Tento rok mi zarodila arónia. Potešilo ma to veľmi, ale plodov nebolo veľa a tak som rozmýšľala, ako ich zúžitkujem. Kamoška mi ju dávala zavarenú, bola dobrá, ale na mňa až moc sladká. Aj som si sušila bobule na čaj, ale tam som necítila výraznú chuť. Zrejme som ich mala rozdrviť. Chutí trpkasto a má veľa červeného farbiva a aj energie a je známa vysokým obsahom antokyanínov, vitamínov P, C, B, A, množstva minerálov a ďalších biologicky dôležitých aktívnych látok. Hľadala som na nete, či sa nedá z nej urobiť nejaký liečivý likér a našla som recept na aloe vera. Miesto aloe som dala aróniu a výsledok bol úžasný.
Na prípravu budete potrebovať:
- 30 dkg arónie
- 7 dcl červeného vína(dala som len 5dcl)
- 1 dcl liehu
- ½ kg medu(tu som tiež upravila množsvo na 300g)
- fľašu z tmavého skla
Upravila som množstvá, lebo som mala obavy, či mi to bude chutiť a nepokazí sa mi to, ale veru chutí a ani pokaziť sa tam nemá čo. 😀
Aróniu si rozmixujte a zmiešajte s ostatnými prísadami. Nájdite si čo najtmavšiu fľašu, do ktorej zmes prelejete. Približne na päť dní túto fľašu odložte na tmavé miesto, po uvedenom čase sceďte, ale pozor – nie je dobré precediť všetko naraz.Môžete si scediť dávku, povedzme na jeden týždeň a zvyšok nechať naďalej lúhovať na tmavom mieste.
Z precedenej dávky si každý deň doprajte za jednu čajovú lyžičku, ideálne dva až trikrát denne. Zhruba po sedemnástich dňoch si dajte aspoň polročnú pauzu, po uvedenom čase kúru zopakujte. Ja som si dávala narazovo po obede, alebo navečer, lebo to by som nemohla do práce autom a určite nefúkala nejaké promile. 😀 Med a vínko urobili sladkú chuť, ale arónia svojou trposťou to zvýrazní. Likéru mám už na dne flaše, uchovávam ho v chladničke, ale teším sa, že sa mi podaril a chutil aj mojim návštevníkom. Budúci rok robím znova, ale vo väčšom množstve. O účinkoch arónie si prečítate tu...ale už tým , že je červená si domyslíte, že je vhodná na krvotvorbu a cievny systém , na imunitu vďaka vitamínom.
Tak čo dodať…na zdravie!