavy. Pri chorobách dýchacích ciest možno levanduľu aj inhalovať, pomáha i pri chrípke, z tinktúry je vynikajúce kloktadlo.

Olej

Levanduľový olej, podobne ako masť sa používajú na boľavé miesta po úrazoch, zápaloch i pri reume. Pri výrobe oleja sa čerstvé kvety macerujú šesť až osem týždňov v olivovom oleji. Levanduľový olej pôsobí antibioticky, uvoľňuje spazmy, kŕče hladkého svalstva, povzbudzuje pankreas, tlmí bolesti hlavy psychického pôvodu, je dobrý na neurastenické problémy akéhokoľvek pôvodu. Celkovo levanduľa pôsobí sedatívne, čiže upokojuje.

Príjemný kúpeľ

Veľmi obľúbený je aj levanduľový kúpeľ. Ten si pripravíme tak, že päť hrstí levanduľovej vňate sparíme v piatich litroch vody a necháme 20 minút vylúhovať. Následne levanduľu precedíme a vodu vlejeme do pripraveného kúpeľa, ten by však nemal mať viac než 37 stupňov Celzia. Levanduľový kúpeľ nielen nádherne vonia, ale zbaví vás aj stresu a podráždenosti, zlepší stav kožných plesní a omladí pokožku. Taktiež krásne rozvonia byt v aromalampe.

Masť

Uvariť si môžete aj levanduľovú masť. Kilogram domácej masti zmiešajte so 100 g včelieho vosku a zohrievajte vo vodnom kúpeli na teplotu 80 stupňov Celzia. Potom pridajte 250 g čerstvých levanduľových kvetov a približne desať minút miešajte. Masť musí 24 odstáť, potom ju treba opäť rozohriať a precediť cez gázu. Skladujte ju na tmavom a chladnom mieste.

 Tehotným a dojčiacim ženám sa používanie levandule neodporúča, pretože jej silica je relatívne toxická!

Využitie v domácnosti

 Okrem liečebných a skrášľujúcich účinkov môžete levanduľu použiť aj v kuchyni, kvety sa pridávajú pre vôňu do cukru a lekvárov, avšak možno z nich pripraviť aj ocot. Sušené kvety levandule sa tiež zvyknú zašívať do malých vrecúšok a dávať k vankúšom do postele, alebo na pre voňanie do skríň.

Levandula ako liečivo:

Levanduľa je účinným prostriedkom proti úzkosti, depresii, psychickej únave, nespavosti, eliminuje ťažkosti s trávením, bolesti hlavy, kožné ťažkosti, zlepšuje imunitu, podporuje tvorbu bielych krviniek, likviduje baktérie, harmonizuje krvný tlak, ukľudňuje búšenie srdca.

Úzkosť a depresia

Levanduľový olej má ukľudňujúce pôsobenie na nervovú sústavu, používa sa pri depresii, hystérii, nervovom vypätí, podráždenosti. Uvoľňuje kŕčovité a stuhnuté svalstvo, ktoré je dôsledkom preťaženého organizmu, takže levanduľový olej je skvelým doplnkom masážnych emulzií. Posilňuje účinok iných upokojujúcich prostriedkov.

Nespavosť

Nedávna štúdia na univerzite v Lancasteri potvrdila, že používanie levanduľového oleja ako prostriedku na liečbu nespavosti je rovnako účinné ako syntetické lieky a tak sa levanduľové vankúše bežne ponúkajú ako alternatívny spôsob liečby pacientom v nemocniciach.

Rany, jazvy, popálenia

Hojivé vlastnosti oleja pri ošetrení rezných rán, odrenín, vriedkov a popálenín ľudia oceňujú už niekoľko storočí. Antiseptické (protizápalové) vlastnosti levanduľového oleja napomáhajú ošetrovaniu rán a zároveň urýchľujú ich hojenie. Pri jazvách má levanduľa sceľovací účinok.

Tráviace ťažkosti

Levanduľa bola nemeckou komisiou pre liečivá známou pod názvom „Commission E“ odporúčaná ako účinný prostriedok na liečenie tráviacich ťažkostí, keďže podporuje vylučovanie žlče a podporuje správnu reguláciu nervovej sústavy a spaľovanie tukov. Používa sa i na problémy v ústnej dutine a blahodárne pôsobí pri plynatosti a zápche.

Bolesti hlavy

Vmasírovaním levanduľového oleja do spánkov môžeme prispieť k uvoľneniu stuhnutého svalstva a tým odstrániť bolesti hlavy či migrény, ktoré môžu byť nervového, tráviaceho, alebo záťažového pôvodu. Je vhodná i pre epileptikov.

Dermatologické ťažkosti

Výborné ukľudňujúce účinky na pokožku sa osvedčili pri svrbení, dermatitíde, ekzémoch, akné a psoriáze. Levanduľový olej je účinným pomocníkom na zotavenie pokožky po akomkoľvek zápale a v období letných horúčav i pri úpale.

Tehotenstvo a pôrod

Počas tehotenstva môže byť levanduľa vítaným pomocníkom uvolňujúcim plynatosť a poruchy trávenia. Masáže levanduľovým olejom môžu výrazne prispieť k vymiznutiu jaziev po pôrode, alebo zhojeniu drobnejších poranení bradaviek v dôsledku dojčenia.

Levanduľové kúpele

Levanduľové kúpele alebo masáže môžu poskytnúť úľavu pri predmenštruačnom syndróme a pri menštruačných bolestiach, pri odstraňovaní následku pohlavných chorôb alebo rakoviny kŕčka maternice, analgeticky pôsobia i pri reumatizme a bolestiach kĺbov.

Dezinfekčný prostriedok a odpudzovač hmyzu

Vodou rozriedená levanduľová esencia môže poslúžiť ako dezinfekčný prostriedok na rôzne typy povrchov. Zároveň je účinným odpudzovačom hmyzu a nežiadúcich molí, ktoré sa z času načas objavia v každej domácnosti.

Protivník rakovinového bujnenia

Testy Národného inštitútu pre výskum rakoviny v USA lokalizovali v levanduľovej zmesi zložku známu ako perillyl alcohol. V doteraz vykonaných laboratórnych pokusoch sa levanduľa osvedčila ako účinný protivník rôznych typov rakovinového bujnenia v prsníkoch, pľúcach, pečeni, hrubom čreve aj podžalúdkovej žľaze.

Aplikácia levandule

Levanduľu možno aplikovať niekoľkými spôsobmi. Najbežnejšia je masáž levanduľovým olejom, ale dá sa aj inhalovať, pridávať do kúpeľa alebo riediť s vodou v rozprašovači. Levanduľová esencia je v základnej forme príliš koncentrovaná, preto by sa mala pred použitím riediť vodou, olivovým alebo jojobovým olejom. Suchou levanduľovou zmesou sa často plnia vrecúška alebo vankúše.

Levanduľová zmes, či už suchá alebo ako esencia, by sa mala skladovať na suchom a tmavom mieste. Levanduľa je často označovaná ako európske Tea Tree a preto by ako univerzálny liek nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Levanduľa je účinným prostriedkom proti úzkosti, depresii, psychickej únave, nespavosti, eliminuje ťažkosti s trávením, bolesti hlavy, kožné ťažkosti, zlepšuje imunitu, podporuje tvorbu bielych krviniek, likviduje baktérie, harmonizuje krvný tlak, ukľudňuje búšenie srdca.

Takže trhajme , vysušme a šup..šup robiť liečivé prípravky.

Ja už mám doma prípravky z klinčeka, ruže , propolisu a idem na levandulu. 😀

8 replies on “Levandula…”

Ahoj anitraM,
chcela som sa spýtať, keďže mám levanduľu veľmi rada, na jednu vec. Kúpila som si ju asi 2x po dva kvetinace, polievala som ju vždy keď som videla, že schne zemina. Nemala som ju ani vo veľkom teple ani vo veľkej zime, no vždy po nejakých troch mesiacoch úplne vyschla 😦 mám túto bylinku veľmi rada, neviem si vysvetliť, prečo sa jej unás doma nepáči 😦 no taktiež som si všimla, že akonáhle vyschne, môj priateľ zozstane nervózny na nevydržanie 😦

Páči sa mi

Jedinou podmienkou pre pestovanie levandule je slnečné miesto a piesočnatá pôda, zároveň sa jej dobre darí aj v skalkách, na balkónoch a terasách. Postačí jej prirodzená závlaha, pravidelne obstrihávanie kvetov po odkvitnutí, aby mohli vyrastať nové. Odborníci odporúčajú celý krík na jeseň alebo jar zostrihať, vyformovať do guľovitého tvaru, aby sa zbytočne nevytvárali drevnaté stonky. Na zimu je potrebné chrániť levanduľu čečinou pred vymrznutím. Mne na zimu vymrzla, lebo som ju ničím neprikryla. 😕
Keby ju kupoval drahý, tak nepovie, že je mrzutý, ale že by ho to tak ovplyvnilo???

Páči sa mi

Martinka, vďaka za link, určite niekoho poteší. 😉
Ja si robím vlastný olejíček aj pleťovú vodu. Levandula má zázračné účinky na pokožku a ja nedám na ňu dopustiť. 😉
Len domáce mydlo som z nej zatiaľ neskúšala 🙄

Páči sa mi

Ahojte, píše sa tu, že levanduľa podporuje tvorbu bielych krviniek. V akej konzistencii a akým spôsobom ju treba využívať aby naozaj pri tvorbe krviniek pomohla? Ďakujem :))

Páči sa mi

Vnútorne sa konzumuje ako čaj……Pripravuje z priemernej jednotlivej dávky 1,5 g, alebo z 1 kávovej lyžičky drogy na šálku vody; pije sa 2-krát denne.
A ako tinktúra sa používa aj na homeopatickú liečbu, kde sa dáva 3x denne 10 kv. po jedle. p dobu 3 mesiacov…..Tu je herbár:
http://www.gymzv.sk/~julia/levandula.html
Jej účinnosť na tvorbu bielych krviniek ti potvrdiť neviem. 🙄

Ja som si urobila tinktúru s kapucínky a dávam si do 200 ml vody 20 kv. 2x denne.

Kapucínka väčšia…

Levanduľu využívam väčšinou na vonkajšie použitie a mám s ňou vynikajúce účinky na kožné ochorenia.

Pokiaľ ide o znížené množstvo bielych krviniek, treba venovať pozornosť obličkám, lebo od nich závisí imunitný systém. Ak je ich činnosť oslabená, znižuje sa aj imunita, potom je oslabená činnosť lymfatického a hormonálného systému. S psychosomatiky obličky sú párový orgán, ktorý patrí vzťahom, teda ako sa prejavujeme k iným aké emócie s nimi máme. Ak sú problémy vo vzťahoch trpia tým obličky.

Samozrejme tvoj problém môže byť aj niekde inde a choroba je prejav, že telo volá o pomoc. Je potrebné odstrániť príčinu.
Pekný večer.

Páči sa mi

Ďakujem, určite skúsim ten čaj 🙂
Nie nie, ja to nemám z obličiek, ja som onko pacient a teda chemoterapia mi trochu linčuje imun. systém aj krvný obraz. Skúšala som už všeličo na udržanie KO ale všetko som musela z určitých dôvodov prerušiť, ale toto by nemalo mať nijaké zápory tak skúsim.
Veľmi pekne ďakujem za pomoc. 😉

Páči sa mi

…áno viem, že aj u tohoto ochorenia je pokles bielych krviniek.
Pridávam jeden recept… Tak držím palce, na úspešné zvládnutie boja s rakovinou.
Na imunitu je super zázvor a aj chren.

Zázvor…

ŠPECIALITA – BOJ PROTI RAKOVINĚ

JEDLÁ SODA A JAVOROVÝ SIRUP PROTI RAKOVINĚ
Následující recept zveřejnil neuropat dr. Murphy, který tvrdí, že mu ještě na rakovinu nezemřel žádný pacient.

Neuropat dr. Murphy uvádí:
Recept vypadá jednoduše, ale má vědecké vysvětlení. Jako prevence rakoviny se užívá jedna lžička denně. Doporučil jsem to jednomu svému klientovi s bolestmi břicha, kde měl už metastázy. Bolesti do tří dnů přešly a cítí se dobře. Principem působení tohoto receptuře, že rakovinné buňky nesnášejí zásadité prostředí, které je člověku přirozené (zdravý člověk má pH 7,3 – 7,5 ). Rakovina se rozvijí jen v kyselém organismu (pod pH 6). Soda je zásada a s pomocí cukru (rakovinové buňky konzumují 18x více cukru než zdravé) pronikne přímo do buněk. I další alternativní onkologové v Evropě už léčí efektivně rakovinu s pomocí jedlé sody.

Ingredience:
Javorový sirup, jedlá soda
Postup:
3 díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody ( soda bicarbona ) smísit ( např. 15 lžiček sirupu a pět lžiček sody) a promíchat, dát poté v kastrůlku na sporák, zahřívat 5 minut nepříliš silně, dokud směs poněkud nezahoustne. Na počátku může být užíváno častěji, např.3x denně jedna čajová lžička. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, dlouhodobě. Může být rozpuštěna ve vodě, čaji, nebo třeba namazána na chléb. Javorový sirup může být případně dočasně nahrazen medem.

Obecně platí:
nejíst jinak žádný cukr v nápojích ani v pokrmech, s výjimkou trošky ovoce.

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.