Kategórie
Bylinky Liečenie Minulosť

RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ …

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rakytník

Rastlina budúcnosti, tak sa nazýva rakytník rešetliakový, ktorý niekedy označujú ako citrónovník severu, pretože obsahuje vysoký podiel vitamínu C. Jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!

RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ – Hippophae rhamnoides – je liečivá rastlina, ktorú ľudia poznajú takmer 2 500 rokov. Obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch, listoch aj v kôre konárov patrí rakytník medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny. Plody rakytníka sa používali pri tráviacich ťažkostiach už v starom Grécku.

Svoje meno dostali podľa historických záznamov v časoch Alexandra Macedónskeho, keď vojaci pre seba a svoje kone využívali rakytník na obnovu síl. Kone získali vďaka obsahu rakytníkového oleja lesklú srsť, z toho je teda hippos – kôň, phaes – lesk.

Okrem vysokého obsahu vitamínu C je rakytník výbornou zásobárňou vitamínu A, takisto organických kyselín a má výrazné biostimulačné účinky, vďaka ktorým podporuje imunitný systém. Užívanie rakytníka je preto veľmi dobré pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne. Niektorí ľudoví liečitelia dokonca odporúčajú užívať pri týchto chorobách iba rakytník bez nejakých ďalších „umelých” liekov. Rakytník však nezaisťuje len rekonvalescenciu pri nachladnutí. Podporuje tiež tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, reguluje krvný obeh a povzbudzuje činnosť pečene a pľúc.

Je vynikajúci na očistu organizmu od toxických splodín, dokonca napomáha zlepšovať stav kĺbov pri reumatizme. Odporúča sa ako obranná látka proti následkom civilizačného stresu, ale pomáha aj na zvýšenie pružnosti ciev. Pretože, prirodzene, obsahuje aj semená, ktoré sú zdrojom oleja, môžu sa kapsuly využiť aj ako analgetikum, pretože pomáhajú tlmiť bolesť, sú účinným pomocníkom pri ateroskleróze alebo pri žalúdočných vredoch, pretože obnovujú žalúdočnú sliznicu a ničia baktériu, ktorá je pôvodcom vredov. Navyše, nie sú známe prípady akýchkoľvek nepriaznivých účinkov, takže nášmu organizmu vôbec nevadí ani jeho dlhodobé užívanie.

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

 Je zo všetkých obsahových látok v tkanivách rakytníka najcennejší.

Má tmavooranžovú farbu s vysokým obsahom biologicky aktívnych látok, určený na vnútorné aj vonkajšie použitie.

  Súvisiaci obrázok

Najdôležitejšie obsahové látky rakytníkového oleja a ich účinky:

  • vitamín C – rakytník obsahuje v priemere až 24x viac vitamínu C než citrón a 18x viac než kivi
  • vitamín E – omladzuje a regeneruje pokožku, ovplyvňuje rast tkanív, pôsobí na plodnosť a srdcové problémy, neutralizuje voľné radikály
  • vitamín K – zvyšuje zrážanlivosť krvi, jeho nedostatok vedie k poruchám zrážanlivosti krvi, ku krvácaniu z rôznych orgánov a tkanív a k tvorbe modrín
  • vitamín P (bioflavonoidy) – pôsobí ako antioxidant, ochraňuje organizmus, posilňuje obranyschopnosť, chráni žily a tepny – zvyšuje ich odolnosť. Vitamín P napomáha vylučovanie toxických prvkov z organizmu a spoločne s vitamínom C je podporným prostriedkom pri vírusových ochoreniach vrátane chrípky a oparov
  • provitamín A (beta karotén) – v organizme sa mení na vitamín A, má antioxidačné účinky, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha zlepšovať zrak, funkciu pľúc, hrubého čreva, prostaty a mozgu
  •  provitamín D – v organizme sa premieňa na ďalšie druhyvitamínu D, je nevyhnutnou súčasťou v období rastu detí, podporuje rast kostí a prospieva v starobe triesloviny – majú schopnosť účinne pôsobiť pri nafukovaní a krvácaní v tráviacom ústrojenstve. Celkovo pomáhajú pri zápaloch v žalúdku a črevách, pri vonkajšom použití na koži a sliznici majú sťahujúci, protizápalový a antibakteriálny účinok
  •  organické kyseliny – vínna a jablčná – upravujú peristaltiku čriev
  • omega-3,-6,-9 – nenasýtené mastné kyseliny chránia bunky pred deštrukciou a poškodením, znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu, zabraňujú vysúšaniu a vypadávaniu vlasov, napomáhajú hojenie rán, podporujú odolnosť organizmu a vitalitu.
  • Omega-7 – mastné kyseliny, ktorá sa v prírode vyskytuje zriedka, v rakytníkovom oleji je obsiahnutá až zo 40 %. Táto látka pôsobí ako antioxidant ochraňujúci bunky pred poškodením voľnými radikálmi a blahodarne pôsobí na tráviaci trakt .

 Zdroj: Internet

5 replies on “RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ …”

Je naozaj ,, zázračný,,. Užívame ho aj s manželom a výrazne zlepšenie zdravotného stavu sa už ukázalo aj na krvnom obraze. naozaj má účinky, ktoré sú tu popísané. Ja by som však ešte chcela upriamiť aj vašu pozornosť na bodliak – bylinku Pestrec Mariánsky.Olej s neho má neskutočne výborný účinok na regeneráciu pečene – stukovatenie, cysty a pod. Pomáha regenerovať dokonca aj pri ťažkej závislosti u narkomanov a alkoholikov. Aj k tomu ma tak nejak ,,posunuli,, moji ochrancovia.

Páči sa mi

Je pravda, že čo rastie v prírode je zdravé a liečivé a ich účinky sú určite lepšie ako veľa umelo vyrobených preparátov, čo ponúkajú farmaceutické firmy. O bylinke Pestrec Marianský som už čítala.. 😀

Páči sa mi

Vyskúšala som čaj z rakytníkových listov, ktorý chutí vynikajúco. Ak si doňho priemiešate aj rakytníkový med..jedna báseň. Vrelo odporúčam..má príjemnú kyselkastú chuť.

Čaj z listů rakytníku

V současnosti je nejčastější využití listí rakytníku v podobě bylinného čaje, který je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný – srovnatelný s klasickým zeleným čajem. Listy lze sbírat ze samčích i samičích rostlin – ze samčích klidně hned po odkvětu, ze samičích zpravidla až po dozrání a sběru plodů. Obsah význačných látek se v samčích a samičích listech nijak výrazně neliší, jejich koncentrace je ale nejvyšší v červenci (o nějaké to procento), takže i tato skutečnost nahrává spíše pro sběr ze samčích rostlin, které už tou dobou lze v klidu ořezat.

Čerstvě natrhané listy se zpravidla suší obvyklým způsobem jako jiné bylinky, tzn. na vzduchu ve stínu rozložené na platech případně v sušičce na ovoce nastavené na nižší teplotu. Některé čínské prameny uvádějí poněkud složitější způsob sušení vycházející z tradičních lidových postupů = krátké šokové zahřátí listů na kovové pánvi a následné dosoušení na rohožích, což má způsobit zničení enzymů způsobujících oxidaci některých obsažených látek během dosoušení.

Sušené listy se spařují horkou vodou a nechávají několik minut luhovat, rakytník lze kombinovat s jinými bylinkami, osobně mám vyzkoušenou směs s jitrocelem, podbělem a květem černého bezu. V případě čistě rakytníkového čaje se doporučuje 10g/litr sušených listů luhovat po dobu 10 minut ve vodě o teplotě 80°C.

http://www.plnazahrada.cz/clanky/vyuziti-listu-rakytniku.php

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.