Kategórie
Energia láska Liečenie

Cysty na vaječníkoch…

VaječníkyNič vás netrápi, len občas máte nepríjemné bolesti brucha. Možno aj menštruácia je v poslednom čase akási nepravidelná, raz krvácate veľmi silno, inokedy takmer vôbec. Pátrate, čo sa to deje? Možno máte cysty na vaječníkoch.

Čo sú vlastne cysty?

Zjednodušene povedané, ide o vačky vyplnené tekutinou na povrchu vaječníka. Tie môžu, ale nemusia spôsobovať ťažkosti, a tak mnohé ženy ani netušia, že ich majú.

Ako žena môže sama zistiť, že má cystu na vaječníku?

Množstvo žien nepociťuje žiadne príznaky, ale prítomnosť cýst v tele môže byť niekedy sprevádzaná bolestivou menštruáciou, silným krvácaním a bolesťami brucha. Upozorniť na cysty vás môže aj bolestivý pohlavný styk, napätie v prsníkoch, častá nevoľnosť a v niektorých prípadoch aj vracanie.

Ktorým ženám hrozia najviac?

Cysty sa môžu spravidla objaviť u každej ženy, ohrozené sú najmä ženy v produktívnom veku a ženy v prechode, vtedy ide o tzv. postmenopauzálne cysty.

Je pravda, že niektoré cysty nás nemusia vôbec znepokojovať?

Jestvuje niekoľko rôznych typov vaječníkových cýst. Tzv. funkčné cysty obyčajne nespôsobujú výrazné problémy. Môžu sa vyskytovať aj vo väčšom počte na oboch vaječníkoch. Ich priemer dosahuje 6 až 8 cm a objaviť ich možno pri bežnom ultrazvukovom vyšetrení. Tento druh cýst je rozšírený u mladých menštruujúcich žien a vo väčšine prípadov spontánne zmiznú.

Kedy ide už o problém?

Sú to tzv. nefunkčné cysty, ktoré rastú pomalšie a spravidla svojimi bunkami obaľujú samotný vaječník. Dosahujú priemer až 25 cm a môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu či neplodnosť. Patria k nim napríklad aj dermoidálne cysty, ktoré môžu obsahovať chlpy, kosti, zuby a vlasy. To, či sú cysty napokon nebezpečným zhubným nálezom, určí odber vzorky z ich tkaniva.

Môžu nás ohroziť aj na živote?

Ak prasknú, môže to byť nebezpečné. Prasknutie cysty sa prejaví náhlou silnou bolesťou, ktorej sprievodným znakom môže byť životu nebezpečné krvácanie do brušnej dutiny.

Čo znamená, ak lekár povie, že ide o polycystické vaječníky?

Znamená to, že vaječníky sú zväčšené a produkujú vysoké hladiny mužských hormónov. Ženu potom trápi nezvyčajný rast ochlpenia, zhrubne jej hlas, zastaví sa menštruácia. Polycystické vaječníky si vyžadujú hormonálnu liečbu.

Zistí lekár aj pri bežnom gynekologickom vyšetrení, že ide o cysty?

Môže, ale aj nemusí. Všetky cysty sa vyšetrujú sonograficky alebo magnetickou rezonanciou, aby sa zachytili ich zmeny.

Ako sa liečia?

Malé nezhubné cysty u žien v reprodukčnom veku nepotrebujú nijakú liečbu. Tá je nevyhnutná, iba ak cysty spôsobujú bolesti, zväčšujú sa alebo sú príčinou neplodnosti. Vznik a rast folikulárnych cýst sa obmedzujú antikoncepčnými tabletkami.

Kedy je nevyhnutná operácia?

Operačný zákrok sa robí pri prasknutí, otočení alebo zväčšovaní cýst. Operácia sa vykonáva väčšinou laparoskopicky, zostanú po nej len tri drobučké jazvičky. V menopauze sa často preventívne odstraňujú poškodené cysty, aby sa časom nezmenili na zhubný nádor.

Môže žena po operácii cýst ešte otehotnieť?

Operačný postup sa často volí aj podľa toho, či chce žena ešte otehotnieť. Vtedy sa cysty odstraňujú minimálnym zákrokom na vaječníku, aby sa zachovala reprodukčná schopnosť ženy.

Cysty vedia spôsobiť nepríjemné bolesti. Pomáhajú najmä teplé kúpele, obklady, termofor prikladaný na podbrušie. Pomôžu ich zmierniť aj niektoré jednoduché domáce prostriedky. Klasikou je harmančekový čaj, ktorý rozháňa bolesť a uvoľňuje jemné svalstvo. Môžete si pripraviť aj špeciálnu bylinkovú zmes.

Čaj na boľavé vaječníky

Ak máte cysty na vaječníkoch, uvarte si bylinnú zmes. Najprv si namiešajte zmes z týchto byliniek:
■ 30 g vňate alchemilky
■ 30 g listov žihľavy
■ 30 g vňate hluchavky bielej a kvetov rumančeka
■ 2 g vňate prasličky
■ 2 g listov medovky
■ 2 g skorocelu kopijovitého
■ 2 g myšieho chvosta
■ 2 g nátržníka husieho
■ 2 g materinej dúšky
■ 2 g kvetov nechtíka
■ po 10 g šištíc chmeľu, vňate ľubovníka a plodov fenikla obyčajného
Dve čajové lyžičky zmesi zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Čaj pite po dúškoch počas dňa. Nemali by ste ho piť počas menštruácie.

Bylinkový čaj z vresu

Vyskúšajte aj tento jednoduchší čaj. Potrebujete: 5 dielov vresu obyčajného
■ 3 diely vňate stavikrvu vtáčieho
■ 2 diely vňate železníka lekárskeho
Polievkovú lyžicu zmesi zalejte 3/4 l vriacej vody, lúhujte 10 minút. Scedené prelejte do termosky, ktorú si vezmite aj do práce.

Obmedzte:

Ak máte problém s cystami, obmedzte pitie kávy, alkoholu, fajčenie, ale aj konzumáciu mlieka a cukru. Nepite bublinkové minerálky.

Jedzte hojne:

Do jedálneho lístka zaraďte veľa rýb, čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, tofu. Zvýšte aj príjem jedál s vitamínom A, teda tých, kde je mrkva, paradajky, zelený šalát.

Sedací kúpeľ a obklady

Používame pri cystách na vaječníkoch, no obklady si môžeme prikladať aj na podbrušie.
Potrebujete:
■ slez lesný
■ vňať hluchavky
■ kvety rumančeka
■ vňať alchemilky
■ šalviu v rovnakom pomere
Za hrsť zmesi dajte do litra vriacej vody a 5 minút povarte na miernom ohni. Potom ešte chvíľu lúhujte a prilejte do pripraveného teplého kúpeľa, v ktorom si poseďte 20 minút. Teplé obklady s výluhom si môžete priložiť aj na podbrušie v oblasti vaječníkov.

Pomoc z lekárne

Gynekológovia majú dobré skúsenosti aj s liečbou wobenzýmom, teda so systémovou enzymatickou terapiou, nevyhnutná je kúra aspoň tri mesiace. Pomáhajú aj zvýšené dávky vitamínu B.

PREVENCIA

Žiaľ, cystám na vaječníku nemožno predísť. Niektoré spontánne vzniknú a následne aj zaniknú, pričom ich nemusia sprevádzať žiadne varovné signály. Našťastie väčšina z nich nevedie k zhubným nádorom.

Problém nastáva na  energetickej úrovni, kedy  máme  dočinenia s 2. čakrou – vzťahovou, ale musíme si uvedomiť, že všetko aj tak pramení z nás. Vzájomné vzťahy a energie, ktoré z nej vyžarujú, nám len pomáhajú prijať samých seba. Ide tu o pohlavie, vzťahujúce sa k žene alebo mužovi. Druhá čakra je centrum pôvodných emócií, sexuálnej energie a tvorivej sily. Element voda je pre všetko živé a to aj oplodňovanie. Pôsobivosť pohlavných organov k tvoreniu nového života. Spojenie s druhým človekom je radosť a láska v jednom. Voda odplavuje pocity a očisťuje, detoxikuje na úrovni duchovnej. Chybná funkcia ma svoj pôvod hlavne v puberte. Chýbali dotyky, maznanie a nežnosti, nedostatok sebaúcty.  Pomôže posiľňovanie 2 čakry čistou vodou a načúvaním jej šumu,  hudbou , kameňmi a oranžovou farbou, opakovaním mantre VAM a vnímaním svojho lona. Pobytom v prírode, vnímanie mesačného svetla, jeho energie,  spevu vtákov a rozvíjaním svojej tvorivosti.

Zdroj: lesk.sk

 

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.