Kategórie
Duchovné

Karma a jej voľby…

Jak nahoře, tak dole…..Sklidíte, co zasejete……Každé akci odpovídá reakce……Prázdnota musí být naplněna……Všechno se mění……Dávejte, abyste mohli přijímat……Polarity hledají rovnováhu.

Sanskrtské slovo karma znamená „reakce následuje akci“. Znamená to, že se vám vrátí to, co vysíláte. Taková představa by v nás mohla vyvolat strach z jakékoli činností; „reagovat“ na omyly by mohlo být příliš obtížné. Ale nereagovat, když život vyžaduje akci, může způsobit ještě větší problémy. Intuice nám pomáhá rozhodnout, kdy jednat a kdy se jednání zdržet. Naplňte se láskou, abyste zmírnili pochybnosti a napětí, které posilují karmu.

Obvykle označujeme nepříjemnou karmu za ŠPATNOU a příjemnou za DOBROU. Ve skutečnosti však není karma ani dobrá, ani špatná. Může být sice bolestivá, ale podporuje růst. Výrazu „dobrá karma“ užíváme k označení příjemné situace; ale když si přejete dobrou karmu, dostáváte se do obtížných situací jen proto,aby vás z nich někdo dostal a dal vám dobrou karmu. Karma není vždy příhodná; někdy nemá smysl vykonávat dobré činy jen proto, abychom něco dobrého získali. Karmické situace nám však pomáhají pochopit univerzální zákony a učí nás žít v jejich rámci.

Naučíte-li se žít v rámci karmických zákonů, snížíte možnost vytváření další karmy. Například egoismus přináší karmu. Musíme si vypěstovat nezaujatý postoj, což neznamená, že se o všechno přestaneme starat; jsme-li nezaujatí, můžeme projevovat hlubší zájem a více riskovat. Starozákonní představa karmy – „oko za oko, zub za zub“ – je zastaralá. Poněvadž jsme dnes osvícenější, rozumíme novozákonnímu poselství smířlivosti, které uvolňuje karmickou energii. Už tím, že rozumíte svému myšlení, cítění a činnosti, uvolňujete karmickou energii. Můžete požádat Boha, Ježíše nebo nějakého duchovního mistra, aby vám toto uvolňování usnadnil.

Změna

Po uvolnění karmy se musíme změnit, abychom neopakovali stejné chyby. Energie nepochopených ponaučení přechází do dalších situací a stává se ještě obtížnější. Ti, kteří vytvářejí karmu, se i přesto mohou vyvíjet a učit, i když pomaleji a na nižších úrovních. Ti, kteří se učí a užívají svou energii správně a nezaujatě, jdou vyšší, duchovnější cestou. Abychom se vyvíjeli, všichni se musíme učit ze svých zkušeností; náš pokrok závisí na našem postoji k těmto zkušenostem. Ne všechny problémy, nemoci a neštěstí bychom měli považovat za karmu.

Procházíme evolučním procesem a občas přijímáme nové druhy energie, s nimiž se teprve učíme zacházet; tento proces nás posiluje. To není karma, nýbrž příležitost růst a vyvíjet se. Naučíte-li je rozeznávat karmu od příležitosti, pomůže vám to změnit způsob, jakým reagujete na podněty.

Uvidíte-li příležitost, budete NUCENI růst a zkoušet nové věci; budete mít pocit, že jste průkopníci a že překračujete hranice toho, co jste dosud považovali za možné. Bude-li se však jednat o karmickou situaci, budete zmatení a budete mít pocit, že jste VTAHOVÁNI do akce, jako byste byli účastníky dramatu. Pravděpodobně nebudete chápat, co se děje, takže nejlépe uděláte, budete-li se spoléhat na svou intuici. Někteří lidé získávají informace psychickým způsobem; jiní je hledají v knihách nebo je získávají od učitelů. Ať už vám vyhovuje jakýkoli způsob, užívejte informací, jak nejlépe umíte, a pamatujte si, co se naučíte.

Někdy se musíte naučit dělat všechno naprosto novým způsobem, proto se ptejte sami sebe: „Jakým jiným způsobem mohu tohle zvládnout?“

Může to být opačný způsob než ten, na který jste zvyklí. Například vůdce bude muset přenechat vedení druhým, zatímco oni budou muset přijmout vedoucí roli.

Situační a subjektivní karma

Jsou dva hlavní druhy osobní karmy – karma situační a karma subjektivní. V prvním případě vám v tomto životě někdo vrací všechno, co jste mu udělali v minulém životě, a v druhém případě například všechna vaše zlost z minulého života ovlivňuje všechno, co děláte v tomto životě.

Situační karma může pokračovat po dobu mnoha životů; neskončí, dokud se jeden ze zúčastněných nevyvine natolik, aby změnil své reakce a přerušil tento koloběh. Subjektivní karma přitahuje zlost, stejně jako přitahuje strach nebo starosti. Uvědomte si všechny své subjektivní postoje, které vám překážejí, a snažte se jich zbavit. Naplníte-li se láskou, budete dělat všechno z lásky. Rovnováha dobra je nejlepším řešením pro všechny zúčastněné.

Karma druhých

Většina lidí se občas zaplete do cizí karmy. Když se příliš staráme o druhé nebo když strkáme nos do jejich záležitostí, jsme chyceni. Místo abyste si dělali zbytečné starosti o druhé, žehnejte jim. Podle názoru některých lidí bychom nikdy neměli zasahovat do cizí karmy. Na druhé straně křesťanský názor nás vede k tomu, abychom druhým pomáhali zmírňovat jejich karmu a problémy. Já osobně věřím v přístup křesťanský, ale musíme být opatrní, abychom se nepletli do cizích věcí.

Je mnoho lidí, kteří se zaplétají do cizí karmy proto, že chtějí druhé ovládat. Je možné, že se nudí nebo že je fascinují cizí problémy. Při rozhodování, zda se angažovat pro druhé, byste se měli řídit svou intuicí.

Důležitá je rovnováha.

Lidé, jejichž kundalini proudí spíš čakrou vzadu na temeni než vrcholnou čakrou, se obvykle nevměšují do cizích záležitostí. Lidé, jimž kundalini proudí intenzivně sedmým okem, mají sklony pomáhat druhým a obětovat se pro ně. V zájmu udržení rovnováhy a směru by měla energie proudit vrcholnou čakrou.

Skupinová karma

Skupiny se mohou snažit udržovat rovnováhu stejně jako jednotlivci. Pochopem toho, co je nejlepší pro skupinu, vám pomůže rozhodnout se, do jaké míry se budete angažovat. Zjistíte, zda svou spolupráci se skupinou rozšíříte nebo omezíte, a poznáte smysl její karmy. Víc než kdy v minulosti si musíme dávat pozor na to, s jakými skupinami se stýkáme. Pro některé lidi to bude znamenat rozšířenou spolupráci, pro jiné návrat ke své vlastní práci.

Vědomá volba karmy

Ještě než se narodíme, rozhodujeme o tom, jakou karmu chceme uzavřít a v jakých oblastech se chceme vyvíjet. Čím jsme vyvinutější, tím větší je naše možnost volby. Někteří lidé si naplánovali uvolnit takové množství karmy, že ji pak nejsou s to zvládnout; ukousli si větší sousto, než jsou schopni strávit. Jiní mohou mít ambiciózní plány nebo si mohou vybrat nemoc jako prostředek k zvýšení vytrvalosti, síly, porozumění a znalostí nemoci. Nemoc může být součástí vývoje celé skupiny; například Helen Kellerová si možná vybrala svůj život, aby ukázala, jak mohou fungovat lidé postižení hluchotou a slepotou.

Pozitivní stránka karmy

Lidé si mohou přát dosáhnout cílů, kterých se jim nepodařilo dosáhnout v minulých životech; energie jejich přání nebyla naplněna a čeká na příležitost. Všechna naše rozhodnutí jsou do určité míry ovlivněna touto karmickou silou, která vyplňuje naše latentní přání.

Z knihy od G.L. Paulson Kundalini-a-cakry

5 replies on “Karma a jej voľby…”

…veľmi poučný článok , mojko, ďakujem.. 🙂 .. a karma, to je to , čo si veľa ľudí neuvedumí pri svojich skutkoch..a nie len skutkoch..už myšlienka je tvorcom … a z toho vyplývajúci úmysel.. tak to mám ja oskúšané… 🙄 a Bohu žiaľ, niekedy aj v tom negatívnom.. f”atal” 🙂 je faktická forma a nie len druh,. či forma filozofie …

Páči sa mi

je to tak veru v tomto clanku, vela veci zhadzuju ludia na osud a nie na to, ze sa nezamyslia nad sebou a ich schopnostou rozhodovat, casto za nich rozhoduju ini a len sa stazuju dalej na zivot :-))
zvlastne a pri tom staci tak malo, ale vacsina z nich aj ked frflu sa citi v tomto dobre, to je tiez na povazenie

Páči sa mi

S tým osudom to je ale do istej miery pravda. Duša si sama vybrala aké lekcie treba v živote zvládnúť a čím všetkým si chce prejsť a vyrovnať následky svojich minulých činov, preto to je osudom dané. Ten osud sme si zvolili….. 😕

Páči sa mi

hm hm ja to este s tym osudom moc nechapem, ja si myslim, ze is ho sami tvorime, sm jeho stojcami akao aj vlastenj cesty a zhadzovat to na osud alebo pana boha neviem, alebo povedat ze to tak malo byt, hmmh
skor si myslim, ze je to vecou vyvoja cloveka a pochopenim opakujucich sa chyb, cim skor to pochopime, tym skor sa ta karma vyrovna a nemusim prezit 10 zivotov o tom istom, ale len 1 alebo 2 a potom sa posunut inde
no neviem martinka, ci to teraz dobre chapem, alebo som sa dobre vyjadrila, hm hmm

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.