Kategórie
Liečenie

Liečenie koreninami

Čo robí koreninu koreninou?
Koreniny vďačia za svoju charakteristickú vôňu a chuť éterickým olejom a iných aromatickým látkam. Chuťovými pohárikmi na jazyku rozoznávame štyri základné chute – sladkú, kyslú, slanú a horkú. Aj štiplavosť vnímame vďaka chuti, ale ostatné zložené chute rôznych jedál a nápojov identifikujeme čuchom.

Keď je reč o koreninách, okrem slova aromatický sa najčastejšie používa slovo štiplavý. Túto vlastnosť korenín treba vymedziť presnejšie určitým porovnávaním. Napríklad jedna skupina korenín má zreteľný anízový tón :kôpor, fenikel, aníz, rasca, rascovec a badián. V kôpri je mierny a jemný, vo fenikli je jasnejší a zreteľnejší, sám aníz má sladkastú chuť, v rasci je anízová chuť málo výrazná, rascovec je najmocnejší zo skupiny – má najštiplavejší charakter. Skrátka iba porovnávaním možno vystihnúť nepatrné rozdiely v hladinách chuti a arómy.Koreniny boli v minulosti jednou z najdrahších položiek v domácich rozpočtoch. Uchovávali sa v zvyčajne uzavreté v zásuvkách alebo v priečinkoch špeciálnych koreninových skríň či debien.

V staroveku sa používali najmä ako lieky, konzervačné prostriedky a voňavky.
Rimania ako prví začali vo veľkom používať koreniny pri príprave jedál a práve tak hojne ich nastieľali alebo pálili v domoch, aby sa zbavili škodlivých pachov. Až okolo 17 storočia boli už koreniny lacnejšie a dostupnejšie, takže prestali byť výsadou bohatých. Začali sa predávať konzervované tekutiny, akési omáčky vo flašiach.
Robili sa tak, že rôzne koreniny, cesnak a ovocie sa vložili do sudov s octom a sójovou omáčkou a nechali sa macerovať až dva roky.

Koreniny ako liek
Hoci sa dnes koreniny ako liek v Európe používajú zriedka, v čínskej a indickej medicíne sa aplikujú tak ako pred stáročiami. V Európe bol dopyt po koreninách vďaka ich liečebnému a kuchynskému použitiu veľký.
Z koreninárov, ktorí s nimi obchodovali, sa postupom času stali lekárnici, ktorí pripravovali lieky. Európske obyvateľstvo po stáročia trpelo rôznymi epidémiami. Ľudia nosili gulôčky z aromatických bylín a korenín ako ochranu proti morovej nákaze a nepríjemným pachom.
Rozsah použitia korenín bol veľký. Pri liečení prechladnutia využívali hrejivú vlastnosť horčice a kajenskej papriky, pretože paprika obsahuje kapsaicín, chemickú látku, ktorá zvyšuje cirkuláciu krvi, tým dochádza k uvoľňovaniu napnutých svalov. Takže paprika je bežnou súčasťou svalových mastí.
Ľudia už v staroveku vedeli že koreniny podporujú trávenie. Medzi tieto koreniny patrí napr. zeler, paprika, horčica, čierne korenie. Jednoducho koreniny majú veľa liečivých účinkov.

Koreniny ako éterické oleje
Starodávne kultúry si ocenili oleje aromatických rastlín nielen pre ich liečivé účinky , ale aj ako voňavky.
V súčasnosti sa éterické oleje z korenín destilujú tak v krajinách, kde sa koreniny pestujú, ako aj v krajinách, do ktorých sa dovážajú. Destilácia je časovo náročná a cenove nákladná operácia, na vyextrahovanie nepatrného množstva oleja sú potrebné veľké množstvá kvalitných surovín. Preto sú éterické oleje drahé. Niektoré oleje sa už dnes vyrábajú synteticky, ale tie reprodukujú iba vôňu, liečivé účinky nemajú.

Takže, čo by nemalo chýbať v našej kuchyni:

Bobkový list
Je azda najrozšírenejším korením na svete. Pri príprave jedál sa na dochucovanie používajú lístky stromčeka, ktorý rastie v subtropických teplotných podmienkach. U nás si ho však pokojne môžete v črepníku dopestovať tiež. Bobkové lístky sú charakteristické korenistou vôňou a horkastou chuťou. Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla však podporíte aj imunitu a prispejete k rozvoju intuície. Bobkový list sa používa hlavne do kyslých polievok a omáčok.
Odporúča sa neskladovať ho dlhšie ako jeden rok.
Škorica
Je jednou z najstarších korenín so sladkastou drevnatou vôňou. Je to sušená kôra škoricovníka, ktorá sa zbiera na jar i na jeseň. Kým škoricové zvitky chytia pravú hladkosť a žltohnedú farbu, denne sa musia ručne šúľať a sušiť v tieni. Priaznivo vplýva proti črevným infekciám, lieči astmu, alergie a choroby krvi. Škorica pôsobí aj proti osteoporóze, lieči pleť a odstraňuje strach. Korenina je vhodná na prípravu ryže, dezertov, kompótov vareného vína.
Čili papričky
Sú veľmi ostré, no aj tak obľúbené. Pestujú sa najmä v Mexiku, kde tvoria hlavnú prísadu jedál. Ako korenina majú čili papričky svoje nepopierateľné liečivé účinky, veď znižujú horúčky, naprávajú krvný tlak, liečia tráviace problémy, podporujú spaľovanie škodlivín v tele, ba dokonca pôsobia proti nadváhe. Napriek tomu tí, ktorí ich bežne nekonzumujú, by si mali dávať pozor! Nenaučený žalúdok a črevá by sa pri väčšom množstve mohli poleptať. Tieto papričky sa okrem iného vyznačujú aj zvýšeným obsahom minerálov, vitamínu C a betakaroténu. Ak pri varení chcete zmierniť ich chuť, namočte ich na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.
Klinček
Kinčeky, teda neotvorené puky kvetov vždyzeleného stromu, pochádzajú z Koreninových ostrovov v Indonézii. Tam si ho miestni dokonca pre typicky záhadnú chuť pridávajú aj do tabaku a fajčia ho v cigarete. Zbiera sa dvakrát ročne, skôr ako sa roztvoria puky, ktoré sa potom dosušia na slnku, až kým nezhnednú. Majú ostrú až horkú chuť, po ktorej sa v ústach vytvorí pocit tŕpnutia. Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť. Využíva sa pri varení sladkých aj pikantných jedál, pri výrobe džemov a zaváranín.
Fenikel
Veľmi obľúbená korenina Rimanov, Grékov i Egypťanov, pochádzajúca z južnej Európy, ktorá sa používa najmä na prípravu jedál z rýb, pečenej bravčoviny, ale aj ako prísada do salám. Svoje stále zastúpenie má aj vo vegetariánskej strave. Má teplú, mierne sladkú chuť a jeho vôňa je podobná anízu. Pôsobí proti astme, nadváhe, neuróze i proti nadúvaniu, upravuje tráviace ťažkosti, menštruačné problémy i problémy s dýchaním. Lieči otravy, očné problémy aj kašeľ.
Majorán
V staroveku bol predovšetkým liečivou rastlinou. Korenie má sivozelenú farbu, silnú, príjemnú vôňu a horkastú chuť. Na dochucovanie polievok, zabíjačkových špecialít, dusených či grilovaných jedál a fašírok sa používajú sušené rozdrvené lístky i kvety. Lieči neurózy, odstraňuje nadúvanie, črevnú koliku a podporuje tvorbu žlče.
Horčica
Biela, hnedá i čierna sa v kuchyni používa už tisíce rokov. Kto ochutnal, určite vie, že najostrejšie chutí čierna horčica, najčastejšie používaná v indickej kuchyni, a najmiernejšiu chuť má biela horčica, ktorej semienka majú sladkastú a hrejivú chuť. Semienka hnedej horčice sú horkasté, až štipľavo korenisté. Liečivá sila tejto koreniny pôsobí na prekrvenie organizmu, lieči artritídu, bronchitídu, reumu, dodáva organizmu energiu, potláča negatívne myšlienky, tlmí chrápanie a upravuje obehovú sústavu.
Korenie
Pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii a má cenu zlata. V minulosti sa čierne a biele korenie používalo aj ako platidlo nájomného, daní a vyplácalo sa ním aj veno. Rastie na kríkoch. Dnes sa vo veľkom pestuje hlavne v Indii, Malajzii a Indonézii. Pomáha pri nechladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, utlmuje bolesti, pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, čistí pleť, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa.
Oregano
Je veľmi známa korenina so silnou chuťou, ktorá tvorí hlavnú zložku na prípravu pizze. Spolu s majoránom sa v Taliansku pridávajú asi do všetkých jedál, ktoré majú paradajkový základ. Oregano sa pestuje najmä v Stredomorí, ako koreniny sa do jedál pridávajú jeho rozdrvené výhonky červenkastej farby. Obľúbené oregano je protizápalové, pomáha pri liečbe kašľa, tlmí bolesti hlavy, kĺbov i menštruačné bolesti, odstraňuje nespavosť.
Paprika
Paprika je korenina, ktorá nemá žiadnu omamnú arómu, zato chuť sa rôzne stupňuje od sladkastej až po pálivú. Aj preto jej právom patrí titul najpestovanejšej koreniny sveta. Veď dnes sa pestuje už vyše dvesto odrôd papriky po celom svete, jej domovom však zostáva stredná a južná Amerika. Okrem toho, že sa ako korenina pridáva do rôznych jedál, treba pripomenúť, že ako čerstvá zelenina je veľmi bohatá na vitamín. Pôsobí pri liečbe nachladnutia, upravuje krvný obeh a odstraňuje srdcovú slabosť.
Rasca
Rasca má štipľavú vôňu a horkastú chuť. Pochádza z Ázie a kedysi bola veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni, dnes si bez nej nevedia predstaviť kuchyňu azda nikde na svete. Na prípravu jedál sa používa už päťtisíc rokov! Okrem liečivých účinkov – pomáha pri zápaloch priedušiek, odstraňuje plynatosť a lieči koliku, sa používa aj na dochutenie chleba, syrov, kapusty, polievok a známy je aj rascový likér.
Rozmarín
Má charakteristickú vôňu a horkú chuť. Ako korenina sa používajú listy aj konáriky tohto polokra, ktoré sa do jedál majú dávkovať veľmi opatrne. Rozmarín, v minulosti používaný najmä ako liek, sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe. Pôsobí proti reume, dne, na bolesti hlavy, posilňuje žalúdok, mierni klimakterické stavy i nervy, upravuje nízky tlak a telu dodáva aj energiu. Korenina sa používa na výrobu rozmarínového octu, ako príchuť do omáčok i na rôzne druhy mäsa.
Sezam
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť. Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.
Tymian
Kým obyčajný tymian má typickú horkú až štipľavú chuť, citrónový má krásnu citrusovú vôňu a pripravuje sa z neho voňavý čaj. Ako korenina sa využívajú jeho stonky, ktoré sa zbierajú tesne pred kvitnutím. Tymian rastie ako poloker najmä v západnej časti Stredomoria. Lieči chrípku, málokrvnosť, nachladnutie, zmierňuje kašeľ, odstraňuje črevné parazity, nadúvanie i nočné mory a hojí infekcie vzniknuté na ranách. Ako prísada sa používa do polievok, na ryby, pizzu i do syrov.
Šafran
Najdrahšia korenina na svete je známa od čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná ručná práca, aj preto je jeho cena taká vysoká. Šafran je červený a krehký, na korenie sa zbierajú blizny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Aby sa nevytratila, šafran treba skladovať na tmavom mieste a v uzavretej nádobe. Je bohatý na vitamín B – riboflavín, lieči depresie, neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu a pôsobí aj proti srdcovej slabosti. Pri varení sa používa ako prísada do rizota a do rybacích jedál.

Dnes sú koreniny bežnou súčasťou nášho každodenného života. Môžeme si vybrať z pomerne širokej obchodnej ponuky, vyskúšať rôzne omáčky a výťažky z dovozu, kúpiť si koreniny celé i mleté, jednoduché i zmiešané ako napr. zmesi na grilovanie, v overených ale aj menej známych zostavách. Máme možnosť skúmať ich chute a objavovať ich rôzne vlastnosti. A nech náš jazyk rozhodne, akú úlohu majú hrať v našej kuchyni.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.