Kategórie
Duchovné Myšlienky

Význam symbolov v ľudskom živote…

ReligijneSymbole.svgČlovek má neustále potrebu obklopovať sa symbolmi svojich prianí, túžob a cieľov. Je preňho často nemysliteľné, že by si ich obraz niesol a udržiaval len v duchu, preto sa ich snaží stvárňovať do rôznych podôb, ktoré sa mu na to hodia. Človeku je dnes k dispozícii na tisíce druhov najrozličnejších symbolov dobra, lásky, pomoci, liečby a požehnania.

To samo osebe nemusí byť zlé, pokiaľ sú jeho priania a ciele ušľachtilé, a ak určitý symbol považuje naozaj len za symbol, pri ktorom sa môže napríklad v stíšení ľahšie vnútorne naladiť a načerpať silu do ďalšieho života a úsilia na svojej pozemskej ceste za týmto cieľom.

Je potom prirodzene pochopiteľné, že každý nositeľ akéhokoľvek symbolu k nemu musí dôjsť prirodzenou cestou, že teda pozná hodnotu tohto symbolu, a preto ho chce mať alebo dokonca nosiť. Že je v ňom aspoň úsilie o hodnotu, ktorá je v symbole zakotvená. Aká zodpovednosť sa kladie na všetkých, ktorí druhým, hoci s dobrým úmyslom, odporúčajú ten či onen liečivý a úžasne vyžarujúci symbol ako talizman s tým, že im zaručene prinesie dobro alebo uskutočnenie ich cieľov bez toho, že by sa usilovali o jeho pravé pochopenie tých, ktorým ho chcú odovzdať!

Títo, nevediac v skutočnosti nič o pravej hodnote pre nich doteraz neznámeho symbolu, často s vďakou prijímajú niečo, od čoho potom očakávajú pomoc vo svojich pozemských starostiach. Pretože len tí, ktorí sa necítia spokojní so svojimi pozemskými či spoločenskými pomermi, vyhľadávajú pomoc symbolov.

Avšak nevedia nič o tom, čo nimi používaný symbol v skutočnosti symbolizuje. Pripisujú mu v myšlienkach predstavy, odvíjajúce sa od ich prianí. Tým v myšlienkovom svete znižujú i tento symbol, ktorý im potom nemôže priniesť očakávanú pomoc.

Len znalosť a poznanie o symbole, s ktorým chceme kráčať životom, nám preto môže priniesť požehnanie. A nemyslí sa tým ani tak rozumové pochopenie symbolu ako jeho čisté citové ponímanie, ktoré pôsobí ako silný magnet na tie zázračne pomáhajúce a podporujúce sily Stvorenia. Len toto čisté citové ponímanie symbolu je spojnicou k rovnorodej pomoci zo svetlých úrovní Stvorenia.

Keď chýba, dochádza potom príliš často k skĺznutiu k uctievaniu symbolu, čiže k modlárstvu. Človek namiesto toho, aby hľadal a usiloval sa nájsť spojenie s najušľachtilejšou a tým i najvyššou možnou pomocou, ktorej východisko, zakotvené v symbole, pozná, upína sa k symbolu ako k spáse, no duševne ani pozemsky sa neusiluje o poznanie a nasledovanie cesty, ktorú by mu symbol mohol pomôcť nájsť, keby tu bolo citové prepojenie s jeho východiskom a pravým zmyslom.

Citové prepojenie sa prejavuje pokojom a sústredenosťou, duševne i pozemsky smerovanou k svojmu cieľu. Nie však blúznivým fantazírovaním o symbole, nech je už stvárnený akokoľvek. To, naopak, neomylne signalizuje modloslužbu. A tá je nesprávna! Pri nej nenastáva čisté spojenie so živou silou Stvorenia, ale ona triešti sily, stavia sa ako neprekonateľná skala medzi pomoc a toho, kto ju prostredníctvom symbolu takto vyžaduje. Nikdy toto spojenie nepripustí!

Preto sa má človek ešte predtým, ako symbol príjme, usilovať o jeho úplné pochopenie citom, má sa pýtať na jeho najvyšší význam vo Stvorení. A ak je tento najvyšší význam zároveň tým najvyšším, čo človek v tej chvíli pozná a o čo sa zároveň túži usilovať, potom sa preňho symbol môže stať pomocou na jeho nasledujúcej púti.

Nesmie sa však zabudnúť usilovať sa o poznanie toho, či je tento symbol skutočne tým najvyšším a najušľachtilejším, po čom vôbec môže túžiť a usilovať sa, pretože inak by sa opäť ocitol v nebezpečenstve, že klesne k modlárstvu, ak si neudrží bdelosť ohľadom zmyslu symbolu, alebo iným spôsobom zíde z cesty, ktorú mu Stvorenie pre jeho vlastný prospech ukladá.

Touto citovou bdelosťou je ale tiež neomylne vedený a vyvedený z bludiska všetkých svojich doterajších chýb a nájde tým cestu k svetlým záhradám a žriedlam nadpozemských síl, ktoré ho nikdy nenechajú bez pomoci, pokiaľ neustane v úsilí o spojenie s nimi.

Čím viac sa bude usilovať o čo najušľachtilejšie, tým vyšších pomocí sa mu bude dostávať, lebo je zákonom Stvorenia, že čím vyššie vo Stvorení, tým väčšia je ušľachtilosť, a len prostredníctvom ešte väčšej ušľachtilosti možno nájsť spojenie s ešte vyššou možnou pomocou.

Veľmi dobrá kniha o symboloch a ich význame v živote človeka  Symboly a ich skrytý význam.

 Zdroj: http://ao-institut.sk/menu/aomenu_sk.html

22 replies on “Význam symbolov v ľudskom živote…”

Ahoj, chcela by som poprosit o vyklad snov.
Uz par tyzdnov sa mi velmi casto sniva o jednej osobe,ktoru poznam,ale dlhsiu dobu som ju nevidela. Vacsinou su to sny spojene s vodou. Bud sa odohravaju v bazene,alebo pri jazere. Ta osoba je opacneho pohlavia,nemam k nej ziadnu citovu vazbu,ale pred par rokmi on ku mne urcite city prechovaval.

Za vyklad vopred dakujem

Páči sa mi

Zrejme je v tvojom sne letné obdobie, keďže sa to to sníva pri bazéne, alebo jazere. Počasie napovie v akom období sa sen odohraje. Ak je voda čistá, ide o čistotu citov, ktoré k nemu prejavuješ. Myslím,že podvedomie ti dáva najavo, že sa v tom období aj stretnete.

Páči sa mi

Dobry den, dnesnu noc som mala zvlastny sen. Najprv sm bola so spoluziackami na vecierku a potom zrazu som sa ocitla doma a bol tam strasny velky had,pravdepodobna kobra,bol strasne hruby,hnedej farby,ale hlavu som mu nevidela. Hada sa nam podarilo z domu dostat.
Co si myslite,ze tento sen moze znamenat?

dakujem

Páči sa mi

večírek: symbol oslavující smyslnost a sexualitu, proto citový a duchovní člověk večírky ze zásady nenavštěvuje, pokud se zde objeví, pak toto místo rychle opouští, aby vyhledal klid a mír pro svou duši
účastníci večírků jsou představiteli pudové animy a pudového anima
Had je symbolom stúpajúcej energie v tebe následkom nejakej události. Väčšinou ide o nepríjemné veci, ktoré zažijeme a vyvolajú v nás silný energetický potenciál .

hnědá: většinou se vztahuje k egu a představuje přechodné stadium, kdy musíme vyvinout mnoho úsilí, abychom očistili egoistickou osobnost; je nadějí, ale také varováním před pohodlností

Páči sa mi

symboly to je kapitola sama o sebe …….. , ale ten kto nemá jasno v tom čo znamenajú a pozná sám seba ,nech také nič nerieši.ja sám i keď poznám druhú stranu sveta som si pri komplikovanom symbole nebol istý výkladom napriek tomu,že sa venujem duchovnému životu a teológii od malička.Oslovil som spústu ľudkov , ktorý sa prejavili iba ako naprogramované figúrky ,jediný kto sa tým zaoberal i napriek jej amaterizmuz bola Maťa a rovnako mi na to i keď z opačného konca sveta odpovedal Jozef z Bakalárov (austrália) lebo z takých symbolov ktoré som dostal a z bytostí ktoré mi ich odovzdali som bol riadne zmetený………Výklad sa podaril i časom potvrdil i keď som neveril,že som pod ochranou no nech radšej každý zváži čo to pre NEHO znamená , lebo bláznov ako Napoleon , Karol švédsky kráľ , Hitler či Stalin nespoznali význam symbolov a pripísali ich moci ,no bohatý kto chudobný duchom je a neprahne po moci no teší sa z každého dňa a nestráca cestu svetla ………. http://www.youtube.com/watch?v=JPXiKIUh2t8
Pokojný a v teple domova v šťastí strávený večer všetkým………..R

Páči sa mi

To teda je a ak niekoho zaujímajú, tiež si vyžadujú hlbšie pátranie do minulosti a pochopenie ich základu, čo skutočne znamenajú a umocňujú.

Každý máme pri sebe svojho sprievodcu,. ktorý dozerá na to, aby sme si prešli tým, čo sme si naplánovali. Niekto má vyššiu bytosť, ktorá ho ochraňuje a ak je človek otvorený Bohu, tak ako ty, vtedy sú pôsobiace sily o to väčšie. .wink:
Aj tí mocný sa dostanú raz na vyššiu úroveň a budú sa snažiť o dobro a zdolávať veľa prekážok a rozmýšlať, čím všetkým si to zaslúžili.

Radko ďakujem za tvoj príspevok, pesničku (počúvnem až doma) a želám krásny a pokojný deň. 😉

Páči sa mi

Ahoj,chcem poprosit o vyklad jedneho mojho sna.
Snivalo sa mi,ze som bola v nejakej miestnosti,cakala som v rade,kym sa dostanem na rad,ale neviem uz na co som cakala. Bola to klasicka miestnost,kde cakate kym sa dostanete k stoliku,pri ktorom sedi clovek,ktory Vam pomoze. Medzi tym do tej miestnosti vbehol nejaky lupic so zbranou,ale nikomu sa nic nestalo. Sen dalej pokracoval u nas doma,kde sme mali oslavu. Oslavovala moja matka. Pamatam si,ze tam prisli deti,ktore som fotografovala.Matka dostala ako dar peniaze. Dalej sen pokracoval v aute,cesty som sa obavala ( v skutosnom zivote sa taktiez bojim soferovania),v aute som bola so spoluziackou,dostali sme smyk,ale nic sa nam nestalo.
Ma tento sen nejaky vyznam?
Za vyklad vopred dakujem

Páči sa mi

Tete v tom sne na niečo čakáš, čo ti má potvrdiť niekto iný. Možno je tomu tak aj v tvojom živote, že čakáš na nejaké lepšie obdobie, či niečo podobné a do toho ti vpadnú tvoje pudy, závislosti, ktoré ťa ohrozujú, ale v konečnom štádiu neublížia nikomu.

Oslava symbol vyzdvihující smyslnost a sexualitu, proto citový a duchovní člověk oslavy ze zásady nenavštěvuje, pokud se zde objeví, pak toto místo rychle opouští, aby vyhledal klid a mír pro svou duši ….účastníci oslav jsou představiteli pudové animy a pudového anima
Fotoaparát symbilizuje emočnú väzbu s tým, čo si fotila. Matka je nejaká tvoja citová časť.

Cesta autom ukazuje tvoj smer v živote, možno sa do niečoho viac rútiš a ak zistíš, že to nie je dobré a budeš sa snažiť to stopnúť, zistiš, že budeš mať problém situáciu pribrzdiť či ovládnuť. Pre snívajúceho je cesta v dopravnom prostriedku ukazovateľom ,akým spôsobom v živote ide, preto je najlepšie ak je jazda pokojná. 😉

Inak sny vykladám na snovej stránke. http://viziebosorky.wordpress.com/

Páči sa mi

Ahoj v noci som mala dosť blbý sen taký mix ale neviem si ho vysvetliť pretože niektoré veci dosť odporujú. Najprv som mala isť s bývalou ženou môjho prieteľa a ich dcérou na nejaký výlet takýto sen som už raz mala a ďalej to pokračovalo tým, že som si trhala vlastný zub a vôbec ma to nebolelo dokonca sa mi uľavilo keď som ho vytrhla. Potom som bola zrazu niekde pri mori aj s priateľom a ľudmi, ktorých som v sne poznala ale v skutočnosti vôbec neviem kto to je, vošli sme do vody a zrazu sme sa dostali do nejakej jaskyne s diamantmi čudné bolo hlavne to že sme boli pod vodou a v pohode sme dýchali. Potom som zrazu bola v rodičovskom dome a niekto mi povedal že k jedným susedom prišiel môj priateľ tak som chcela isť za ním lebo som mala pocit že som ho dlho nevidela a že mi veľmi chýba ale rodičia chceli isť silou mocou so mnou a veľmi som sa s nim hádala. Potom prišiel otec môjho priateľa ale vôbec sa nepodobal so skutočnosťou a priniesol mi zásnubný prsteň vraj mi ho posiela priateľ, bol to prsteň v tvare červeného srdca a na okraji toho srdca bolo ešte malé srdiečko vykladané drobnými bielymi kamienkami. Potom som si išla s kamaratkou kupovať šaty a skúšala som si ich v kabínke, boli biele a vo výstrihu mali aj sýtočervenú farbu. Zrazu sa odohrával nejaký boj a ja som zbadala v miestnosti svojho priateľa a bežala k nemu silno sme sa objali a bozkali bola som veľmi rada že ho vidím.
Dufam že sa vám podarí z toho niečo zistiť.
Ďakujem pekne za pomoc

Páči sa mi

Občas sa nám stane, že sa nám sny posplietajú. za deňtoho veľa zažijeme, ešte k tomu na čo myslíme a na čo pozeráve v telke a naše podvedomie má čo spracovávať a vyberať z toho vhodné symboly. Cesta na výlet značí niečo že budeš s nimi riešiť, alebo si riešila, ale asi niečo príjemné, kedže to bol výlet.

Zuby pokiaľ netiekla krv(vytekajúce ego) sú prejavom sexuálneje enrgie a jej uvoľnením sa ti uľaví, budeš pokojnejšia. Voda sú emócie, ktoré nesieš v sebe a tí ľudia boli len tvojimi myšlienkami, na čo myslíš a vyvoláva to v tebe zmiešané pocity.

Jasdkyňa ťa navádza na cestu do svojho vnútra nevedomia tvojej mysle a diamanty, sú symbolom vnútra očisteného od ega a záťaže. ktorá v našom vnútre vyžaruje. Takže láskou seba samej sa má liečiť a približovať sa tak k svojmu duševnu a splývať s ním, byť jedno.

Rodičovský dom je tvoje vnútro…. túžba vidieť priateľa je v tebe akoby rozpoltená, niečo ťa nahovára či máš byť s ním, či je ten pravý, proste niečo je proti tebe. Možno máš pochybnosti, či je to tá pravá láska….boj…s čim v sebe vnútorne bojuješ? Na jednej strane po ňom silno túžiš, ale na druhej niečo je proti nemu, že by pocity duše?

To srdce a šaty zvýraznené červenou v oblasti srdca (tam by mala byť čistota a duševná láska), čo napovedajú o sexualite, emóciach , vášni, strate čistoty a duševnej lásky.

Takto vidím tvoj seb Katka. Ak máš pochybnosti nakresli si 2 postavy teba a priateľa a skúšaj, akú energiu medzi sebou máte . Začni v jeho srrdcovej čakre krúžením a pýtaj sa ako hlboko ťa miluje a velkosť kruhu ti napovie, tak isto urob na sebe k nemu. Potom skús aj ako ide sexuálna energia od neho k tebe a opačne. Uvidíš, kde sú energie silnejšie. Dá sa to takto zistiť, aké energie takto k sebe prechováveme, ako ovládame seba a ostatných a na akej úrovni je náš vzťah. 😉

Páči sa mi

Ahoj .. moje sny sa odhorávajú vždy v lese. je tam strašná tma a cítim chlad.mám pocit akoby ma niekto sledoval.utekám , spadnem a potom sa zobudím celá zadychčaná … čo to prosím znamená ?

Páči sa mi

Je to symbol slnka a pentagramu:D Myslím si , že skorej hlbší význam majú cielené symboly, ktoré sú robené špeciálne na ochranu, nie prívesky , ktoré predstavujú určitú vec. Ale ak to vezmeš z hľadiska symbolov, tak slnko je kruh, čo je symbol znovuzrodenia, symbolom božstva , života, ale aj ničivej sily, Je to ohnivý živel. A pentagram je aj magický symbol, ktorý má viac významov. tiež má v sebe obsiahnuté všetky živle.
Ale ide o 2 trojuholníky , ktoré sú vzájomne prepojené, smerom hore predstavuje mužský princíp a smerom dole ženský. Využíva sa aj ako ochranný magický štít.

Ale ak si takýto prívesok dostala, tak slnko s úsmevom bude pre teba láska, radosť a svetlo, ktoré ťa ochránia vždy a ktoré máš v sebe posilovať. 😉

Páči sa mi

Dobrý večer. Už 7-krát sa mi snívalo s osobou opačného pohlavia, že sa bozkávame. A to sme sa len raz spolu v realite rozprávali. Viem, že som mu sympatická, mne sa tiež zapáčil od prvej chvíle, ale je už 4 roky zadaný.
V sne sa na seba pozeráme, objímame a bozkávame. Je to ako živý sen, ale viem, že taká skutočnosť byť nemôže, preto som si ju už dávno vyhodila z mysle. Myslíte si, že opakovanosť sna s tou istou osobou v takej istej situácii existuje len v mojom podvedomí a preto sa mi sníva? Lebo na tú osobu nemyslím počas dňa..iba ráno, keď sa zobudím na to, že sa mi s ním snívalo. Alebo čo to znamená?
Za odpoveď ďakujem 🙂

Páči sa mi

Len tvoja túžba ti ho privoláva do sna, silno k tebe prenikol a preto ti ho podvedomie ukazuje v snoch, ak si uvedomiš časom, že už po ňom netúžiš, sny prestanú.

Zažila som toto …spolužiak mi povedal, že so mnou sníval erotický sen a videla som poto, ako na mňa pozeral vždy ako sme sa stretli a od vtedy som ho mávala vo snoch, ako sa stretávame a túžime po sebe. Reálne chodil vtedy s mojou kamoškou, takže snažila som sa v sebe tieto prejavy snov tlmiť a uvedomovať si, že on patri k nej. Časom tieto sny prestali a bol v nich len ,ak sme sa mali náhodne stretnúť.

Páči sa mi

…..ľudia sa toľko krát míňajú až sa raz stretnú………

Pokojný a príjemný čas Adventný 🙂 R
P.S:
……… naši predkovia verili , že je to najčarovnejšie obdobie a čo tak sa nebáť si dačo priať 🙂
+ všetko naj všetkým Katarínam , Katkám , Katuškám 🙂

Páči sa mi

…… ja mám rád tento čas Adventu , je síce v mojom ponímaní v ženskej energii (preto ho asi toľko mužov nemá rado) oproti Veľkej noci (to je demonštrácia mužského elementu) ……. a preto toľko žien Veľkú noc nemusí :-)))
Toto je podľa mňa najkrajší príbeh z našich končín ktorý v krásnej prírode dokumentuje všetky zvyky od Kataríny

……tak teda fajny dník.R

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.