Kategórie
Energia

Svätojánska noc…letný slnovrat

45f03d7e5d_77189599_o2

Blíži sa letný slnovrat a ja som lenivá niečo nové tvoriť, tak oprašujem starý článok. 😀 No aktuálne dala Katka na blogu článok : Áriové – Letní slunovrat 2015, co nám přinese pro další práci, tak pre tých, čo chcú vedieť,  aké energie budú prúdiť. 😉

Dvacátého prvního června nastává doba slunovratu. Slunce je na samém vrcholku své roční cesty, nastává nejdelší den a nejkratší noc. Slunovrat slavili Keltové i Slované. Když do našich zemí přišlo křesťanství, změnil se slunovrat ve svatojánskou noc, spojenou až se svátkem Jana Křtitele, tedy s nocí z 23. na 24. června.

To ale oslavám nic neubralo na tajemnosti a navíc celá řada prastarých zvyků zůstala zachována. V nejkratší noc roku můžete kouzlit, přivolávat lásku, hledat poklady, sbírat léčivé byliny nebo věštit budoucnost.

Oslavy podle Keltů

Podle keltských tradic se den letního slunovratu nazývá Alban Heruin neboli sabat Litha. Keltové pořádali slavnosti zasvěcené bohyni Matce. Podobně jako v noci na “čarodějnice” se na nejvyšších kopcích o půlnoci pálily posvátné ohně – tentokrát na počest vrcholícího Slunce. Lidé kolem nich tančili a bylinami z ohně zapálenými žehnali dobytku. Uhlíky ze slunovratových ohňů byly rozhazovány po polích pro zajištění dobré úrody. Uzavíraly se tak zvané čarodějnické svatby; novomanželé po nich přeskakovali koště.

Brána mezi světy otevřena
V mnoha čarodějnických knihách obsahujících návody na vyvolávání duchů se píše, že by se daný rituál měl provádět o svatojánské noci, kdy je brána mezi světy otevřená. Podmanit si tyto bytosti dokázal jen opravdu zkušený mág. Ten, kdo přecenil své síly, mohl přijít o rozum nebo i o život.

Země vydává své poklady
Slunce díky svému světlu a teplu vládlo zemi přes den a noc podle představ našich pohanských předků skrývala mnohá tajemství. Vzhledem k výjimečnosti této noci se mělo zato, že ožívají tajemné síly a země vydává své poklady. Rozestupovaly se skály a otevírala země. K nalezení takového místa bylo zapotřebí nalézt kvetoucí kapradí. To kvetlo přesně o půlnoci a vydávalo zlatavou záři. Kdo chtěl mít zázračný květ z kapradí, který byl velmi důležitým pomocníkem při hledání pokladů, měl pod kapradí rozprostřít bílý šat, který měl zachytit padající květ. Kdo prý květ zachytil a nosil u sebe, byl neviditelný, rozuměl řeči zvířat, rostlin a stromů, měl ve všem štěstí a byl předurčen k objevení pokladu. Získat takový květ však nebylo vůbec snadné, protože ho prý střežily mocnosti temné. Krom čertů a čarodějnic v lese číhalo mnoho dalších nástrah jako například bludný kořen nebo bludičky, které člověka lákaly do bažin. Člověk, který překonal všechny nástrahy a poklad objevil, si měl z něho měl vzít jen tolik kolik unesl, jinak by jeho duše propadla pro jeho nenasytnost peklu.

Mimořádná síla bylin
Tajuplná noc propůjčuje svoji sílu i bylinám, které se využívají k čarování. Pokud hledáte lásku, nezapomeňte si natrhat laskavec. Když ho budete nosit u sebe, přičaruje vám muže.
V předvečer Svatého Jana také děvčata splétala věneček z devatera kvítí, aby se ve snu dozvěděla, kdo jim je souzený. Do devatera kvítí patřily bylinky léčivé a voničky, o tomto večeru s magickým účinkem. Byl to devětsil, komonice lékařská, májovník, mařinka vonná, devaterník penízkový, routa, třezalka toužebník a hvozdík. Také kopretina, sedmikráska a květy heřmánku byly zasvěceny lásce.

Budoucnost se zjeví v zrcadle
Zrcadla jsou tajuplná, mocná, ale i záludná. Pokud chcete v zrcadle spatřit, co vás čeká, můžete to zkusit mezi jedenáctou hodinou a půlnocí. Nejúčinnější je postavit dvě zrcadla proti sobě a nasvítit je svíčkami. V nekonečné „chodbě“, kterou uvidíte, pak můžete nahlédnout do budoucnosti. Měli byste si ale dobře rozmyslet, jestli o to skutečně stojíte. Obrazy totiž mohou být děsivé a nejednoznačné. Tím, co uvidíte a co jste si nesprávně vyložili, si pak snadno můžete otrávit život.

Zdroj

23 replies on “Svätojánska noc…letný slnovrat”

Martinka,a len by sme potrebovali slovenské ekvivalenty tých byliniek, svätojánska noc za rohom:)
Trochu som popátrala a našla toto:
Láskavec je asi tiež láskavec (Amaranthus), komonica lekárska, deväťsil lekársky, lipkavec marinkový, devätorník peniažtekový, ruta voňavá, ľubovník, klinček slzičkový (slzičky Panny Márie). Májovník som nenašla 😦

Páči sa mi

Calieen ak si bylinková, tak to rob intuitívne. Ešte pridávam:

Ľudia sa duchovne očisťovali a hádzali všetky negatívne myšlienky do ohňa (na papierikoch mali napísané vlastnosti, ktorých sa chceli zbaviť, tie hodili do vatry). Tajné želania písali na papier, na kameň, ktorý potom zahrabali pod strom, pričom verili, že sa im do roka splní. Aby mali po celý rok dosť životnej sily, pili červené víno a noc zakončili motlitbami a chválospevmi.

Podľa týchto starých tradícií majú liečivé rastlinky najväčšiu silu o polnoci z 23. na 24. júna, čiže na svätojánsku noc. Vtedy naši predkovia presne o polnoci odtrhli 7 druhov liečivých rastlín (z každej po tri kusy), tie zaliali litrom pripravenej vriacej vody, 10 minút lúhovali, scedili a čaj rozdelili medzi všetkých členov rodiny. Spoločne ho vypili na zdravie. Na tento čaj sa používali najčastejšie: žihľava, listy púpavy, listy lesnej jahody, skorocelu, rebríčka, orecha vlašského, kvety sedmokrásky, listy brezy, listy ďateliny, prasličky, alebo zo záhradky kvety nechtíka, listy medovky, šalvie, mäty, pretržlenovú alebo zelerovú vňať, levanduľu, trezalku, listy čiernych ríbezlí, malín, egreša alebo jahôd. Ľudia verili, že tento čaj má ozdravujúce účinky.

Takže ja mám na dvore púpavu, mätu, medovku, brezu, šalviu, sedmikrásku, orech, maliny a aj jahodové , takže niečo namiešam. 😛

Páči sa mi

a hlavne chytili za ruku toho koho mali radi,rozbehli sa a preskočili Svätojánsku vatru………….Kto zaváhal zostal pred ňou stáť…..Neváhaj.R

Páči sa mi

Škoda bola u mňa manželov sesterka požičať stan, lebo si idú užiť svätojánsku noc do prírody a vraj tam robia aj nejaké meditačné sedenia. Keby som to vedela skorej šla by som na tri dni do prírody. Ale ponúkla mi, že tam bude chodiť častejšie takže na budúce idem s ňou vítať prírodné bytosti. 😛

Páči sa mi

načo poklady….možno stačí, ak sa chytia za ruky tí, čo sa ozaj majú radi …možno netreba ani vatru preskočit 😀
ale Maťko a Kubko sú úžasní 🙂 moja najobľúbenejšia rozprávka 🙂

Páči sa mi

múdrosť je v tejto rozprávke v tom ako ten poklad skončil,neurobil nikoho magnátom,ale urobil radosť a bol tam , kde treba vedeli o ňom iba tý čo ho mali 🙂 R.

Páči sa mi

Martinka, slohla som si clanocek na moju stranku. dufam, ze nevadi 😉
Maťka a Kubka som mala rada, ale pana Tragáčika veru nepoznam. tusim si idem kuknut nejaku rozpravku a potom sa konecne pustim do prace na bakalarke (nie mojej nastastie)… 🙂

prajem vsetkym pekny vikend.

Páči sa mi

Ambala článok som prečasovala z 2011 a video od vtedy bolo asi odstránené. Nevšiml som si to. 🙄 Ale bola to tá istá hudba, ako si dala ty na blogu len s iným videom. Takže kľudne zdieľaj. 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.