Kategórie
Liečenie

DNA a zásadité potraviny…

Byť chorý značí nebyť v harmónii so sebou a so svojím životom. Je to teda forma disharmónie. To sa týka oblasti mentálnej, duševnej aj telesnej. Choroba sa prejavuje v mnohých sférach: v povolaní, v partnerskom vzťahu, v hospodárení, ako aj v duchovnom vývoji. Ochorenie zasahuje celého človeka.

Na fyzickej úrovni sa choroba často začína prekyslením a s tým súvisiacim zanesením organizmu odpadovými produktmi, ako aj vyčerpaním životne dôležitých skladov minerálnych látok v tele. Záťaž kyselinou máva človek niekedy priam vpísanú do tváre. Dá sa poznať na očných vačkoch, starobných fľakoch, poruchách prekrvenia, na vypadávaní vlasov, bledej a vráskavej pokožke, edémoch, krvácavých ďasnách a uvoľnených zuboch.

Choroba sama je vlastne len posledným článkom v dlhom reťazci neznalosti, falošného vedomia a z toho vyplývajúceho nezodpovedného správania. Zjavný symptóm je len konečným výsledkom tohto procesu. Medicína sa, žiaľ, zaoberá len týmto posledným článkom, ide už vlastne len o podporu organizmu pri jeho úsilí prekonať chorobu. Na začiatku však býva neraz len jedna príčina. Tá tkvie vo vedomí a je zjavná v správaní. Určité nežiaduce správanie vedie k disharmóniám v tele.

Jedným z ochorení prekyslenie organizmu je aj DNA.

Spúšťačom dny (pakostnice) je nadmerné množstvo kyseliny močovej v krvi. Skutočnou príčinou je však prekyslenie organizmu. Pri akútnom nedostatku zásad má kyselina močová sklon usádzať sa vo forme malých kryštálikov. Pokiaľ nie je k dispozícii dostatok zásad, telo tieto kryštáliky nemôže neutralizovať ani vylúčiť, preto sa uskladňujú vo väzive.

Usadeniny často ostávajú uviaznuté v kĺboch, kde pôsobia ako brúsny papier, čo vedie k veľmi bolestivým zápalovým procesom a napokon k známym usadeninovým zatvrdlinám – tofom. Kryštáliky kyseliny močovej (uráty) sa môžu ukladať aj v šľachových pošvách, mazových vačkoch, a dokonca v ušnom laloku. Ale ukladajú sa aj v obličkách, čo vedie k ich postupnému tvrdnutiu a k tvorbe obličkových kameňov, takže kyselinami zaťažené obličky napokon nemôžu dostatočne plniť svoju funkciu a zlyhajú. Sklon k dne je síce dedičný, ale dispozícia sama v nijakom prípade nemá za následok prepuknutie choroby.

Chorobe sa dá zabrániť dôslednou zásaditou výživou s dostatkom zásaditých výživových doplnkov a redukciou telovej hmotnosti. Pri dne treba dbať na to, aby telo dostalo svoj každodenný prílev zásad s hodnotou pH 7,5 až 8. Už po niekoľkých hodinách možno zažiť citeľný úspech.

Bolesti poľavujú, kĺby sa stávajú pohyblivejšími a zapálené miesta odpuchnú. Aj tu treba veľmi odporúčať celotelové 2- až 3-hodinové zásadité (pH 8,5) kúpele. Ak si pred kúpeľom i po kúpeli odmeriate hodnotu pH, zistíte, že výrazne klesla. To je znak, že z prekysleného tela sa kyselinové splodiny vylúčili.

Potraviny , ktoré sú s prevahou zásad a sú neutrálne:
Najdostupnejšie zásadité a neutrálne potraviny: ananás, artičoky, baklažány, bambusové výhonky, banány, brokolica, broskyne (čerstvé), bylinkový čaj, camembert (30 % tuku v sušine), cesnak, cibuľa, citróny, cmar, cukina, cukrová kukurica, cvikla, čaj, čerešne, černice, čučoriedky, diétna soľ, diétny margarín, diétny olej, dule, endívia, fazuľka (zelená), fenikel, grepová šťava, hľuzovky, hovädzie plátky, hrášok (zelený), hrušky, husacie prsia, chlieb (celozrnný – pšeničný alebo ražný, čierny ražný a grahamový), jablká, jablkové pyré, jablkový koláč (z kysnutého cesta), jahody, jogurt, kaleráb, kapusta (biela, červená i kyslá), karfiol, kel kučeravý, kondenzované mlieko, kôpor, krupica, kukurica, kuracina pečená i varená, kvasnice, kyslá smotana, kyslé mlieko, ľadový šalát, ľanové semeno, maliny, margarín (stužený pokrmový tuk), marhule, minerálka (bez oxidu uhličitého), mirabelky, mlieko (1,5 a 3,5 % tuku), morčacie mäso, nektárinky, odtučnené mlieko, orechy, koreňová polievková zelenina, pomaranč, pomarančová šťava, petržlen, plátkový syr, platesa, pór, rakytníková šťava, rajčiaky, rajčiaková šťava, ražná múka (typ 997), reďkovka, rezance, ríbezle, ružičkový kel, ryža (natur), slnečnicový olej, sójové klíčky, srnčie stehno, šípky, špargľa, špenát, špenát so smotanou, šťava z kyslej kapusty, treska škvrnitá, tvaroh (netučný), uhorky (octové nakladané), vodový melón, zelený čaj, zeler, zemiaková polievka, zemiakové knedle, zemiaky.

Ovocie je ideálne na začiatok dňa
Vo všeobecnosti je ovocie veľmi dôležité pre zásaditú výživu a v ideálnom prípade by sa každý deň malo konzumovať ako prvé jedlo. je to príjemné, zaktivizuje to chuťové poháriky, ale predovšetkým: človeku to poskytne závideniahodnú kondíciu a vitalitu.

Jedným z najchutnejších druhov ovocia je ananás.

Jeho enzýmy sú dôležité a liečivé, konkrétne: enzým bromelín strávi odumreté tkanivo bez toho, aby zaťažoval zdravé tkanivo, a tak pomáha telu udržovať sa v acidobázickej rovnováhe a zdravo chudnúť. je to preto, lebo ananás je zásaditý a harmonizujúco pôsobí na naše hospodárenie s kyselinami i zásadami.

Aj jablká sú zásadité a zdravé, mali by sa jesť neošúpané a aj s jadrovníkom.

Čistia telo a prirodzeným spôsobom znižujú hladinu cholesterolu. Ale ani hrušky neradno podceňovať. Pôsobia očisťujúco, majú mierne preháňavý účinok a obsahujú dôležité minerálne látky. Mimoriadne si treba vážiť marhule. Majú vysoký obsah minerálov a sú to „multivitamínové bonbóny“. Sušené marhule bývajú na trhu celú zimu a mali by patriť ku každodennej strave. Neslobodno zabudnúť na jahody; osobne ich pokladám za najchutnejšie domáce ovocie a v sezóne ich zjem denne pol kila až kilo.

Neprekonateľné čo do obsahu minerálnych látok sú však datle a figy a možno ich treba rozhodne odporúčať. Aj preto, lebo sa dobre skladujú. Pre mňa je nepostrádateľné aj mango. Toto lahodné tropické ovocie nielenže veľmi chutí, ale zmierňuje aj mnohé záťaže v tele.

Najrýchlejšie pôsobiace ovocie pri prekyslení je však vodový melón, preto treba maximálne využiť jeho sezónu. Už hodinu po konzumácii melóna sa hodnota pH v tele neuveriteľne upraví. Najlepšie je s ničím ho nekombinovať, lebo už do 20 minút je v čreve, kde zbavuje telo kyseliny a očisťuje ho.

Nezabudnite na maliny a čučoriedky.

Nielenže majú úžasnú arómu a lahodne chutia, ale aj čistia krv i črevá a majú prevahu zásad. Keď je čas čerešní, mali by ste ich zaradiť do svojho jedálneho lístka, najlepšie ako súčasť chutných ovocných raňajok, lebo sú tým pravým prameňom mladosti pre látkovú premenu a trávenie: nielenže majú vysoký podiel zásad, no obsahujú aj veľmi veľa prírodného zinku, ktorý je nepostrádateľný pre vylučovanie kyselín obličkami. A samozrejme, v jedálnom lístku diéty na očistu od kyseliny nesmú chýbať pomaranče.

Rovnako aj broskyne; trojdňová broskyňová diéta je veľmi prospešná.

Ak máte problémy s trávením, je práve slivka tým pravým zázračným prostriedkom, lebo spoľahlivo pomáha zbaviť sa toho, čo telo už nepotrebuje. Aj mandle a lieskovce majú vysoký podiel minerálov. A keď máte príležitosť dostať sa k papáji, mali by ste to využiť. Je to mimoriadne lahodné ovocie, ktoré pomáha telu rozmanitými spôsobmi. Ak chcete oklamať starobu, vedzte, že ovocie je chutným a lacným prameňom mladosti v každom veku.

Banán, ovocie mudrcov
Nijaké iné ovocie sa nemôže preukázať takou vyváženou bilanciou živín ako banán. Harmonizuje srdcový rytmus a upravuje hladinu cukru v krvi. Priaznivo pôsobí na vedomie, vďaka čomu ho nazývajú aj „ovocím mudrcov“. Okrem toho dvíha hladinu sérotonínu, Čo sa pozitívne odráža na nálade. je ľahko stráviteľný, preto sa veľmi odporúča aj deťom, poskytuje ľahko využiteľné zásady a netučnie sa z neho. Obsahuje aj veľmi dôležitú kyselinu listovú, ktorá o. i. spomaľuje postup Alzheimerovej choroby. Aj v tehotenstve je kyselina listová veľmi dôležitá, lebo vtedy sa v organizme ženy neraz prejavuje jej nedostatok. Príroda ho produkuje vo vkusnom a hygienickom balení. Človek by si mal dožičiť 1 až 2 banány denne. Je to jeden z najlepších prírodných liekov na žalúdok a chutí vynikajúco aj pečený. Štyri-päť banánov krátko zapečených v panvici predstavuje kompletné chutné jedlo. Ak to nepoznáte, niečo ste zmeškali.

Hrozno, elixír života
Je úplne jedno, či je biele, alebo červené. Hrozno je vynikajúca potravina, keďže hroznový cukor prechádza bez obchádzok priamo do krvi. Stimuluje nervy a je nepostrádateľným prostriedkom zásaditej výživy: Veľmi sa odporúča aj hroznová šťava. Už desaťdňová kúra so šťavou z červeného hrozna výrazne zníži zrážavosť krvi, 2-3 pohármi šťavy z červeného hrozna denne sa človek dokonale ochráni pred srdcovým infarktom. je dosť pravdepodobné, že šťava z červeného hrozna predĺži život a pomôže uchovať zdravie i vitalitu až do vysokého veku.

Zelenina – prameň mladosti
Zelená zelenina, surová aj varená, patrí k potravinám najbohatším na minerálne látky, a preto obsahuje mnoho hodnotných zásad, ktoré ľudské telo potrebuje, neraz priam súrne. Porcia zeleninydenne je preto nepostrádateľná pre výživu bohatú na zásady. V surovom stave je veľmi chutná mrkva. A tí, ktorí si obľúbili surový kaleráb, tiež to chytili za správny koniec. Vysoký obsah minerálnych látok majú šošovica, pár a tekvica. Veľmi sa odporúča aj cvikla. Najvyšší obsah minerálnych látok však majú špenát a petržlen. Najrýchlejšie očistné pôsobenie človek pocíti pri špargli. Mimoriadne cenné sú olivy, lebo sú veľmi bohaté na biodraslík. Preto treba používať čo najviac olivového oleja, najlepšie tzv. panenského (lisovaného za studena a z prvého výlisu). Ak sa olivy a olivový olej stanú každodennou súčasťou stravy, veľmi to človeku prospeje.

Zemiak, úžasná hľuza
Zemiaky sú v zásaditej strave nepostrádateľné a predstavujú ideálnu potravinu pre všetkých, ktorí sú prekyslení – a to je väčšina ľudí. Zemiaky sa v žalúdku viažu na kyseliny, a tým pomáhajú pri zápaloch žalúdočnej sliznice (gastritíde) a pri žalúdočných vredoch. Ich vyhranené zásadité pôsobenie však prospieva celému organizmu. Okrem toho posilňuje táto úžasná hľuza nervový systém, a tým znižuje náchylnosť na stres.

Cesnak, ideálny regulátor žliaz
Cesnak si v mnohých kultúrach vážia ako jedno z najzázračnejších prírodných liečiv, hoci ešte stále sa presne nezistilo, ktorá substancia v ňom má tieto liečivé účinky. Isté je, že je ideálnym regulátorom žliaz a vzhľadom na rozsah jeho účinkov ho treba pokladať za skutočné tonikum. Mimoriadne intenzívne a bez vedľajších účinkov je jeho pôsobenie na koronárne cievy a na zníženie krvného tlaku. Pravda, treba si odmyslieť jeho zápach. Je veľa dôvodov, aby sme viac využili v kuchyni úžasné pôsobenie cesnaku.

Koreniny dokážu hotové zázraky
Aj koreniny majú silné zásadité pôsobenie, podmienené vysokým podielom minerálnych látok. Obzvlášť treba pritom zdôrazniť škoricu, bobkový list, biele korenie, kôpor, majorán, rascu a cibuľu. A nad všetkým stojí čierna rasca. Ako dokazujú rozprávania hadísov (arabské príbehy o živote proroka Mohameda), už pred pol druha tisícročím hlásal Mohamed, že čierna rasca lieči každú chorobu. Ale aj moderná medicína dospieva k poznaniu, že čierna rasca (Nigella sativa) je schopná normalizovať a optimalizovať narušený imunitný systém. Olej z čiernej rasce obsahuje hodnotné viacnásobné nenasýtené kyseliny, ktoré sú pre telo nepostrádateľné. Sotva sa dá nejakým iným prostriedkom jednoduchšie a účinnejšie pomôcť telu, aby ešte lepšie plnilo celý komplex svojich úloh. Pôsobenie rasce sa veľ mi rýchle odrazí v zvýšenom pocite pohody.

Jogurt na dlhý život
Jogurt zaujíma medzi potravinami veľ mi zvláštne miesto. Nielenže odstraňuje choroboplodné zárodky, ktoré sú príčinou črevných a žalúdočných problémov, ale brzdí aj tvorbu nádorov, a tým chráni pred rakovinou. Je veľmi bohatý na vápnik, prvok potrebný na tvorbu kostí a na ich posilnenie, čo je veľmi dôležité najmä v starobe. Jogurt je jednou zo základných potravín dlho žijúcich národov a mal by patriť aj k uprednostňovaným a pravidelne konzumovaným potravinám. Telo sa za to odvďačí.

Z knihy Omladzujúce odkyslenie Kurt Tepperwein

6 replies on “DNA a zásadité potraviny…”

Duško ďakujem,,,prečítala som si. Nepáči sa mi postoj autora ako sa naváža do Kurta. On sám neprišiel s procesom odkyslenia, sú tu aj iný zástancovia zdravého stravovania. A to, že sa Kurt zmenil, on sám vie, čo ho k tomu doviedlo, prejsť na zmenu stravovania. A že prosperuje na výživných doplnkoch je zase jeho vec, radšej to ako drogy a cigarety.

V niečom má autor pravdu, ale v niečom sa s ním nestotožňujem. Každopádne ďakujem. 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.