Kategórie
Liečenie

Čaje z kvetov…

Sušené kvety sa už odpradávna používali ako liečivé bylinky, čaje, ale i ako skrášľujúce tinktúry, či prísady do kúpeľov.

Zopár z nich používam aj ja osobne na prípravu čajíkov.  😀

Sušené púčiky ruže

Vôňa a krása ruží uchvacovala civilizácie už v dobách starých Egypťanov a Rimanov. Tieto nádherné a obľúbené kvety majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Pri zbere sa ručne odtrhávajú len najmladšie ešte neroztvorené púčiky, ktoré sa následne sušia na slnku. Čajom pripraveným z púčikov ruží si môžte vyživiť pleť, podporiť krvný obeh, vyčistiť pečeň a zahriať žalúdok.

 Zber: 09

Doporučená príprava

Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nasypte čaj, zalejte mierne vychladenou prevarenou vodou s teplotou 90 až 95°C a nechajte 2 až 4 minúty lúhovať. S dĺžkou doby lúhovania a množstvom čaju môžte experimentovať a prispôsobiť si ich vlastnej chuti.

 

Sušené kvetné kalichy ibišteka

Kvetné kalichy ibišteka krvavého Karkade je veľmi obľúbený tradičný egyptský nápoj sviežej kyselkavej chuti, skladajúci sa z usušených kvetných kalichov krásnych rubínovočervených kvetov ibišteka krvavého. Pije sa studený i teplý. Okrem úžasnej chuti, ktorú ponúka, má aj priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak,uvolňuje kŕče, upravuje hladinu cholesterolu, má protizápalový a dezinfekčný účinok najmä v tráviacom trakte a močových cestách a ako studený nápoj výrazne znižuje horúčku.Nálev má krásnu sýtu vinovo červenú farbu, lahodnú nakyslú chuť, očarujúcu vôňu ibišteka a osviežujúci účinok.

Zber: 09

Doporučená príprava

Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nasypte čaj, zalejte prevarenou vodou a nechajte 2 až 3 minúty lúhovať. S dĺžkou doby lúhovania a množstvom čaju môžte experimentovať a prispôsobiť si ich vlastnej chuti.

 

Jazmínové púčiky

Tento čaj sa skladá výhradne z malých, krásnych kvietkov jazmínu arabského, zozberaného veľmi skoro ráno a následne usušeného na slnku. Sladký nálev bez kofeínu je veľmi vhodný po náročnej práci, či na ukľudnenie pred spaním.Čaj z jazmínových kvetov je známy najmä ako afrodiziakum a pre svoje ukľudňujúce účinky. Pomáha tiež pri bolestiach hlavy a niektorí ľudia veria, že dlhodobé užívanie nálevu pôsobí ako prevencia rakoviny.

Zber 09

V Južnej a Juhovýchodnej Azií si ženy jazmínovými kvetmi zdobia vlasy pri mnohých festivaloch a obradoch. V Indonézií, ktorej národnou rastlinou je práve jazmín – označovaný Melati, sú jazmínové kvety neodmysliteľnou súčasťou svadobnej ceremónie. V Thajsku sú jazmínové kvety symbolom matky. Jazmín z viac než dvesto druhmi, je ker či popínavá rastlina, dosahujúca výšky až 10m, z rodiny olivovitých pochadzajúca zo západnej Činy a Himalaj/old world. Najviac je cenený pre vôňu kvetov a esenciálne oleje, ktore obsahujú a ktoré sú nepostrádatelné pri výrobe parfémov a kozmetiky. Svoju nezastupitelnú úlohu má však i v tradičnej čínskej medicíne. Vätšina druhov jazmínu kvitne najmä v lete a na jeseň bohatými strapcami omamne voňajúcich kvetov bielej farvy, existuje však aj niekoľko žlto kvitnúcích. Hlavnými centrami kultivácie jazmínu je čínska provincia Jiangsu a indická provincia Karnataka.

Doporučená príprava

Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nasypte čaj, zalejte mierne vychladenou prevarenou vodou s teplotou 90 až 95°C a nechajte 2 až 4 minúty lúhovať. S dĺžkou doby lúhovania a množstvom čaju môžte experimentovať a prispôsobiť si ich vlastnej chuti.

 

 Levanduľa

 Levanduľu, používanú v najrôznejších formách, si vážia naši predkovia už celé stáročia. Samotní starí Gréci a Rimania pridávali levanduľu do kúpeľov a tešili sa z jej priaznivých účinkov na pokožke, z jej príjemnej a liečivej vône a celkového osviežujúceho a povzbudzujúceho vplyvu na ľudský organizmus. Blahodárne účinky levanduľového kvetu je možne využiť zvonka aj vnútorne. Čaj z levandule má ukľudňujúce účinky, uvolňuje svaly, pomáhá pri zápaloch, reumatizme, dne a v obdobi klimaktéria, Priaznivo pôsobí aj pri astme, nádche, chripke, kašli, zápale dutín, srdcových, dýchacích a tráviacich problémoch, chronickej nespavosti, taktiež ukľudňuje nervový systém, mierne znižuje krvný tlak a podáva sa aj pri závratoch. Pomocou levandule úspešne zaženiete stres, nespavost, kŕče, menštruačné bolesti, podrážděnost aj bolesti hlavy a migrény. V kúpeľoch ma liečivé účinky na tržné rany, popáleniny a pľuzgiere. Svoje nezastupiteľné miesto má však aj v aromaterapií, kde sa naplno využíva okúzľujúca vôňa týchto kvetov.

Zber: 08

Doporučená príprava

Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nasypte čaj, zalejte mierne vychladenou prevarenou vodou s teplotou 90 až 95°C a nechajte 2 až 4 minúty lúhovať. S dĺžkou doby lúhovania a množstvom čaju môžte experimentovať a prispôsobiť si ich vlastnej chuti.

 

Chryzantémové púčiky

Túžba po kráse a zdraví viedla ľudí už pred tisíckami rokov k hľadaniu a objavovaniu prostriedkov v samotnej prírode, ktoré by im umožnili pestovať krásu svojho tela. Objavili aj rastlinu, ktorú u nás nazývame jednoducho chryzantéma. Chryzantémový čaj – čaj dlhovekosti a krásy – je najobľúbenejší rastlinný čaj v Číne vôbec. Pripravuje sa z kvetu chryzantémy, ktorá patrí do širokej rodiny ´´daisy´´.

 Okrem tradičnej bielej farvy je obľúbená tiež žltá, existuje však celá paleta farieb od fialovej až po červenú. Chryzantéma bola v Číne po stáročia symbolom aristokracie, patriaca medzi štyri ´´Junzi´´ kvetiny – okrem kvetu slivky, bambusu a orchidei, ktoré sú považované za symbol krásy a noblesy. História tejto rastliny z ´´Ďalekého Východu´´je viac ako tri tisíc rokov stará. Na jej počesť bolo pomenované staroveké čínske mesto Ju – Xian – Chryzantémové mesto a pripravované veľkolepé slávnosti ako ´´chryzantémový festival´´, každoročne slávený v Tong Xiangu neďaleko Hangzhou, presláveného úžasnými ´´kobercami z chryzantém´´.

Známy je tiež ´´jesenný chryzantémový banket´´ v Nankingu, kde je chryzantéma námetom a hlavnou zložkou nespočetných druhov jedál. Približne v ôsmom storočí nášho letopočtu sa rastlina dostala do Japonska kde si získala neuveriteľnú obľubu a žltá chryzantéma sa stala oficiálnou pečaťou cisára. Dodnes sa tu koná festival na počesť tejto kvetiny. Do Európy bola ´´Ju Hua´´ privezená v sedemnástom storočí a bola pomenovaná ´´chryzantéma´´od slov chrys čo znamená zlatý ( farba pôvodných kvetín bola totiž žltá) a anthemon čo znamená kvetina. Prekrásne kvietky chryzantém sa v klasickej čínskej medicíne využívajú už viac než dvetisíc rokov. V Číne je uctievaná nielen pre svoje liečivé vlastnosti, ale aj pre výnimočne sviežu a výbornú sladko – horkú chuť.

Čaj pripravený z kvietkov chryzantém má protizápalové účinky a môže Vám pomôcť s problémami ako sú: bolesti hlavy, kŕče, angína, chrípka, zápal hrdla, vysoký krvný tlak a mnoho ďalšich. Číňania veria, že predlžuje život a používajú ho aj ako prevenciu a liečbu rakoviny.Veľmi odporúčané je aj vonkajšie použitie, najmä pri kožných problémoch ako sú vyrážky a teplé kvietky chryzantém sa prikladajú na unavené oči. Ak chcete aj Vy podporiť krásu svojho tela, doprajte mu blahodárne účinky chryzantémového čaju.

 Zber: 09

 Doporučená príprava

Do vopred vyhriatej sklenenej kanvičky nasypte čaj, zalejte mierne vychladenou prevarenou vodou s teplotou 90 až 95°C a nechajte 2 až 4 minúty lúhovať. S dĺžkou doby lúhovania a množstvom čaju môžte experimentovať a prispôsobiť si ich vlastnej chuti.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.