Kategórie
Liečenie

Kvasnice a ich využitie

Je leto a okrem krásneho teplého počasia a opálenia niekomu prinesie aj problémy s pokožkou, respektíve  solárnu alergiu. Môj prípad, ktorý už riešim  tretí rok. Viem že problémy s pokožkou sú spojené so sebaprijatím takých aký sme. V druhom rade je to aj problém s pečeňou a jej zníženou funkciou. Začala som seba riešiť očistnými procedúrami, dala si aj namiešať homeopatiká na podporu pečene a ladvín. Užívam aj peľové zrniečka, ktoré mi podarovala Ivetka a písala o ich účinkoch na svojej stránke. Ak máte kožné ochorenie, potrebujete jednať okamžite. Takéto očisty sú na dlhší čas. Hľadala som spôsob ako ošetriť pokožku a zbaviť sa nepríjemných červených fľakov a svrbenia. Minulý rok som to riešila invazívne injekčnou dávkou Hydrocortisonu, lebo mi nič nepomáhalo. 😦

Včera ako som prišla z práce a pozrela do chladničky, upriamila som pohľad na kvasnice. Urobila som si olovrant a rozmýšľala nad nimi. Počas môjho druhého tehotenstva som bola na kvasniciach priam závislá. Moje telo si ich vyžadovalo. Vždy som kupovala  vážené kvasnice jedny na pečenie a jedny na konzumáciu. Môžem vám povedať, že v tom čase som nemala problémy s aftami, oparmi ani iné ťažkosti.

Rozmiešala som ich s trochou vody na hustú pastu a natrela si pokožku postihnutú alergiou. Už dva dni som sa liečila dermálnou masťou, a nijako nezaberala. Kvasnice na pokožke príjemne chladili, utlmili svrbenie. Nechala som ich úplne vysušiť a potom som sa umyla. Pokožka vôbec nesvrbela a na druhý deň boli vyrážky v oveľa menšom rozsahu. Potešila som sa a dnes procedúru zopakujem. Začala som ich užívať aj vnútorne, lebo kvasnice sú známe, že čistia aj krv.

A nebojte sa nenakysnete z nich, aj keď v čistej forme by ste ho konzumovať nemali. Dôvodom sú živé kvasnice, ktoré sa vo vašich útrobách zaktivizujú a vám by mohli neskôr spôsobiť zažívacie ťažkosti ako napríklad nadúvanie či nafúknuté brucho. 😆 Preto na vnútorné užívanie sú vhodné kvasnice v tabletách, alebo Pangamín.

Pivovarské kvasnice sú vedľajší produkt získaný pri výrobe piva, sa už v staroveku doporučovali pri liečbe hypovitamínóz, črevných problémoch furunkulóze, kožných problémoch, cukrovke a anémii. Pretože predtým nebola známa možnosť ich dlhodobého uchovania boli liečivé účinky kvasníc dostupné len tým, ktorí žili v blízkosti pivovarov. Ale i tak dosiahli pivovarské kvasnice širokého uznania a boli zmieňované v mnohých lekárskych knihách. V neskoršej dobe sa len potvrdili významné liečebné účinky kvasníc pri rôznych ochoreniach vonkajších aj vnútorných, a boli preto v lekárstve  často predpisované. Boli úspešne používané nielen ako liek, ale aj ako dôležitý doplnok potravy u všetkých stavov sprevádzaných známkami nedostatku niektorých biologicky dôležitých látok následkom nevhodnej stravy, alebo podvýživy. Viac o pivovarských kvasniciach.

Čistite pleť zvnútra

Na vnútorné preliečenie problematickej pleti budete potrebovať kvasnice, aké dostanete kúpiť za celkom prijateľnú cenu v ktorejkoľvek lekárni. Najčastejšie sa s nimi stretnete ako s kvasnicovými tabletami, práškom alebo vločkami. Kvasnice ako doplnok stravy majú širokospektrálne účinky pri viacerých zdravotných ťažkostiach, významný je pritom práve ich blahodarný vplyv na trávenie a ako všetky vieme, práve to má nemalý vplyv na rozvinutie prejavov akné.

Pivovarské kvasnice (najlepšie v kombinácii s probiotikami) pomáhajú prečistiť tráviace ústrojenstvo, vďaka čomu sa telo rýchlejšie a ľahšie zbavuje nečistôt. Čistejšia a hladšia pleť je potom príjemným bonusom tohto detoxikačného procesu.

 

Kvasnicová maska – očista pleti zvonka

Na masku sa hodí skvele potravinárske kvasnice, Túto masku využívali aj naše staré mamy. Vedeli, že  dodá pleti vitamínovú vzpruhu a sviežejší vzhľad. Mali by ste však vedieť, že drožďové masky treba použiť okamžite, začerstva. Nikdy ich neskladujte v chladničke, inak rapídne znížite ich účinky.

Polovicu kocky droždia rozdrobíme do misky a vmiešame lyžicu mierne zahriateho medu. Zmes potom nanesieme čistým kozmetickým štetcom na tvár, krk a dekolt, necháme 20 minút pôsobiť a zvyšky dôkladne zmyjeme vodou. Popri mede môžete použiť aj iné vhodné ingrediencie, napríklad biely jogurt alebo citrónovú šťavu. Ja sa tým štetcom po tvári aj hladkám a nanášam masku aj dlhšie. Je to taká príjemná masáž tváre. 😛

Účinným prostriedkom na vonkajšiu starostlivosť o aknóznu pleť je kvasnicové mlieko. Pripravíme si ho tak, že do vlažného mlieka pridáme kvasnice a necháme ich rozpustiť. Zmes potom nanášame za pomoci vatových tampónov na očistenú pleť. Najlepšia je večerná aplikácia pred spaním. Počas noci nechajte masku na tvári a ráno hneď po prebudení zmyte vodou.

Kvasnice majú svoje využite aj pri liečbe celulitídy, sú dobrým pomocníkom, lebo pokožku pekne vyhladzujú. Zatiaľ som to neoverovala, lebo celulitída nie je moja kamoška. 😳

27 replies on “Kvasnice a ich využitie”

Maťka,
môžem si to natrieť aj na chrbát??? lebo to je miesto kde mávam počas zimy akné už od detstva a dá sa povedať, že my súrodenci všetci traja 😕

Páči sa mi

Aj ja ich mám rada, lepšie mi chutia vážené ako originál balené a kamoška mi vždy ponúkne v obchode najčerstvejšie. 😛 A to nadúvanie mi nevadilo, mala som pocit, že mi vtedy lepšie trávilo, keď som ich pravidelne jedla. Na pleť ich tiež často používam. Tak som rada že nás je viac…. kvasnicových žienok. 😳

Páči sa mi

vobec nie je pravda ze kvasnice sposobuju traviace tazkosti a ze by sa nemali konzumovat v cistej forme (pekarenske drozdie)..ich zacatie konzumacie moze pociatocne vyvolat naduvanie, ale to je tym ze crevo nie je zvyknute…ale pravuidelnou konzumaciou ..vacsinou posobi drozdie tak, ze naduvanie dokonca potlaca!..kazdopadne vyznamne upravuje travenie a pritomnost enzymov..blahodarne posobi aj na pecen … obsahuje neskutocne vela vitaminu B stopovych prvkov, aminokyselin a mineralov …. pivovarska kvasnica je o nieco menej ucinna ako klasicke pekarenske drozdie..ale tak ci tak, ci uz v susenej forme alebo cerstvej, su kvasnice uplne rovnako ucinne…aktivne su po cely cas…a ich aktivita je ziaduca…:) … obavam sa vsak, ze akakolvek tepelna uprava vysokou teplotou nici blahodarne vlastnosti kvasnic..jednak ich vysoka teplota zabije, a navyse sa znici cast zivin ktore obsahuje…takze najidealejsia je PRAVE cista forma konzumacie 🙂 .a dokonca mimo jedla(s teplou vodou alebo mliekom) ..a ak drozdie troska zakvasi, to nie je nic oproti tomu co nam bezne pocas dna kvasi za “srajdy” v crevach, co kolkokrat jedavame … 🙂 .

Páči sa mi

Tiež mi to prišlo divné, keď som na nete na to natrafila, že nie sú zdravé, lebo zaťažujú trávenie. Počas tehotnosti si ich moje telo vyžadovalo a jedla som ich vo veľkom. Jediní, čo spôsobovali, bolo nadúvanie, ale to vyvolávajú aj iné potraviny.Dakujem za príspevok Eduard. 😉

Páči sa mi

Ja som ho zacal konzumovat nedavno tiez, bezne som rano ako vacsina ludi si rad s prepacenim odprdol:) …obzvlast ked sa clovek niecoho dobreho vecer naje, telo sa jednoducho nevyhne nahromadeniu plynov ktore sa po prebudeni bez pytania hrnu von:)… ako som zacal konzumovat vecer a rano toto drozdie spolu s protein shake, kupodivu ani naznak plynu …som prijemne prekvapeny:) myslim ze je individualne u kazdeho, ako jeho telo zareaguje …a mozno je to aj tym ze si ho konzumovala vela..a ak sa kvasnica v traviacom trakte zmiesala s urcitou potravou (tehotne zeny samozrejme lubia papat vela a kadecoho:D ) tak mohlo dojst ku kvaseniu sacharidov ktore sa v potrave mohli nachadzat:) co produkuje CO2 a mierne mnozstvo etylalkoholu .. my ludia sme zvyknuti konzumovat mnoho kvasenych potravin 🙂 a ich ucinok byva obvykle pozitivny 🙂 vid’ kvasena kapusta… kvasenie nie je to iste co hnitie, takze to je v urcitej miere v poriadku 🙂 ..ale samozrejme aj dobreho vela skodi:) ale drozdie ma tak ci tak nespocet hodnotnych zivin a vlastnosti, ktore sa jednoducho nedaju len tak prehliadnut :)))..dakujem za reakciu :))myslel som ze kedze uz 2 a pol roka tu nebola ziadna ina reakcia, je tato tema uz nenavstevovana:D

Páči sa mi

Zrejme niečo na tom bude, že kvasnice reagovali s inou stravou. No naše telo si samé vypýta, čo potrebuje, príde vnuknutie na nejaké jedlo, zeleninu a ovocie a časom zistíme, prečo sme ho konzumovali vo väčšej miere. Aspoň ja sama to tak pozorujem u sebe. Telo mi odmieta kávu, občas mi nič nerobí a občas posledný dúšok nemôžem vypiť, lebo sa mi hnusí. Potom príde ťažoba v žalúdku a bolesť hlavy z neho. Keď som bola na živej strave mala som dni, kedy som bola zameraná výlučne na červenú zeleninu. Tak isto zázvor..niekedy ho pijem aj 2 týždne v kuse a niekedy nemám potrebu ho konzumovať.

Občas si niekto nájde na nete článok, ktorý mu vyskočí , tak ako tebe a buď si ho len prečíta, alebo komentuje. 😉

Páči sa mi

tak recept zo zdravych kvasnic s tavenym syrom je totalny shit. taveny syr obsahuje min.11 tavnych soli ,ktore skodia zdraviu…..asi tak. odporucam nahradit syr varenymi domacimi vajickami .

Páči sa mi

Tak vďaka za typ Juraj..ja som zostala u kvasnic, ktoré si občas zobnem len tak. Ani tú pomazánku som ešte neskúšala, lebo som za to, že v prírodnom satve si produkt zachová všetky svoje zložky. 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.