Kategórie
Energia Život sám o sebe

Všetko, čo potrebujeme poznať…

 

Radko mi už viac krát spomenul múdrosť autora Roberta Fulghumu a tak som pátrala po jeho knihe a natrafila som. Dlho som už nič nečítala a jeho štýl je ľahký, zrozumiteľný a hlavne poučný, ktorý vedie k uvedomeniu si ako žijeme.

VŠECHNO, CO OPRAVDU POTŘEBUJU ZNÁT o tom, jak žít, co dělat a jak vůbec být, jsem se naučil v mateřské školce. Moudrost mě nečekala na vrcholu hory zvané postgraduál, ale na pískovišti v nedělní škole.

 

Tohle jsem se tam naučil:

O všechno se rozděl.

Hraj fér.

Nikoho nebij.

Vracej věci tam, kde jsi je našel.

Uklízej po sobě.

Neber si nic, co ti nepatří.

Když někomu ublížíš, řekni promiň.

Před jídlem si umyj ruce.

Splachuj.

Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.

Žij vyrovnaně – trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a zpívej a tancuj a hraj si a pracuj.

Každý den odpoledne si zdřímni.

Když vyrazíš do světa, dávej pozor na auta, chytni někoho za ruku a drž se s ostatními pohromadě.

Nepřestávej žasnout. Vzpomeň si na semínko v plastikovém kelímku – kořínky míří dolů a rostlinka stoupá vzhůru a nikdo vlastně neví jak a proč, ale my všichni jsme takoví.

Zlaté rybičky, křečci a bílé myšky a dokonce i to semínko v kelímku – všichni umřou. My také.

A nikdy nezapomeň na dětské obrázkové knížky a první slovo, které ses naučil – největší slovo ze všech – DÍVEJ SE.

Všechno, co potřebujete znát, tam někde je. Slušnost, láska a základy hygieny. Ekologie, politika, rovnost a rozumný život.

Vyberte si kterékoliv z těch pravidel a řekněte to složitými dospělými výrazy a vztáhněte si na to svůj život v rodině nebo práci, na svou vládu nebo svůj svět a uvidíte, že to platí, je to jasné a sedí to. A představte si, oč lepší by byl svět, kdybychom si všichni – na celém světě – každý den ve tři odpoledne dali koláček a mléko a pak si lehli a zdřímli si s polštářkem pod hlavou. Nebo kdyby základní politikou všech vlád bylo vždycky vracet věci nazpátek a uklízet po sobě.

A stále ještě platí – bez ohledu na to, kolik vám je let -, že když vyrazíte do světa, nejlepší je chytit někoho za ruku a držet se pohromadě.

Autor: ROBERT FULGHUM

2 replies on “Všetko, čo potrebujeme poznať…”

……. čo som tvoja múza , či inšpirátor ? 🙂 🙂 🙂
……som rád , že a moje myšlienky inšpirujú.
…..knihy myšlienok od neho on sám odporúča čítať po jednej za deň a je to pravda , lebo vnímavý človek jednu jeho myšlienku spracovávajú i tri dni…….. najviac milujem jeho pojednanie o láske : OPRAVDOVÁ LÁSKA , tú knihu čítam min. 1x do roka a vždy ma dostane a najviac ma nadchol knihou TRI ŽELANIA……všetky jeho knihy však mám rád a paradoxne ho nechceli publikovať v jeho rodnom USA i napriek veľkému ohlasu , ale začal v Čechách kde ho oslovilo vydavateľstvo ARGO odkiaľ sa to dostalo do sveta a nakoniec dostal uznania i doma.Je to človek všeobecných schopností , z rozsahom ako dúha,je dokonca i pastorom, muzikantom atď……..človek ktorý žije jednoducho a dokáže to povedať i svetu……..
https://sk.wikipedia.org/wiki/Robert_Fulghum
………ja som sa k ujkovi FULGHUMovi dostal skrze môjho staršieho syna a chcel ma potešiť pod stromčekom a v Banskej Štiavnici mu teta knihkupníčka po opise mňa odporučila práve túto knihu o materskej škole a odvtedy vždy čakám čo od neho vyjde…… páči sa mi jeho prístup k životu i ja to mám akosik tak vyhútané , ale nedarí sa odpútanie……….ďakujem za prezent………..Pekný a trochu sviežejší víkend Vám želám (to teplo ma zabije) .-) R

Páči sa mi

Ahoj Radko…tým, že si ho už viac krát spomenul nedalo mi nepozrieť jeho tvorbu a jeho štýl písania ma zaujal. 😀
No vidíš..občas nás deti prekvapia darčekom, hlavne ak natrafia na správnych ľudí a pomôžu ich nasmerovať. Mne starší syn vždy z výletov nosil kamienky a keď som si pozerala, aké vlastnosti má, žasla som ako sa trafili, lebo presne to som potrebovala v sebe vyzdvihnúť a pracovať s tým. Verím , že aj ostatné jeho knihy chytia za srdce…písať o živote a vyzdvihovať skúsenosti a nadobudnuté pochopenie je užasné. Toto by som rada, až budeš väčšia robila…písala o múdrosti života, ktorá mi bola ukázaná. 😀

Krásny začiatok týždňa ti prajem…uži ho ako najlepšie vieš. 😀

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.