Kategórie
Liečenie

Chrbtica strom života

Chrbtica – strom života ?

Každý mal aspoň raz za život problém s chrbticou. Je to daň, ktorú platíme za vzpriamenú polohu tela. Pomerne málo ľudí si uvedomuje, že blokády v oblasti chrbtice sa nemusia prejavovať len stuhnutým svalstvom a bolesťami chrbta, ale môžu sa podieľať na vzniku celého radu zdravotných ťažkostí. Podľa názorov ktoré platili v staroveku, chrbtica je sieť kanálov, ktorými sa do tela rozvádza životná sila. Ak je prúdenie tejto sily obmedzené, vnútorné orgány chradnú a človek ochorie. Preložené do jazyka dnešnej fyziológie – z miechy vychádzajú zväzky nervov, ktoré smerujú k vnútorným orgánom. Poruchy inervácie potom vedú k narušeniu funkcie príslušného orgánu. Sama som si prešla radom vyšetrení a po negatívnych výsledkoch len lekárka povedala, že treba hľadať problém ukrytý v chrbtici. A mala pravdu. Zablokovaná krčná chrbtica mi spôsobovala bušenie srdca a iné problémy. 

Chrbtica môže byť príčinou mnohých ochorení, od problémov zo srdcom, cez dýchacie a tráviace ťažkosti, až k poruchám vylučovacích orgánov. A dokonca, ako dokazuje úspešná metodika známej českej rehabilitačnej sestry Ludmily Mojžíšovej, aj impotencie, alebo ženskej neplodnosti. Preto si zaslúži našu špeciálnu pozornosť. Žiaľ, v skutočnosti jej nevenujeme dostatočnú starostlivosť. Mnohí vyhľadajú pomoc až potom, keď je už naozaj zle. Sú ľudia, ktorí vtedy automaticky siahnu po tabletkách, mysliac si, že ak odznejú akútne príznaky a bolesť chrbta, všetko je v poriadku. To je ale zväčša nebezpečný omyl.  Pritom už i obyčajná masáž je jedným z najlepších a najdostupnejších prostriedkov, ako vzniku problémov v chrbtici predchádzať. Jej preventívne pôsobenie sa však môže prejaviť len keď sa robí pravidelne a najmä, ak sa s ňou začne včas.

Chrbtica si zaslúži aby sme sa o ňu starali, pretože tvorí jeden zo základných pilierov nášho zdravia. Prostriedky sú všeobecne známe. Upraviť pomery na pracovisku tak, aby lepšie vyhovovali ergonomickým požiadavkám, vyvarovať sa chybných pohybových stereotypov a jednostranného zaťažovania, dbať na dostatok pohybu prípadne vhodné kompenzačné cvičenia a správnu životosprávu. Vo vyspelých krajinách, ku ktorým sa chce rátať aj Slovensko, si ľudia zodpovednosť za svoje zdravie uvedomujú. U nás sa zatiaľ mnoho ľudí správa tak, akoby sa vlastné zdravie týkalo každého, len práve ich nie.

Jeden môj známy, inak vynikajúci fyzioterapeut, položartom hovorí, že sa k vlastnému chrbtu správame tak macošsky preto, lebo si ho nevidíme. Možno na tom čosi bude, chrbtica sa nám však ohlási aj sama. Niekedy zjavne, bolesťou a obmedzením pohyblivosti, inokedy skryto a zákerne, v súvislostiach, ktoré by sme na prvý pohľad neočakávali. Nemusí to tak byť. To už ale záleží aj od vás.

2 replies on “Chrbtica strom života”

Ano je to tak,pokial nás nič nebolí,nevenujeme svojmu telu žiadnu pozornosť,pretože neni na to dostatok času..deti,práca.kolobeh života,ale v okamihu,keď nás začína niečo bolie´t automaticky šaháme po tabletkách a snažíme sa bolesť potlačiť,ale ju neliečime,preto aj ja vyhladávam tieto stránky,aby som prišla na príčinu toho,prečo ma to bolí a aké mám možnosti na vylepšenie mojej situácie

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.