Mixujete si Smoothies? Ja áno, začala som s nimi ako som skúšala byť na živej strave. Teraz je vhodná doba aj na využívanie zelených rastlín z prírody , tak vyskúšajte. 😉
Představujeme vám největší českou online databázi receptů na domácí osvěžující koktejly SMOOTHIES!
Smoothie je míchaný (mixovaný – stačí obyčejný stolní mixér), zpravidla chlazený, osvěžující nápoj vyrobený z čerstvého ovoce nebo zeleniny, nejlépe bez přidaného cukru či umělých sladidel a konzervantů. Smoothie může obsahovat další přísady jako kakaové boby, mladý ječmen, semínka chia, ovesné vločky, proteinový fitness prášek apod. Jedná se tedy o nápoje typu koktejlů, při jejichž přípravě lze přidat led, mražené ovoce, med, nektar z agáve, přírodní ovocný prášek lucuma, bílý jogurt, mléko (nejlépe domácí ořechové, případně rýžové, sójové nebo kravské) nebo šťávy z čerstvého ovoce. Výhodou je i rychlá a velmi snadná domácí příprava.
Smoothies mají hustou až krémovou konzistenci, podobnou jakou mají mlečné shaky. Obvykle neobsahují smetanovou zmrzlinu, ale lze ji použít, nicméně na úkor vyšší kalorické hodnoty, a proto raději volíme zmrzlinu bez cukru (nejlépe domácí). Konzumují se čerstvé ihned po přípravě, nebo je možné je zmrazit a jíst jako částečně nebo zcela zmražený dezert. Smoothies jsou velmi oblíbené zpravidla u osob pečujících o své zdraví, sportovců a jsou vhodné pro širokou veřejnost – od dětí, přes teenagery po dospělé. Smoothies tvoří ideální součást zdravého životního stylu. Konzumují se jako zdravá součást snídaně, je možné jimi nahradit svačiny (doplníme-li do nich ovesné vločky) a také jsou ideálním nápojem po cvičebním tréninku, kdy rychlé sacharidy z ovoce doplní glykogenové zásoby a je-li přidán do nápoje proteinový prášek, nápoj se stává i výborným zdrojem kvalitních bílkovin potřebných k obnově svalových buněk.
V 90.letech a na přelomu tisíciletí, zejména v anglofonních zemích, se smoothies staly vyhledávanými nápoji v kavárnách apod., jsou i nabízeny jako hotové produkty v některých supermarketech. Nicméně žádnéprůmyslově zpracované smoothie nenahradí obsah kvalitních živin z čerstvě připraveného nápoje v domácích podmínkách. Procesem pasterizace se ničí vitamín C a další vitamíny a enzymy, o které jsou ošizeny “krabicové” smoothies nabízené na trhu.
Smoothies je možné konzumovat i jako rychlou snídani nebo svačinu, podávat i jako drink na přivítání přátel a hostů (welcome drink) nebo pro zpestření párty, večírků, barbecue párty, oslav apod. Ohromte sebe i své přátele nejrůznějšími variantami smoothies – jejich příprava je tak snadná, že je zvládnou připravit i osoby, které si s prostředím kuchyně příliš nerozumí.
Dejte prostor své kreativitě a důvtipu při tvorbě vlastních kombinací přísad nebo se inspirujte recepty na smoothies zde. Hledat můžete buď konfigurátorem uprostřed stránky nebo dle ingrediencí v levém menu (v levém menu zpravidla vyhledáte více receptů).
Důvody proč pít chutná a zdravá smoothies nespočívají jen ve snadné a rychlé přípravě, ale především právě v jejich zdravé výživové hodnotě. Každé smoothie představuje sklenici plnou zdravých živin, které jsou pro lidské tělo nezbytné.
PROČ tedy pít smoothies:
• Síla a živiny v jedné sklenici
• Zdravá energie vás nastartuje
• Snadná a rychlá příprava
• Ideální součást snídaně
• Mnohem zdravější svačinka pro děti v porovnání s čokoládovými tyčinkami a umělými nápoji
• Kompletní snídaně v případě kombinace s proteinovým práškem a ovesnými vločkami
• Lehká svačina
• Skvělý motor před tréninkem
• Doplnění energie po tréninku
• Napomáhají čistit organismus
• Výborně chutnají
• Zaženou chuť na sladké
• Jsou tak zábavné a variabilní
Suroviny na smoothies
Při přípravě smoothies můžete téměř maximálně využít svoji fantazii a použít suroviny jako jsou:
• Nejrůznější druhy čerstvého nebo mraženého ovoce(mražené dodá krémovější konzistenci)
• Čerstvá zelenina
• Superfoods, např. mladý ječmen, spirulinu, včelí pyl, ovocný prášek lucuma…
• Koření jako je zázvor, vanilka, muškátový oříšek, skořice, kardamon apod.
• Ořechy a semínka
• Ovesné vločky – snadno se rozmixují
• Čistá voda na zředění hustoty koktejlu nebo k náhradě mléka/jogurtu
• Ovocné a zeleninové šťávy, nejlépe čerstvé
• Fitness proteinový prášek
• Mléko, vyzkoušejte domácí ořechové, případně rýžové, občas sójové nebo kravské
• Jogurt, nejlépe bílý s obsahem tuku do 3% (před přípravou můžeme dát jogurt mírně zamrazit)
• Zmrzlina (pokud možno bez cukru, tedy domácí)
• Čím sladit? Smoothies nemusíte sladit vůbec, jsou dostatečně sladká sama o sobě díky obsahu ovocného cukru fruktózy. Nicméně vše je na vás. V našich receptech uvádíme jako možnost slazení prostřednictvím nektaru z agáve (nižší glykemický index než med) nebo medu. Určitou sladkost (a řadu živin) dodá i použití čistého prášku z ovoce lucuma.
Doporučení – nejsnadněji stravitelné živiny ze smoothies svému tělu dodáte především jednoduchostí receptur, např. ovoce + semínka/ořechy + čistá voda na zředění + superfoods, případně doplněním smoothie kvalitním proteinovým práškem, ovesnými vločkami či mlékem. Velmi zdravé jsou i domácí šťávy připravené na lisu na ovoce a zeleninu.
Tip: Hledání receptů na smoothie koktejly v naší databázi:
a) recepty můžete hledat kliknutím na konkrétní potravinu (banán, jahoda…) v levém menu. Zobrazí se recepty, v nichž je zvolená potravina dominantní.
b) recepty můžete hledat pomocí konfigurátoru uprostřed stránky smoothie receptů, kde si můžete zvolit 1 až 3 potraviny. Výsledkem hledání jsou všechny smoothies, v nichž se zvolené potraviny nachází. Nicméně může se stát, že některé kombinace ingrediencí v receptech nejsou, např. dýně + granátová jablka. Proto v tomto případě “neobvyklých” ingrediencí je vhodnější použít k hledání receptů levé menu dle abecedy.
MLÉKO – mléko dle preference, může být i rostlinné či ořechové. (Ja pijem pohánkové, alebo mandľové, či konopné. )
CUKR – tento bílý jed je u našich receptů TABU. Našim cílem je inspirovat vás pouze zdravými recepty, tudíž na stránkách recepty s rafinovaným cukrem nemáme.
Cukr dále přispívá k:
• poruchám imunitního systému
• nerovnováze minerálů v těle
• hyperaktivitě, úzkostem a poruchám soustředění
• snížení obranyschopnosti proti bakteriálním infekcím
• poruchám funkce ledvin
• zvyšuje “špatný” cholestero LDL a snižuje “zdravý” cholesterol HDL
• prokazatelně narušuje absorpci vápníku a hořčíku (ale i dalších minerálů)
• může vést až k rakovinnovým onemocněním
• narušuje životně důležitou funkci enzymů
• způsobuje bolesti hlavy, hormonální nerovnováhu a řadu dalších zdravotních komplikací
Zbavit se závislosti na cukru je mnohdy těžké, ale věrte nám, stojí to za to. Vy i vaše zdraví.