Kategórie
Energia Liečenie psychosomatika

Bolesť …náš ukazovateľ

          Bolesť…

Bolesť je vždy výzvou na zmenu. Každý pohyb a prejav má pôvod vo vedomí. Rovnako aj telesná a emocionálna bolesť má pôvod v podvedomí. Tu platí, že treba niečo zmeniť. Bolesť predstavuje čosi nepríjemné, čo nechceme. Nie sa chce zmeniť na áno. Miesto bolesti na tele, trvanie, intenzita a druh bolesti nám podávajú informácie o súvislostiach a o probléme, ktorý sa za tým skrýva.

Čo treba robiť ?
Robiť niečo proti bolesti je to isté, ako povedať jej nie. Takto sa však potrebného účinku nedočkáte. Telesnú aj duševnú bolesť možno dočasne potlačiť, ale tým sa jej príčina nezmení. Predovšetkým si takto znižujete šancu na uzdravenie, lebo každá bolesť je súčasťou liečby. Keď poviete áno bolesti, hovoríte áno tomu, čo odmietate a popierate. Vo chvíli, keď poviete áno, splnila bolesť svoju úlohu a môže odísť.

          Bolesti hlavy (migréna)

Akútne bolesti hlavy nám ukazujú, že momentálne sme príliš sústredení na hlavu a dosť dobre nepočúvame svoje pocity. Pokúšame sa vyriešiť ťažkosti a problémy v hlave namiesto toho, aby sme sa spýtali srdca. Predstava, ako by niečo malo byť, je silnejšia ako dôvera vo vlastné pocity. Tak premýšľame a rozhutujeme dovtedy, kým sa nám v hlave neprehreje vedenie. Tlak v hlave poukazuje na to, akému veľkému tlaku sa človek vystavuje, aby zrealizoval svoje predstavy a nároky. Túžba po dokonalosti neposlúcha pocity, ale prenasleduje predstavy.

Všetky myšlienky a predstavy vznikajú v hlave, sú produktmi nášho myslenia. Tlak si teda vytvárame v hlave, preto niet divu, že ho telo dáva najavo.

Opakované chronické bolesti hlavy sú vyjadrením trvalého tlaku, v ktorom sa postihnutý nachádza. Vyrába si ho sám, keď sa bráni svojim pocitom a pokúša sa vyriešiť si problémy na úrovni hlavy.

Potlačovaná sexualita je často príčinou migrény. Aby sme sa nemuseli vyrovnávať s týmito alebo ostatnými problémovými oblasťami, vlastnými pocitmi a pravými potrebami, pokúšame sa ich intelektuálne spracovať. Človek si vytvára názory a hodnotenia, aby ospravedlnil svoje konanie. Bolesť hlavy nám ukazuje, že to takto nefunguje. Rozum je veľmi dôležitý nástroj, ale nikdy nás nesmie viesť. Naším pravým centrom je srdce, sídlo lásky. Len pod jeho vedením budeme žiť šťastne a v mieri.

Čo treba robiť ?
Znovu dosiahnite rovnováhu hlavy a srdca. Upustite od predstáv, akí by ste mali byť a čo by ste mali robiť. Ak sa nedostanete pod tlak, nebudete mať žiadnu migrénu. Prestaňte žiť tak, ako to možno od vás očakávajú iní. Vaše srdce a pocity vám napovedia, čo v skutočnosti chcete a dopomôcť  vám k skutočnému šťastiu.

         Bolesti šijového svalstva…

Sloboda pohybu hlavy je v tomto prípade spravidla ohraničená. Otočiť hlavu nabok a dozadu je možné len s bolesťou alebo vôbec nie. Človek sa dokáže pozerať len jedným smerom – dopredu. To je znamenie nepružného a obmedzeného spôsobu dívania sa, v čom nám bráni tvrdá šija. Bolesť ukazuje, že nám toto správanie nerobí dobre.

Čo treba robiť ?
V ktorej oblasti svojho života sa teraz správate tvrdohlavo ? Nasmerovali ste svoju pozornosť len dopredu a ostatné veci napravo aj naľavo nechávate nepovšimnuté ? Skúmajte príčiny svojho správania. Chcete mať pravdu ? Máte strach zo zlyhania alebo z toho, že niečo stratíte ? Nie ste príliš netrpezliví ? Uvoľnite sa a konajte pružnejšie. Rozhliadnite sa vôkol seba, možno existujú aj úplne iné možnosti a cesty ako dosiahnuť cieľ.

          Bolesti uší…

Keď nechceme nič počuť, môže sa stať, že nás rozbolia uši. Ak bolí pravé ucho, je to upozornenie, že sa nedokážeme vyrovnať s nejakou situáciou. Nechceme o tom nič počuť. Boľavé ľavé ucho nám ukazuje, že nepočúvame svoj vnútorný hlas. Sme neposlušní voči sebe a príliš veľký význam prikladáme hlasom zvonku. Vnútorným hlasom sa myslí hlas nášho srdca.

Čo treba robiť ?
Spýtajte sa sami seba, čo nechcete počúvať, prípadne prečo toho máte uţ dosť. Nehľadajte rozumné riešenia, nemôžete predpovedať budúcnosť. Spýtajte sa svojho srdca. Načúvajte svojmu vnútru a snažte sa pochopiť svoj vnútorný hlas. Je to najkompetentnejší radca a chce len vaše šťastie.

Z knihy Prečo je toľko vzťahov nedzravých Miroslav Harabica

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.