Kategórie
Liečenie Sny

Nájdite si svoj Bod kľudu…

Při provádění třetí pozice hlavy, když příjemce leží na zádech, lze použít sakrálně-lebeční masáž. Tento masážní bod se nazývá Klidový bod a jeho použití má za následek vyrovnání celé páteře od horního konce k dolnímu prostřednictvím energie tohoto bodu.

Není zapotřebí žádné manipulace s páteří a celý postup je naprosto bezpečný. Jestliže se provádí nesprávně, nic se nestane. Jestliže je prováděn správně, může se odstranit migréna, zastavit bolest hlavy, uvolnit bolest krční páteře a plotýnek, srovnat čelisti a často může nahradit i úplnou chiropraktickou léčbu.

Jednou jsem tento bod použila u ženy, která prodělala automobilovou nehodu, kdy narazila hlavou do čelního skla. Tato žena doslova viděla hvězdičky a byla velmi dezorientovaná. Pomocí Klidového bodu jsem ji z toho dostala a zbavila jsem ji veškerých dalších potíží. Také jsem tento bod často používala s výbornými výsledky při migrénách; jeho použití je také výtečné při emocionálním napětí.

Můžete jej bezpečně používat i u lidí, kteří mají potíže se zády. Existuje několik způsobů jak působit na Klidové body na různých částech těla. Většina masérů se učí jeden způsob popsaný dále, ale zdá se, že tento bod většinou vynechávají a neuvědomují si jeho hodnotu.

Pro začátek se pokuste najít na svém těle dva akupunkturní body Močový měchýř-10 (MM-10). Tyto dva body se nacházejí na zadní straně horní části krku, na obou stranách páteře, kde se kostní struktura hlavy  setkává s krkem.  Body jsou tvořeny dvěmi nepatrnými prohlubněmi v krčním svalu pod kůží. Jejich polohu najdete podle zvláštního pocitu, který já popisuji, jako kdyby vám někdo strkal do mozku připínáček. Obyčejně to není bolestivý pocit, pokud nemáte rozsazené krční obratle nebo ztuhlé krční svaly. Většinou budete mít jen podivný pocit. Jestliže najdete jeden bod, najdete druhý ve stejném místě, jenom z druhé strany páteře. Jakmile jste se naučili hledat tyto body na sobě, zkuste je hledat i u druhých lidí, dokud se to nenaučíte.

Když provádíte léčení a máte ruce pod příjemcovou hlavou, je čas na použití této techniky. Jeho hlava spočívá ve vašich dlaních. Nejprve najděte pomocí obou ukazováčků Klidové body na obou stranách krku.

Příjemce vám může říct, kdy jste na body narazili, pokud jej o to požádáte. Je důležité, abyste tyto body našli přesně, jinak se nic nestane.

Podél linie, kde se lebka setkává s krkem je mnoho takových bodů a většina z nich funguje. Body Močový měchýř-10 jsou nejblíže k páteři, ale ne přímo nad ní.

Jakmile jste tyto body našli, držte na nich prsty a mírně na ně tlačte. Příjemce cítí vaše prsty na podivně citlivých místech. Potom sledujte příjemcův dech. Tlak na akupunkturní body M. měchýř-10 vyrovnává puls páteřního moku, který pulzuje sedmnácti tepy za minutu. Když dojde k vyrovnání, synchronizují se na chvíli příjemcův tep srdce, puls páteře a dech. Poznáte to podle rychlosti příjemcova dechu: zpočátku dýchá normálně, s rytmickým pohybem hrudi nahoru a dolů.

Jakmile je dosaženo synchronizace Klidovým bodem – může to trvat chvilku nebo i několik minut – může příjemce nejprve hluboce vzdechnout a potom rychlost jeho dechu poklesne. Jeho hruď bude místo pohybu nahoru a dolů naprosto klidná. V tomto okamžiku začněte prsty vyvíjet trochu větší tlak na akupunkturní body a jemně potáhněte zpět (asi 0,5 – 1 cm). Možná ucítíte mírný pohyb krku. To je velmi jemný tlak, s minimální silou. Neustále udržujte tuto polohu.

Po jedné až dvou minutách začne léčitel cítit mírné pulzování na konečcích obou prstů vyvíjejících tlak na body. Nejprve pravděpodobně ucítíte pulzovat jeden bod a potom druhý, než začnou pulzovat oba zároveň. Když ucítíte pulzování v obou bodech, uvolněte body a vytáhněte prsty zpod příjemcovy hlavy. Masáž Klidových bodů je hotová; pokračujte v sezení Reiki. Vyrovnání energie a páteřního pulsu způsobí srovnání obratlů. Kosti se mohou vrátit do své původní polohy. Vlastní vyrovnání neprovedl léčitel, ale bylo provedeno prostřednictvím energie Klidových bodů a Reiki.

Po skončení sezení se příjemce masáže pomocí Klidového bodu cítí prázdnější než po normálním sezení Reiki. Tento pocit přetrvává asi půl hodiny. Je to příjemný pocit a příjemce je velmi uvolněný. Neměl by však řídit, dokud pocit neodezní. Většina lidí si nemůže provést masáž Klidového bodu sama, zcela neproveditelné to však není. Zkuste vložit dva tenisové míčky do ponožky a udělat na jejím konci uzel tak, aby míčky držely pohromadě. Lehněte si na tvrdou podložku (na podlahu) a vložte si svázané tenisové míčky pod horní část krku. Opřete se o míčky. Takto je možné vytvořit tlak pro provedení samotné masáže Klidových bodů. V tomto procesu se můžete dopustit dvou chyb. Nemáte-li prsty přesně na tlakových bodech, nedojde u příjemce k synchronizaci a nic se tedy nestane. Ve druhém případě uvolníte tlak, než dojde k synchronizaci, a tím pádem nedojde ani k sesazení páteřních obratlů. Jestliže synchronizaci promeškáte – příjemce se synchronizuje a vy nepovolíte – počkejte, až se za pár minut synchronizace objeví znovu, a zatím přidržujte prsty na bodech. Jestliže se zdá, že se příjemce ani po dost dlouhé době nesynchronizuje, požádejte jej, aby dýchal zhluboka. Tím se snad příjemce dostane do fáze, kdy můžete začít uvolňovat tlak. Pokud při provádění masáže Klidového bodu uděláte chybu, vůbec nic se nestane. Léčení neproběhne, příjemci však nijak neublížíte.

Tato procedura je prospěšná pro tolik lidí i pro všechny, kdo trpí na migrény nebo mají potíže se zády, že ji obvykle vyučuji na kursech Reiki I. Ve skutečnosti k Reiki nepatří, ačkoli je důležitou součástí léčení. Protože se tak dobře hodí ke třetí pozici hlavy, cítím, že by měla být v knize o Reiki uvedena. Student z jedné mojí třídy mi napsal:

Léčení pomocí Klidového bodu, které jste mi poskytla na můj syndrom temporoman-dibulárního kloubu (syndrom vychýlených čelistí), je doslova zázračné. Nejen, že mi čelisti přestaly vyskakovat, ale již ani necvakají, když otevřu nebo zavřu ústa. Velice Vám děkuji!

Tento proces je jednoduchý, může však vyžadovat určitou praxi, než si jej osvojíte. Určitě to však stojí za to.

Zdroj: Věra Strašilová

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.