Kategórie
Liečenie

Akné…

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt aknéAkné nie je len choroba puberty, ale čoraz viac a viac postihuje 30- a 40-ročných a môže sa objavovať až do 55 roku života. Čisto telesné príčiny akné spôsobuje nadmerná funkcia mazových žliaz a póry upchané zrohovatenými bunkami. V neškodnom variante sú póry otvorené a poznáme ich pod názvom „uhry”. Horšie je, keď pod pokožkou vznikajú zátky zo zrohovatených buniek a nemôžu sa dostať von. V krátkom čase ich osídlia baktérie a pridávajú sa k nim ďalšie zrohovatené bunky, potom sa zapália, zhnisajú a vystupujú na povrch. Po ich zahojení môžu ostať jazvy, ktoré v mnohých prípadoch nikdy celkom nezmiznú. Či a do akej miery nás akné postihne, je geneticky naprogramované. Ak mali obaja rodičia v mladosti akné, ich deti sa v puberte s akné taktiež zoznámia. Po telesnej stránke sa akné predchádzať nedá. Vykašľať sa na sladkosti a mastné jedlá, alebo inak zaobchádzať so sexualitou, nemôže akné zabrániť.

Koža je najvrchnejšia časť nášho tela, náš kontaktný orgán, miesto kontaktu s vonkajším svetom. Znečistenia kože znamenajú aj „ťažkosti s kontaktom” v najširšom zmysle slova. Býva pravidlom, že akné sa po prvý raz objavuje, keď sa začíname vyrovnávať s druhým pohlavím, keď v puberte hľadáme nový druh kontaktu. V tomto čase nás naše telo núti vyrovnať sa s vlastnou prebúdzajúcou sa sexualitou. Nie sme na to pripravení a ani rodičia, ani kamaráti nám v tomto čase nevedia nijako pomôcť.

Nesprávnymi predstavami, očakávaniami a nedostatočnými vysvetleniami vznikajú duševné „nečistoty”, potláčajú sa sexuálne túžby, sú odmietané ako „nečisté”.

Podľa pravidla: „Ako vo vnútri, tak aj navonok”, ukazujú sa tieto nečistoty na koži, na projekčnom orgáne našich kontaktov.

Toto odpudivo pôsobiace znečistenie súčasne chráni „nosiča” pred konfrontáciou so sexualitou, lebo sťažuje prežívanie vlastných sexuálnych želaní tým, že odradí potenciálneho partnera a funguje len vlastná predstavivosť.

Muži sa s akné potýkajú menej často. Prečo? Lebo sa väčšmi prikláňajú k tomu, aby svoju sexualitu prežívali, stáli za ňou a hoci niekedy tak trochu bez cudzej pomoci jej dali možnosť prejaviť sa. Keď aj muž trpí na akné, zrejme to uňho má silnejší priebeh, lebo sexuálny pud u muža v puberte je oveľa silnejší ako u ženy, a tým sú v prípade problému aj silnejšie konflikty.

Malé deti nemajú nijaké problémy s akné, lebo funkcia ich mazových žliaz je silne ohraničená. Aj duševne nemajú bábätká a malé deti žiadne problémy so sexualitou, lebo ju otvorene a s chuťou prežívajú až kým ich nezabrzdia dospelí a výchova. Až obmedzenie určené platnou morálkou, dá základ ťažkostiam so sexualitou a tým aj akné.

Lekári s úspechom predpisujú dievčatám proti akné antikoncepčné tabletky, lebo tabletka predstiera telu tehotenstvo. Tým sa ako skutočnosť javí to, čoho sa mládež tak obáva, a konfrontácia sa stane nadbytočnou.

Ďalší účinný prostriedok proti akné je slnečný kúpeľ, a je zrejmé prečo. Pri slnečnom kúpeli treba telo oslobodiť, človek si musí stáť za svojou telesnosťou a odložiť ochrannú ulitu oblečenia. To je prvý krok k tomu, aby sa vyrovnal so svojou sexualitou. Takisto sa pri ňom otvárame „teplu”, ktoré nám chýba. Aj chronické požívanie alkoholu dramaticky znižuje aktivitu mazových žliaz a tým zabraňuje akné.

Aj táto súvislosť s duchovno-duševnou oblasťou je pochopiteľná, ak si uvedomíme, že alkohol vo veľkých množstvách rúca zábrany. Potom už nemáme zábrany podeliť sa s inými o svoje želania. Prežijeme vnútorný konflikt, v ktorom sa otvorene priznáme k svojej sexualite. Ale pri požívaní alkoholu vznikajú iné priťažujúce problémy. Akné je však neškodný a nenákazlivý kožný problém, ktorý nezanecháva jazvy len na tele, ale aj na duši.

Konflikt vzniká tým, že sa v tele odrazu vyvinie silná sexualita, ktorá chce byť aj naplnená, ale duša hovorí: „Chcem byť čistá, niečo také „špinavé” nechcem robiť.”

Obe tieto protichodné sily by mohli človeka až roztrhnúť, pokým nezistí, že to zdanlivo špinavé neexistuje, že sexualita je prirodzená súčasť vývoja ľudstva. Je našou úlohou integrovať aj túto stránku do nášho života a byť s ňou v harmónii.

Zhrňme to Akné ukazuje:

– že nie som sám so sebou na čistom.

– že chcem byť iný, ako som.

– že by som chcel byť čistejší, naplnenejší.

– že sexualitu považujem za nečistú. (Pre ženu je to ešte ťažšie, lebo si sexualitu musí pustiť priamo „do seba”, muž môže sexualitu prežívať mimo seba).

– že ako žena žijem v konflikte. Tehotenstvo je niečo pekné, ale sexualitu považujem za „nečistú”.

– že moje problémy s kontaktom k vonkajšiemu svetu sú len upozornením na chýbajúci kontakt so sebou samým.

– že sa chcem zbaviť toho, čo je vo mne cudzie a nové. Neviem sa tomu otvoriť, a preto sú moje póry upchaté.

– že veci, ktoré vo mne momentálne prebiehajú, nechcem pustiť na povrch, nechcem ich ukázať, lebo ich považujem za nečisté.

– že zvýšená aktivita mojich mazových žliaz mi chce len uľahčiť kontakt, ale nie som na to pripravený.

– že nenechám voľne prúdiť svoju životnú energiu. Zrohovatené bunky, ktoré pôsobia ako zátky, poukazujú na to, že ma brzdí niečo odumreté a prekonané.

– akné, ak sa objavujú na chrbte: týmto veciam sa staviam chrbtom, nechcem ich vidieť, nemôžem ich viac zniesť.

– akné, keď sa objavujú spredu: citovo sa silne s niečím vyrovnávam, ale moje problémy chcem skrývať.

– akné, ak sa objavujú na tvári: musím sa veciam pozrieť „do tváre”, musím sa „očividne” s niečím konfrontovať.

 Čo treba robiť

Akné prinášajú požiadavku života akceptovať seba samého, takého aký som. Spoznajte: „Som v poriadku taký, aký som teraz. Život ma chce takého, aký som. Môžem vstúpiť do otvoreného kontaktu so svetom a stáť za sebou samým. Už nechcem byť iný, „čistejší”, a prijímam sa v každom okamihu taký, aký skutočne som, lebo to je tá najčistejšia forma skutočnosti, ktorú musím v tomto čase naplniť.”

Akné zmizne, keď sa póry otvoria a človek sa pripustí taký, aký je.

 

Z knihy Tepperwein Čo ti chce povedat choroba

Súvisiace: Akné a diéta

7 replies on “Akné…”

toto je neskutočne trefné .. “Pre ženu je to ešte ťažšie, lebo si sexualitu musí pustiť priamo „do seba”, muž môže sexualitu prežívať mimo seba).” … keby len sexualitu, to by bolo asi najmenej … žena, aj keď má ten neskutočný dar, vcítiť sa akosi lepšie, .. o to, práve o to je to akosi ťažšie … o to vcítenie sa, v sebe, ísť do seba … pustiť si do seba a naplno odhaliť kde má žena slabé miesto občas nie je jednoduché … a predsa je to nesmierne oslobudzujúce … 🙂

Páči sa mi

Mužská časť je tá čo vysliela a ženská je príjmajúca. Ženy majú dar vcítenia sa. Ak dokážeme vyrovnať obe zložky v sebe sme v harmonii.

Muži sú muži, dostali darom vzrušenie aj bez fyzickej stimulácie, lebo im stači vizuálny podnet. 😆
Žena je krehký kvietok a potrebuje k tomu pocity, aby mohla dospieť k vzrušeniu a nejaký vizuálny vnem jej nestačí. Proste nie sme také jednoduché ako chlapi, sme komplikovanejšie a preto aj veľmi často nepochopené… 🙄
Ale máme dar intuície sme bližšie k svojej duševnej časti. 😉 Vieme byť samé sebou a na nič sa nehráme. Teda poniektoré… 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.