Kategórie
Liečenie

Čo spôsobuje hnev a agresivita?

Medzi našim emocionálnym stavom a myslením existuje príčinný vzťah: naše najvnútornejšie citové rozpoloženie sa odráža v našom myslení a naše myslenie sa pretavuje do nášho slovného, alebo fyzického konania . Pokiaľ naše pozitívne city prebijú negatívne emócie hnevu a agresivity, prichádzame úplne zbytočne o časť svojej životnej energie. Následné možné utrpenie, ktoré pripravíme svojim konaním druhým ich tiež pripravuje o časť ich životnej energie. Energie, ktorú by sme vedeli a mohli využiť inak, oveľa efektívnejšie.

Podľa taoistickej filozofie myšlienky sídlia v mozgu, city a emócie vo vnútorných orgánoch.

Naše pozitívne city a negatívne emócie sídlia v piatich hlavných vnútorných orgánoch nášho tela a ovplyvňujú, určujú a ovládajú naše myslenie. Vnútorné orgány si možno teda predstaviť ako program a mozog ako počítač, ktorý kŕmime konkrétnym programom. Pokiaľ sa človek naučí transformovať svoje negatívne emócie a pracuje iba s pozitívnymi citmi, vkladá do počítača programy, ktoré ho energeticky nevyčerpávajú.

Problémy s hromadením hnevu a jeho postupné prerastanie do otvorenej agresivity signalizujú najlepšie oči, predovšetkým farebná časť očí – dúhovka. Energetická disharmónia sa prejavuje spravidla červenými, slziacimi a boľavými očami, ktoré akoby nás chceli zrongenovať, prelustrovať, prebodnúť…

Prebytok energie z negatívnych emócii spôsobuje aj problémy so šľachami. Pokiaľ je emócia potláčaná a „tlakovaná“, stupňujúci vnútorný hnev sa prejavuje zvyčajne aj v bolestiach šliach v oblasti šije a ramien, ktoré ich nesú…..

Agresivita ako prejavený hnev priamo súvisí s vnútorným jinovým orgánom pečen a jeho vnútornýcm jangovým protikladom žlčníkom.

Pečeň je generálom ostatných orgánov. Udržuje totiž v pohybe chi a pomocou krvi ju prerozdeľuje do ostatných orgánov. Pečen je zodpovedná za kreatívny výraz, spracovanie a plánovanie dojmov a za vyrovnávanie negatívnych emócií. Predimenzovanie pečene emóciami vnútorného hnevu prerastá do agresivity.

Agresivita ako taká je typickejšia pre chovanie a konanie mužskej populácie. Je to spôsobené predovšetkým z presýtenia rôznymi vonkajšími a vnútornými dojmami. Pečeň tieto dojmy nestíha kvalitne spracovať a aby sa „nezrútila“, dochádza k spusteniu záchrannej brzdy – oči ako začiatočný bod meridiánu pečene zastavia prúdenie energie do pečene. Táto „očná záchranná brzda pečene“ však akosi automaticky spôsobuje stratu vitálnej pružnosti mužov – schopnosť erekcie, alebo ejakulácie.

Muži totiž vo väčšine potrebujú k vzrušeniu a vyvrcholeniu vizuálny podnet. Sexuálny neúspech, podľa sexuológov pre mužov veľmi traumatizujúci, spôsobuje ešte väčšie hromadenie hnevu a agresivity v pečeni a postupné odosielanie tohto programu do mozgu – počítača.

Citový a emocionálny stav pečene a programy, ktoré na základe tohto stavu pečeň vysiela do mozgu, hovoria o našom vzťahu ku svetu, hovoria o tom, ako dokážeme milovať, ako dokážeme tolerovať, ustupovať, ak je treba – vyjadrujú mieru a kvalitu našej komunikácie s okolím a chápanie prichádzajúcich situácií.

Pri alternatívnom liečení problémov s hnevom a agresivitou je veľkou nádejou a odrazovým mostíkom fakt, že pečeň dokáže zázračne regenerovať… len nájsť to dobré v nás a pustiť to do sveta….

Žlčník je zase orgán, ktorý v nás hromadí hnev a agresivitu, pokiaľ my sami máme slabú schopnosť jednoznačne sa rozhodovať a tlačíme k rozhodnutiu za nás iných …. Žlčník je vyjadrením našej spokojnosti so svetom. Je o tom, ako dokážeme vnímať život s láskou, toleranciou, či nepotláčame zlobu, nespokojnosť, hnev, či dokážeme naše emócie transformovať, ventilovať a vykomunikovať do pozitívnych citov.

Zberný energobod pečene a žlčníka sa nachádza na pravej strane pupku, kúsok pod pečeňou a má priemer cca 8 cm…. pokiaľ zberný kanál kumuluje negatívne emócie, prejaví sa to na disharmonickom stave pečene a tela ako prevaha elementu drevo v tele.

Element drevo je veľmi dynamická kvalita.

V taoistickej medicíne sa zobrazuje ako stálosmaragdovozelený strom, ktorý cez svoju korunu a korene spája oblohu so zemou. Je to živosť a kreativita sama.

Pri nerovnovážnom hromadení živlu drevo však táto sila funguje ako všetkoničivý hnev a deštruujúca agresivita. Našťastie, disharmónie dreva sú veľmi premenlivé a teda majú krátku životnosť… To však neznamená, že ich hmotné, fyzické a psychické následky pre agresora a obete jeho agresie – pre rodinu a spoločnosť, nemôžu byť pre svoju živelnosť ničivo katastrofálne . Aj preto sa problematike liečenia agresivity treba vážne venovať a v spoločnosti túto problematiku nebagatelizovať, netolerovať ako je zvykom.

Pri hromadení hnevu a agresivity účinne pomáha priame dýchanie do pečene. Pokročilejší cvičenci môžu dokonca účinne dýchať do pečene po celej dráhe pečene a to dvoma smermi cez obočie, oči, vonkajšok ramien, rúk, späť hore okolo pazúch do pečene. Dýchanie je účinné hlavne vtedy, ak je sprevádzané vydávaním liečivého zvuku š-š-š-š-š-š….

Odporúča sa aj doplnková tanečná terapia, vnímanie a preciťovanie umenia vôbec, pestovanie nežných sexuálnych aktivít, priateľské chovanie, obklopovanie vonkajších a vnútorných zmyslov zelenou farbou….

Veľmi účinná je aktivizácia meridiánov pečene a žlčníka rôznými liečiteľskými technikami ( akupunktúra, reflexná masáž, boxa, su jok atď…) a bylinkové čaje pečeňové, žlčníkové ( napr. svetlík lekársky, divoký bodliak a iné ). Alebo sa sústreďte na svoj stred. 😉

Pokiaľ tieto „domáce“ techniky, praktikované aspoň 2-4 týždne nepomáhajú, resp. neprinášajú aspoň malú viditeľnú zmenu, je vhodné liečbu doplniť a vyhľadať pomoc terapeuta, ktorý sa zaoberá technikami duchovného liečiteľstva. 😉

Zdroj : Magda Kmeťková

Podobné články

Keď lomcujú emócie

Ako môžete usmerniť svoje emócie a zmysluplne ich využiť.

Psychoterapia – psychotraumatológia – EMDR

Etikoterapia

7 pocitov pre dušu

Ako vzniká choroba

4 replies on “Čo spôsobuje hnev a agresivita?”

len čisto technicky: “oči ako začiatočný bod meridiánu pečene” – dráha pečene začína na nohe, na hlave končí. Vo výsledku to však na veci nič podstatné nemení.

Inak veľmi pekný, podnetný článok, ďakujem.

Páči sa mi

Dráha ide dvomi smermi aj hore aj dole. Pri bloku, sa niektorá časť môže stať uzavretou, zablokovanou a spôsobovať problémy. Preto je dobré, robiť masáž meridiánov, alebo poklepávať body na jeho dráhe, aby sa uvolnila energia. Všetky stavy bolestí sú buď prejavom nadbytku energie, alebo nedostatku energie. Ja u seba vidím, že ak som podráždená a hnevám sa , tak do 2 týždňom mám bolesti hlavy na pravej strany za uchom, čo je dráha žlčníka a už viem ktorá bije.. 😆

Naše emócie sa nikam nestratia, držia sa v našom poli a potom sa prejavia.

TECHNIKY REFLEXNÝCH MASÁŽÍ NA NOHÁCH

Páči sa mi

Už v článku je odpoveď…. Pokiaľ sa človek naučí transformovať svoje negatívne emócie a pracuje iba s pozitívnymi citmi, vkladá do počítača programy, ktoré ho energeticky nevyčerpávajú.

Takže vnášať radosť do života, naučiť sa ovládať, používať techniku dýchania, vnášanie pokoju a lásky do seba a nereagovať unáhlene. 😉 Dušička má rada tvorivosť, rozvíjanie sa a pečeň je orgán duše, takže ak duševne nestrádame, sme v poriadku. Veľké plus robí aj strava plná živín, vitamínov, minerálov, ktoré telo odlahčujú, prečisťujú a dávajú mu dostatok energie. Žiť v súlade s prírodou, elementami, sebou samým.

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.