Kategórie
Bylinky

Bylinky na energiu…

imagesSběr jarních bylinek

Právě kvetoucí jarní bylinky Vám po dlouhé zimě pomůžou obnovit ztracenou sílu, zmírnit jarní únavu, odolávat jarním nemocem. Sedmikráska a podběl – květiny půvabného vzhledu a především významné léčivky. Vydejte se na louku a nasbírejte si něžné kvítky.

Sbírejte jen zdravé části rostlin do papírových sáčků či do košíků, v igelitových taškách by se zapařily. Vždy sbírejte jen množství, jaké spotřebujete, zvlášť u prvních jarních bylinek, jejichž květy jsou první pastvou pro včely. Při sběru nevytrhávejte celé rostliny, je důležité zahocvat jejich kořenový systém. Bylinky nesbírejte po ránu, kdy je rosa a za deště. Nesbírejte bylinky u cest, které jsou blízko silnic. Bylinky jsou tady znečištěné výfukovými plyny.

Způsob sušení jarních bylinek

Čerstvě natrhané bylinky sušte rozložené, nadrobno nařezané na plátnu nebo čistém papíře, v teple, ale ve stínu. Před sušením bylinky nemyjte.

 

Sedmikráska

 

imagesPředstavení sedmikrásky

Sedmikráska, někteří z Vás ji znáte pod názvem chudobka. Něžná květinka je nejen krásná, ale i jedlá a léčivá. Vytrvalá bylina asi 15 cm vysoká s válcovitým oddenkem, s přízemní listovou růžicí a jednoúborným stvolem, Listy jsou podlouhle obvejčité až kopisťovité, řapíkaté, na okraji vroubkovaně pilovité. Obory mají dvouřadý zákrov, bílé jazykovité květy obvodové a žluté trubkovité květy v terči. Plodem je hladká nažka. Sedmikráska kvete od března do listopadu.

Výskyt sedmikrásky

Odolná a nenáročná sedmikráska roste od nížin až do horských oblastí snad na všech loukách a pastvinách, především ve střední Evropě.  Sedmikrásky můžete mít i na Vaší zahradě. Dáte-li však přednost plnokvěté formě sedmikrásek, které mají květy několikanásobně větší, bílé i růžové, jejich využití je čistě estetické. Léčebné účinky čerpejte z klasických sedmikrásek.

Účinné látky sedmikrásky

Sedmikráska obsahuje třísloviny, minerální látky, vitamíny, chlorofyl, vitamín C, hořčiny, silice, sliz, saponiny, organické kyseliny, flavonoidy, polysacharid insulin, pryskyřice a další látky.

Léčivé účinky sedmikrásky

U sedmikrásky sbíráme květní úbory, a to krátce po rozvití a za slunného, suchého počasí. Jarní lístky sedmikrásek představují neotřelé oživení jarních salátů a polévek.

Vnitřní užití sedmikrásky

  • Květní úbory hojí dýchací cesty i pokožku, celkově posilují.
  • Sedmikráska pomáhá při onemocnění dýchacích cest: dezinfikuje, usnadňuje odkašlávání a celkově zklidňuje sliznice.
  • Uleví při chřipce a horečce.
  • Zmírňuje otoky.
  • Sedmikráska posiluje i po zápalu plic.
  • Dovede mírnit podráždění a křeče i při astmatu.
  • Flavonoid apigein uvolňuje křeče, čehož můžete využít při menstruačních bolestech

Vnější užití sedmikrásky

  • Sedmikráska se používá při vyrážkách a zánětech, pomáhá při akné, pěstí pleť a dokonce i při bércových vředech.
  • Rozdrcené lístky můžete přiložit na zanícenou pokožku a drobné ranky

Uplatnění sedmikrásky v kuchyni

Lístky sedmikrásky jsou plné vitamínů a minerálů, posilujícího chlorofylu. Jsou tak vítaným zpestřením Vaší kuchyně. Sedmikrásku použijte do salátů, polévek, omáček, těstovin a nádivek, nebojte se experimentovat.

Čaj proti kašli

30 g květů a listů sedmikrásky na 1/4 litru vody. Bylinky vhoďte do vařící vody, nechte přejít varem. Na 15 minut odstavte a potom pijte po doušcích. Pijte minimálně 3 krát denně, čaj můžete přisladit medem.

Sedmikráska, podběl – bylinky pro obnovu energie

Sedmikráskový sirup

500 g sedmikrásky, 750 ml vody, 750 g krystalového cukru, jeden citrón. Květy spařte ve vodě, přidejte pokrájený citrón a nechte den odstát. Pak přisypte cukr a povařte do hustoty sirupu. Takto připravený sirup používejte do čaje proti kašli.

Jarní sedmikráskový salát

200 g sedmikrásek, 200 g mrkve, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového nebo bodlákového oleje, sůl. Květy sedmikrásek propláchněte pod tekoucí vodou a promíchejte s jemně nastrouhanou mrkví, pokapte citronovou šťávou a olejem, případně dochuťte solí.

Sedmikráskový med

4 hrsti květů sedmikrásek, 1 l vody, 1 kg krystalového cukru, velký citron, pomeranč. Květy čerstvě natrhaných sedmikrásek přelijte horkou vodou, přidejte plátky citronu a nechte louhovat do druhého dne. Tekutinu přeceďte přes čisté plátno, přidejte cukr a vařte tak dlouho, dokud tekutina nezhoustne. Med plňte do skleniček a skladujte v temnu.

Podběl lékařský

imagesPředstavení podbělu

Vytrvalá bylina s terčovitými zažloutlými květy, s dlouhým, plazivým, šupinatým oddenkem. Lodyhy jsou v době květu vysoké přes 10 cm. Podběl kvete od března do května. Podběl je velice známou bylinou a má u nás dlouhou tradici.

Výskyt podbělu

Podběl najdete většinou v celých skupinách, a to na pasekách, v lomech, na březích potoků. Podbělu se daří na vlhkých jílovitých a hlinitých půdách. Roste také na rumištích, v příkopech, okrajích cest, skládkách, rozvalinách. Podběl roste v nížinách a zasahuje až do hor.

Účinné látky podbělu

Listy podbělu obsahují glykosidy, inulin, kyselinu gallovou, minerální látky. Úbory navíc obsahují i hořčiny. Podběl dále obsahuje řadu tříslovin a slizových látek, které uvolňují hleny, usnadňují vykašlávání a léčí záněty.

Léčivé účinky podbělu

Vnitřní účinky podbělu

  • Podběl se užívá k léčení bronchitidy, astmatu a kašle.
  • Podběl představuje mírný močopudný a protiprůjmový prostředek.
  • Květy jsou kontraindikovány v těhotenství a při kojení.
  • Čaj z listů a květů by se neměl aplikovat dlouhodobě, některé látky v podbělu mohou mít škodlivý účinek na játra. Při umírněném užívání nám však jeho léčivé účinky pomohou.
  • Podběl působí jako prostředek k uvolňování hlenů a usnadnění odkašlávání při onemocněních horních cest dýchacích a při bronchiálním astmatu.
  • Je součástí čajových směsí, používaných jako pomocný lék při chorobách dýchacích cest.

Vnější účinky podbělu

  •   Zevně se užívá v obkladech při zánětu žil, na vředy, na špatně se hojící rány a na ekzémy.
  • Na oteklé nohy si naši předci připravovali bylinnou listovou koupel.
  • Listy podbělu léčí poranění a kožní boláky. Dříve se podrcené listy používaly na obklad pro prsa na podporu léčby plicních a průduškových onemocnění. Zábal z listů se aplikoval i při revmatických bolestech, a to na bolestivé klouby.

Uplatnění podbělu v kuchyni

Podbělový čaj proti kašli

Čajovou lžičku sušených květů podbělu zalijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte odstát 15 minut. Čaj je výborný při zánětu průdušek, astmatických obtížích, chrapotu a kašli. Čaj připravte pouze z květů, nebo z dílu květů a dílu listů.

Podbělový med

Dvě hrsti podbělu, 1 l vody, velký citron, 1 kg krystalového cukru. Podběl nasypte do litru vody, přidejte nakrájený citron na plátky, vařte po dobu 15 minut. Nechte zchladnout a přeceďte přes čisté plátno. Do tekutiny přidejte cukr a vařte tak dlouho, dokud nezhoustne. Med naplňte do skleniček, poté uložte na temné místo.

Sedmikráska, podběl – bylinky pro obnovu energie

Zdroj

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.