Kategórie
Liečenie

Psychosomatické príčiny chorôb – Pečeň a žlčník…

 „Milovať neznamená pristrihnúť orlovi krídla, vytrhnúť tigrovi zuby a človeku zakázať city. Krídla pristrihnúť, zuby vytrhnúť a city zakázať, za tým všetkým je skrytá túžba po moci a strach. Nikdy nie láska.“ (Kristiane ALLERT-Wybranietz)

„Nesnaž sa zistiť kým si, ale staň sa tým, kým chceš byť…“

Je ťažké snažiť sa byť tým, kým nie sme. Byť tým, kým sme nevyžaduje žiadnu námahu. Keď zmúdrieme, prijmeme sami seba tak, akí sme a toto prijatie samého seba prerastie v úplné prijatie všetkých ostatných. Verte svojej pečeni. Verte, továrni na sny vo vašom tele a svojej vnútornej sile. Nespokojnosť, ktorá v nás kypí a vrie sa musí prejaviť. Sme podráždení, mrzutí, bez záujmu a kľudu.

Niekedy zakašleme, alebo sa vysypeme, alebo sa objaví „hnisavý pupák“. Rozbujnenie nespokojnosti a tým aj baktérií, ktoré sídlia v žlčníku a žlčových cestách treba prekonať sebadisciplínou a vôľou (psycho) a diétou doplnenou horčíkom(somatické).

Skúsme byť so sebou spokojní, čokoľvek nám osud prinesie.

Všetko má svoj začiatok aj koniec. To platí aj o chorobe. Ak si uvedomíme príčinu našich hnevov a žiaľov, sme na dobrej ceste k uzdraveniu. Predstavme si pod každým kamienkom v žlčníku toho, na koho sa hneváme.

Odpusťme jemu i sebe, že sme pripustili tento stav vložiť do svojich myšlienok.

Poprosme o odpustenie svoje telo a tú jeho časť, ktorá je poškodená, že sme túto situáciu vnímali tak, ako sa stalo. (Psychický pohľad.)

Pečeň je ako my – mäkká a poddajná. Má peknú ružovú farbu. No môže byť aj tvrdnúca, odmietajúca sfarbená až do čierna. Pečeň poukazuje na náš vzťah k svetu. To, ako sa dokážeme milovať a tolerovať. Vyjadruje kvalitu našej komunikácie s okolím a pochopenie prichádzajúcich životných lekcií. Bez funkčnej pečene nemôže dobre fungovať žiadny iný orgán, lebo pečeň mu posiela živiny potrebné pre jeho činnosť.

Žlčník je vyjadrením našej spokojnosti so svetom. Jeho stav vyjadruje ako dokážeme vnímať život. Či je to s láskou a toleranciou, alebo hnevom a žiaľom a pocitmi viny.

Koľkokrát ste počuli vetu: „Mám žlčníkové kamene, asi pôjdem na operáciu“. Telo nás samo upozorňuje na problém dávno predtým, ako skutočný problém nastane.

Kde je vlastne chyba? V strave? V genetike? A čo naše jednanie? Nie sme niekedy tiež ako kameň? Nie sme tvrdí a nevšímaví k ostatným? Alebo naopak, núti nás niečo prijímať také jednanie zo strany druhých? Nie sme týmto stavom utláčaní? Nie je nám ubližované?

V skutočnosti to tak nie je, je to len pocit. Preto v takých situáciách nereagujeme tak akoby sme mohli. Hnevom a žiaľom svoje negácie iba násobíme.

Predstavme si Život ako školu pre každého z nás. V triede sú žiaci vynikajúci, priemerní i podpriemerní. Každý z nás je jedinečný svojim významom. Ako vnímame nášho učiteľa (naše duchovné vedenie, svoje vnútorné ja)? Čo so žiakmi, pre ktorých je jeho snaha naučiť stratou času, pretože sami prednášanú látku chápať nechcú. A tak opakujeme ročník.

V živote reparát neexistuje. Vyššie postupujeme, až keď skutočne zvládame učivo.

Ak nie, život nám prihráva do cesty modelovo podobné situácie na riešenie dovtedy, kým ich nezvládneme.

Najčastejšie ochorenia pečene a žlčníka… Alkoholizmus a toxikománia…

Dg: Zavrhnutie seba i druhých, hnevy, beznádej, stereotyp života…

Th.: Podporiť cestu z beznádeje usi lovnosťou a podporou. Možno part neri tých, čo viac pijú a hľadajú v imaginárnom svete radosť a pohladenie, začnú premýšľať nad se bou a nájdu vlastné chyby, ktoré sa spolupodieľali na ceste partnera k alkoholu či drogám. Obnova buniek pečene. Cirhóza pečene, zlyhávanie…

Dg. :Opakované nepochopenie dobrého úmyslu. Máte dobrú myšlienku a nevyšla? Narazila kosa na kameň. Opakovaním sa stráca snaha: „Načo sa snažiť, prečo pomáhať? Čo z toho mám?“ Zauzlenie sa do omylov a ťažkostí. Dá sa z toho vôbec vymotať? Skúsili ste rozmotať niekedy dobre zauzlené klbko? Trhá sa a vás to už prestáva baviť. Hrozí úplné zlyhanie…

Th. : Na jednej strane prísna diéta a na druhej zabudnúť na nedobré názory a zlozvyky a pomocou dôslednosti a sebadisciplíny zmeniť osobnosť. Skúsme v sebe objaviť detskú radosť, úsmev, priateľstvo… Rakovina pečene, žlčových ciest a žlčníka…

Dg. : Choroba sa prejaví, keď je veľký súčet chýb a malá túžba po náprave. Nenachádzanie cesty, zmyslu, riešenie hnevom, zlosťou, žiaľom, ideme po ceste života, no myslíme si, že to nie je tá pravá, navonok možno nie sme zlí, ale svet nás nebaví, nemáme chuť žiť…

Th. :Prechádzajme školou života jemne a nežne aj voči chybujúcim. Vydržme! Aj keď sa trápime. To, čo je nutné urobiť pre zlepšenie ich i vašej situácie bude chvíľu (niekedy aj dlhšie) bolieť. Vnútri budeme plakať a trápiť sa. Doprajme si čistú myseľ a verme. Cesta k lepšiemu zajtrajšku sa rodí prekonávaním ťažkého a negatívneho, čo človek vytvoril. Zväčšená pečeň…

Dg. :Ochorenie akéhokoľvek iného orgánu v tele spôsobí to, že pomocníčka pečeň preberá súboj s chorobou. Zväčšenej námahe zodpovedá jej snaha o zväčšenie a tým im viac pomôcť.

Th.: Rozprávajme o svojich strachoch, aby sme nedali priestor zármutku a nehromadili tak problémy vnútri… Pečeň a žlčník vo vzťahoch… Nazrime do vzťahov.

Koľko je skrachovaných partnerstiev, koľko nepochopených situácií?

Každý vo vzťahu k iným, si myslí, že je to on, komu bolo ukrivdené. A nevyriešená úloha sa znova a znova opakuje. A ak sa opäť nezvláda, tak sa vzťah ukončí. Pokiaľ je tento rozchod v súlade s láskou a rešpektom, partneri sa dohodnú, dostanú šancu v iných vzťahoch a tam môžu byť šťastní. Pokiaľ sa vzťah rozpadne s hnevom alebo ešte horší. Po čase zistíme, že sme si vlastne vybrali podobného partnera ako predtým.

Skúsme sa pozrieť na svoj život.

V kľude a vnímajme, čo nás chce náš učiteľ naučiť prostredníctvom problémov ľudí okolo nás. Na pracovisku, s deťmi, s financiami, so zdravím. Pochopenie týchto príčin ( niekedy ich pri vlastnom rozhodovaní berieme ako menej dôležité) môže značne zjednodušiť život. Pochopenie príčin našich zdravotných problémov je možno vnímať v dvojitom význame. Zvyčajne si myslíme, že príčinou ochorenia je, že sme jedli nesprávnu stravu, vypili bublinkovú vodu, vytkli sme si nohu lebo bolo klzko… Málokto vníma ako príčinu to, že sa cítil sám, alebo že mal okolo seba veľa ľudí a chcel byť sám, že mu bolo ublížené, alebo naopak ublížil on sám…

Drahokamy…

Každý drahokam je úzko spätý s ener giou Zeme. S každým sa spája určitá charakteristická vlastnosť, istý druh energie. Priame posilnenie liečby dosiahneme nosením šperkov s drahokamom. Pri ochorení pečene a žlčníka by som odporučila náhrdelník s príveskom na hruď, ktorý zvyšuje ochotu a tlmí hnevy, pocity žiaľu a odlúčenia. Vhodné kamene pre posilnenie tejto činností sú:

Jantár – ochrana pre verbálnymi a neverbálnymi útokmi vo vzťahoch

Citrín – mentálne jasno vzťahových situácií

Fluorid – mentálne sústredenie a skľudnenie

Žltý topás – jasné rozlíšenie a múdrosť

Éterické oleje…

Pôsobia podporne pri odvykaní od kávy, alkoholu, cigariet, sladkostí tým napomáhajú rýchlejšiemu uzdraveniu orgánov pečene a žlčníka.

Citronella – vnáša rozvážnosť, jasnosť vízie do rozličných oblastí života… Santal – dáva ochranu, pocit istoty..

Citrónová tráva (Lemon grass) – uľahčuje prekonanie úzkosti a nervozity… Aplikácie: inhalácia parou, suchá inhalácia, teplý obklad na zmiernenie bolesti, sauna na posilnenie imunitného systému…

Bylinkové opojenie…

Použitie: K očiste priestoru na vytvorenie zdravej energie, vhodnej na obnovu rovnováhy a zdravia po alebo počas choroby a depresií. Použitie sušených bylín do misiek rozšíri príjemnú liečivú vôňu.

Rozmarýn – navodzuje mentálnu jasnosť….

Šalvia – očista ducha i tela…

Levanduľa – tlmí miesta s výbušnou energiou. Na posilnenie čajom, kúpeľom, výťažkom či šťavou sú vhodné: kukuričné vlasy, ľubovník, zemežlč, vratič…

Recept (pri chronických ťažkostiach žlčníka): 1-2 polievkové lyžice kukuričných vlasov prelejeme 1 l prevarenej vody a necháme cca 10 minút lúhovať.

Význam farby…

Žltá a zlatá (mandarínková) farba je podporný prostriedok pri liečení ochorení pečene a žlčníka. Môžeme ju použiť ako farbu odevu, posteľnej bielizne, miestnosti, dekorácií…

Žltá V svojej najčistejšej podobe má v sebe vždy povahu jasu. Dáva radosť. Je v nej niečo veselé, povzbudivé. Je farbou slniečka. Ak máme málo slnka, trpíme nedostatkom vitamínu D a životných síl. Je to farba vlastnej vôle. V prehnanej forme to môže byť nervozita,sebeckosť a domýšľavosť. Je farbou strachu prameniaceho z neprejasnenia situácií. Na emocionálnej rovine súvisí strach so snahou ovládať, byť dominantný a manipulovať.

Nízka energia značí nedokázať presadiť svoje ja.

Zlatá (mandarínková) O človeku, ktorý je veľkorysý a čestný hovoríme, že má srdce zo zlata. Zlato symbolizovalo potenciál vládnuť svetu, alebo ho oslobodiť. Je darom mudrcov a pokušiteľom diabla zároveň. Obsahuje rovnako ako žltá potenciál veľkej radosti a naplnenia. Pozná aj hlboký strach, neistotu a zmätok. Zatiaľ čo strach žltej je odôvodnený, úzkosť zlatej je viac iracionálny. Ide o nočné mory: strach z tmy, zo straty, z uzatvorených priestorov,… Základ je v pocitoch a spojené sú s témou bezpečia.

Ak sa vyrovnáme s prežitým skutočným zmätkom posunie nás pri objavení našej životnej cesty.

Výživa podľa 5 prvkov…

Pečeň a žlčník ako párové orgány sú z hľadiska 5 prvkov priradené k elementu dreva.

Prvý orgán je zásobník (jin). Jeho úlohou je hromadiť šťavy. Pečeň je strojcom nápadov a žlčník nás učí čeliť konfliktom a presadiť sa. Pri potlačenom hneve (studená zlosť) si sami seba ako rozhnevaného nepripúšťame. Tu je za všetko zodpovedná stagnácia energie v pečeni. Pri horúcom hneve je prebytok energie a tým spôsobuje emočné výbuchy. Vtedy človek často siaha po alkohole.

Zlosť spôsobuje prebytok energie pečene i žlčníka a naopak, prebytok tejto energie v orgánoch vyvoláva hnev a zlosť. V oboch prípadoch doporučujem zmeniť spôsob stravovania. Telo potrebuje zmierniť teplo pečene, prípadne žlčníka a doplniť šťavy.

Z piatich prvkov oheň ruší energiu dreva a voda ju naopak posilňuje. Je vhodné riadiť sa chuťovými pocitmi.

 Pri prebytku energie pečene by sme sa mali vyvarovať potravinám prvku ohňa, t.j. cesnaku, všetkých ostrých a korenených jedál, kávy, alkoholu, veľkých porcií mäsa, údením a hlavne výdatných večerí. Inak môžeme problém stagnácie energie riešiť akupunktúrou, bylinnou terapiou, telesnou, či duševnou prácou…

Andrejova ohrozená pečeň

Tridsaťosem ročný muž, nazvime ho Andrej začal mať zdravotné problémy, ktoré súviseli s ochorením pečene. Somatickému (telesnému) problému predchádzal psychický. Ako rozlíšiť túto odchýlku. Čo spôsobuje čo? Je ochorenie na fyzickom tele príčinou nespokojnosti v práci, alebo je to naopak? Andrej svoju nespokojnosť utápal v alkohole.

Nespokojnosť v zamestnaní sa prejavovala tak, že napriek počiatočnému záujmu a nadšeniu prišlo vždy znechutenie, ľahostajnosť a podráždenie. Nakoniec pristúpil k zmene za mestnania a kolotoč sa opakoval. Nepríjemné pocity sa snažil utopiť v alkohole. Po niekoľkých sedeniach sme prišli na skutočnú príčinu tejto reakcie. Andrej mal autoritatívneho otca, pre ktorého bol dobrý výsledok niečo samozrejmé, čo netreba chváliť, ale každý neúspech sa tvrdo trestal. Tento program mu spúšťal snahu o perfektný výkon. Ale kto robí, robí aj chyby a toto nevedel Andrej prekonať. Sklon meniť zamestnanie prichádzal z obavy, že niečo pokazí a bude potrestaný. Tak kazil a bol trestaný.

Po uvoľnení bloku na to, že stále niečo kazí a musí byť za to potrestaný, sa preň stal alkohol minulosťou a pracovne sa tiež stabilizoval.

RNDr. Monika Kašová

Zdroj

Súvisiace články:

Pečeň a žlčník

2 replies on “Psychosomatické príčiny chorôb – Pečeň a žlčník…”

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.