Kategórie
Liečenie psychosomatika

PROBLÉMY S KOSTMI A KLOUBY

downloadLidé, kteří jsou náchylní k problémům s kostmi a klouby, jako artritida, zlomeniny, osteoporóza, bolesti v zádech, bolesti kloubů nebo vyhřezlé ploténky, mají tendenci být zahlceni zodpovědností vyplývající ze starosti o rodinu a přátele a neustále staví potřeby jiných před svoje. Jsou tak posedlí starostí o ostatní, že již nejsou schopní postavit se sami za sebe. Pokud jste jedněmi z těch milionů lidí, kteří mají problémy s kostmi a klouby, dobře poslouchejte. Je velmi důležité zamyslet se nad tím, jaký element interakce mezi vámi a vaší rodinou a přáteli způsobuje, že nemáte pocit bezpečí. Jestliže se chcete uzdravit zcela, je nutné analyzovat svoje vzorce chování.

Pro ty, kteří trpí nemocemi spadajícími do prvního emočního centra, je stále naděje. Pomocí léků a afirmací a intuitivního naslouchání signálům, které vám tělo dává, může být vaše tělo nakonec silné a zdravé. Lékař vám poskytne konkrétní rady, jak se léčit správným užíváním léků, žádný předpis na dlouhodobé zdraví však není kompletní, pokud nezměníte svoje negativní myšlení, které vydláždilo cestu vaší nemoci. Vhodnými všeobecnými afirmacemi, co se týče problémů s kostmi a klouby, jsou:

     “Láskyplně se oprostím od minulosti. Oni jsou volní a i já jsem volný. Jsem svým vlastním pánem. Mám rád sám sebe takového, jaký jsem. Mám hezký život a v srdci se mi rozprostírá klid a mír.”

Zatímco všeobecný soubor afirmací, které mají působit na zdraví prvního emočního centra, má za úkol vytvořit pocit bezpečí v kruhu rodiny a přátel a v jiných skupinách, konkrétní typ afirmace závisí na tom, v jaké části kosterní soustavy nebo kloubů máte potíže. Tak například pokud vás bolí celá záda, máte všeobecně problémy s pocitem opory. Pokud však cítíte bolest jen v některé části zad, musí být typ vaší afirmace specifičtější. Jestliže vás trápí bolest spodní části zad, pravděpodobně máte starosti o finance, zatímco bolest v horní části zad indikuje pocit velké osamělosti a nedostatku emocionální podpory.

Louise se rovněž zabývá onemocněními, které se mohou objevit v oblasti mezi kostmi a klouby, a na ty zase platí jiný soubor afirmací. Artritida je spojená s kritikou vycházející z rodin, které nejsou člověku oporou. Pro ty, pro které tedy není rodina oporou a trpí artritidou, jsou afirmace následující:

      “Jsem ztělesněním lásky. Chci se mít rád a přijímat sám sebe takového, jaký jsem. Na ostatní pohlížím s láskou.”

A zároveň, když se snažíte osvojit si styl myšlení, který bude mít optimální vliv na vaše zdraví, zaměřte se i na vnějšek a podívejte se, jak jsou, nebo nejsou vaše potřeby a potřeby vaší rodiny nebo jiné sociální skupiny v rovnováze. Necháte tyto lidi, aby vás využívali? Nedokážete je odmítnout? Zdá se vám, že přátelům a rodině dáváte více, než od nich dostáváte? Pamatujte, že k tomu, abyste se cítili bezpečně a měli pocit, že máte oporu, musíte se naučit, jak kromě přijímání opory od ostatních být také oporou sami sobě. Vždy mějte na paměti, že to nemusíte být stále jen vy, kdo je zachráncem pro ostatní – oni mohou o pomoc či radu požádat i někoho jiného. A pokud se vám to čas od času nebude dařit, existují podpůrné skupiny, jejichž setkání se můžete účastnit. Podívejte se například na Co-dependents Anonymous (CoDA) nebo jiné skupiny, které vám pomohou se naučit, jak udržet potřeby vaše a jiných lidí v rovnováze.

Takže si pamatujte, milujte svoji rodinu, avšak také sami sebe. Mějte starost a starejte se o své přátele, občas se však podívejte na svůj vlastní život a udělejte změny směrem k lepšímu. Přemýšlejte o sobě stejně, jako byste přemýšleli o dobrém příteli, a tento vztah nezanedbávejte. Všichni se občas ocitneme v situaci, kdy přehlížíme svoje vlastní potřeby. Nejdůležitější v této chvíli je uvědomit si, že se takto chováme, dříve než se to projeví nějakými zdravotními problémy.

Louise L. Hay,  Dr. Mona Lisa Schulz: Vše je tak, jak má být
ISBN 978-80-7349-350-9

Zdroj: Terapie u ovečky

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.