Kategórie
Liečenie psychosomatika

Artritída a bloky…

Ak sa u nás prejaví ochorenie, nie je postihnuté len fyzické telo. Treba si uvedomiť, že príčina je v nás hlbšie zakorenená. Každá emócia, ktorú nespracujeme, zanechá svoj otlačok na emocionálnom tele a odtiaľ sa presúva do fyzického tela. Natrafila som na knihu Význam ochorení, v ktorej autorka popisuje choroby a bloky, ktoré ich spôsobujú.

Artritída

FYZICKÝ BLOK

Jde o revmatické onemocnění kloubů zánět­livého původu, doprovázené všemi charakteristic­kými znaky zánětu (otoky , zčervenáním, horkostí a bolestí), které se mohou projevovat na jednom nebo na několika kloubech. Bolest není závislá na pohybu, takže pokud se bolesti kloubů a záněty objevují v noci, jde o známku artritidy.

Nemoc navíc vytváří ztuhlost kloubů, která může nemocnému značně ztrpčovat život, ať už ve dne nebo v noci.

EMOCIONÁLNÍ BLOK

Podle medicíny existuje několik druhů artritidy . Závažnost problému nám zároveň ukazuje i závažnost emocionálního, duševního a duchovního bloku. Artritida se většinou objevuje u osoby, která je tvrdá sama k sobě, jež si nedopřeje právo zastavit se nebo věnovat se tomu, co má ráda, a která má potíže o něco požádat. Má raději, když jí druzí věnují dosta­tek uznání. Když nesplňují její očekávání, je zklama­ná, prožívá pocit křivdy a zatrpklost, což může jít až tak daleko, že se potýká s touhou po pomstě, i když se cítí bezmocná. Na celou situaci reaguje vztekem , kte­rý musí potlačovat, ale zároveň má velmi kritického ducha.

Část těla, kde se artritida usídlí, nám může po­skytnout vodítko, v jaké životní oblasti má člověk pro­blémy. Jde-li například o klouby prstů, člověk by měl změnit svůj duševní postoj při práci. Pokud potřebuje pomoc, má si o ni říci, a ne očekávat, že druzí jsou telepatičtí a že sami uhodnou, co by potřeboval.

Lidé trpící artritidou často vypadají jako posluš­ní, ale ve svém nitru ve skutečnosti prožívají hněv , který si navíc velice vyčítají. Tak, jako paralyzuje ar­tritida, člověka paralyzují i emoce , takže lidem trpí­cím artritidou by velice pomohlo přestat v sobě emoce hromadit.

DUŠEVNÍ BLOK

Trpíš-li artritidou , zkus si uvědomit, proč je pro tebe tak těžké o něco požádat. Myslíš-li si, že když začneš dělat to, co máš ráda, že se staneš egoistkou a že začneš přehánět, vřele ti doporučuji pokusit se zhodnotit, zda se ti to jen nezdá. Jistě by pro tebe bylo užitečné také uvědomit si, co vlastně podle tebe zna­mená být egoista. Smiř se s tím, že si můžeš kdyko­li dovolit říct ne, nechceš-li se pouštět do některých úkolů, a pokud se do nich nakonec přece jen dáš, dělej to s radostí, a ne se sebekritikou.

Pokud toho na sebe nakládáš příliš, abys získala uznání od druhých, přiznej si to a uvědom si, že to dě­láš pro sebe, a ne proto, že by tě do toho někdo nutil. Dopřej si ten luxus uznání druhých tím, že budeš dělat hodně pro své okolí. Budeš-li vykonávat své povin­nosti v radosti, a ne v atmosféře sebekritiky, život ti bude připadat sladší a budeš přizpůsobivější a čilejší.

DUCHOVNÍ BLOK A ZÁVĚR

K pochopení duchovního bloku, který ti brání naplnit nějakou důležitou potřebu tvé bytosti, by sis měla v duchu položit otázky uvedené na konci knihy. Jejich zodpovězení ti poskytne podrobnější upřesnění skutečné příčiny tvého fyzického problému.

Z knihy Význam nemocí Bourbeau Lise

Artritída
Telesná pohyblivosť býva obmedzovaná artritídou alebo kĺbovým reumatizmom. Klby sa stávajú tuhými a neflexibilnými. Telesná strnulosť je zase len zrkadlom duševného postoja. Artritída poukazuje na neflexibilitu vedomia – neprispôsobivosť a skostnatené názory. Najmä starší ľudia nechcú meniť svoje názory, a preto často trpia na artritídu. Človek si myslí, že už vie, aký je život, namiesto toho, aby otvoril svoje srdce a poznal, aký je v skutočnosti.

Čo treba robiť ?
Život je zmena. Zmeny sa môžu udiať len vtedy, keď je človek pripravený ísť spolu s nimi a ustavične sa meniť. Len vtedy dochádza k rozvoju a rastu. Tak ako teplo napomáha telesnej strnulosti, rovnako psychické teplo pomôže strnulému a neflexibilnému duchu. Láska znamená akceptovať všetko a s dôverou sa otvoriť životu. Prestaňte myslieť na to, čo je správne a nesprávne. Pravá láska nedokáže existovať v dogmách a predstavách, ale len v tom, čo je naozaj tu a teraz. Buďte flexibilný, potom bude aj vaše telo flexibilné.

Podobné články:

Artritída…

Duchovné príčiny chorôb

Pychosomatika

3 replies on “Artritída a bloky…”

Hm starkú bolia kĺby, neviem čo stým. Má to dlho. Berie osem liekov neviem načo?! 😯 Či si poradí sama a nechať to tak. Alebo jej pomôcť. Ale ako? Ešte stále som agent v utajení. 😆 Ani ma nenapadlo, že niekoho svet môže byť horší ako ten môj, a už vôbec nie, že ten niekto býva v tom dome čo ja. Niektorí vedia dokonale skrývať svoje trápenie.

Páči sa mi

Duško každý niečo v sebe dusí a pre niečo sa trápi. A na mňa toto sadlo presne. Bola som tvrdá na seba v domnienke, že všetko zvládnem, proste musím, lebo… 😆
Naučila som sa veci robiť s potešením a vidieť na všetkom niečo dobré.

Uvedomila som si, že som si to ochorenie sama zhoršovala svojim myslením a posilňovaním na jeho sile.
No odnaučiť niekoho starým programom je ťažké, pokiaľ sa na to nedá on sám. Ja mame dohováram , čo by nemala, no úspech nemám. 🙄 Každý na to musí prísť sám, že treba sa tešiť zo života a žiť pre niečo, čo ho teší a hreje pri srdiečku a nie len honiť sa za prácou, starosťami a trápením.

Môžeš jej zvýšiť energiu v kĺboch, väčšinou ju tam majú ľudia chladnú bez prúdenia, prehrej ju troška rukami. 😉
Pomáhajú aj afirmácie na posilnenie podvedomia, som zdravý a moje telo funguje správne, cítim sa vynikajúco… 😳

Pomysli si na deti v Afrike a hneď zistíš, že nie si na tom najhoršie. 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.