Kategórie
Bylinky Liečenie

Bylinkové prípravky…

Človek je existenčne viazaný na rastlinnú ríšu tým, že flóra podmieňuje dýchateľnú atmosféru a organické látky, ktoré vznikajú pri fotosyntéze a pravdaže rastliny ľudstvo aj živia. Bylinky v našom kraji nachádzame hojne a určite sa už každý s nimi v nejakej forme stretol. Najčastejšie ich konzumujeme ako nápoj vo forme bylinného čaju. Ale rovnako dobre padne aj bylinná kúpeľ, či využitie čerstvých bylín v kuchyni. Z bylín sa priemyselne vyrába množstvo výrobkov, ktoré sa dajú využiť v domácnosti. Dám vám typy na domácu výrobu niektorých z nich.

Bylinkové liečivé oleje:

V ľudovom liečiteľstve sa s obľubou používajú rozličné bylinkové oleje, pretože sa dajú ľahko pripraviť a majú široké uplatnenie.

Najznámejšie využívané bylinkové oleje sú: nechtíkový, ľubovníkový, ibiškový, rozmarínový, z arniky, harmančeka, levandule, z kvetu divozela, mäty alebo medovky.

Príprava: Do 1l dobrého konzumného oleja / olivového / dáme plnú hrsť / 150g / sušenej bylinky a necháme dva až tri týždne na slnku vylúhovať. Potom môžeme olej precediť cez jemné sitko, pričom bylinky vytlačíme od oleja a olej naplníme do sklenených fľašiek. Éterické oleje sa rozpúšťajú v mastných olejoch a tak sa vlastne extrahujú / uvoľňujú / do oleja. Takto pripravené oleje majú široké uplatnenie.

Používajú sa na ošetrenie pokožky, do kúpeľa, ako masážne oleje i pre použitie v kozmetike. Správne pripravené bylinkové oleje majú trvanlivosť niekoľko mesiacov.

Bylinkové liečivé tinktúry:

Na rozdiel od olejov je v tinktúrach ako rozpúšťadlo účinných látok z rastlín použitý alkohol. V príprave domácich alkoholických nápojov boli naši otcovia skutoční majstri. Najmä žalúdočné horké bolo pri poruchách trávenia po výdatnom jedle samozrejmosťou. Najznámejšie využívané bylinkové tinktúry sú: nechtíková, ľubovníková, rozmarínová, z arniky, harmančeka, levandule, ligurčeka, horeca, tymianu, trnky, šalviová mäty alebo medovky.

Príprava:

Na prípravu tinktúry použijeme čerstvé, ale aj sušené bylinky. Na 1liter ražnej liehoviny / najmenej 30% / použijeme plnú hrsť / asi 150g / sušených bylín. Fľašu zazátkujeme a postavíme na 2 – 3 týždne na slnečné miesto. Občas zatrepeme. Potom lieh scedíme a rastlinu prelisujeme. Scedenú i prelisovanú tekutinu zlievame do pripravených sklenených fľaštičiek. Takto pripravená tinktúra má dlhú dobu spotreby.

Pleťové vody:

Používajú sa buď na čistenie alebo tonizovanie pleti. Môžete si ľahko vyrobiť doma nenáročným spôsobom.

Bylinková pleťová voda:

2 PL harmančekových kvetov, 1PL list podbeľu, 50g ružovej vody, 100g destilovanej vody, 20g alkoholu / čistého najlepšie 70%/, 10kv harmančekovej tinktúry. Bylinky naložte do nádoby s uzáverom, zalejte alkoholom a destilovanou vodou a nechajte cez noc stáť. Potom preceďte cez handričku alebo kávový filter a pridajte ružovú vodu s harmančekovou tinktúrou. Premiešajte a môžete požiť. Je veľmi dobrá pre citlivú pleť na čistenie i tonizovanie.

Ružovú pleťovú vodu si môžete urobiť jednoduchým výluhom sušených ružových lístkov v destilovanej v vode. Ak chcete si urobiť ružovú vodu s alkoholom, je potrebné si urobiť najskorej ružovú tinktúru.

10g usušených lupeňov ruže čajovej, 90g 60% liehu naložíme do nádobky a necháme 2 týždne lúhovať na slnku a občas premiešame. Po uplynutej dobe precedíme cez filtračný papier a tým sme získali 100g tinktúry.

Na pleťovú vodu potrebujeme 5g tinktúry a 95g destilovanej vody. Týmto sme si urobili 3% pleťovú vodu. Na citlivú pokožku bude vhodnejšia pleťová voda bez alkoholu. Zvyšok tinktúry si môžeme uschovať v chladničke a nechať na ďalšie využitie. 😀

Ružové želé
Vlastnoručne pripravená lahôdka z voňavých ružových lupienkov bude tiež jedinečným a chutným darčekom.
Potrebujeme: 125 g ružových lupienkov z nestriekaných ruží, 500 ml čistej jablkovej šťavy 500 g cukru.
Do menších pohárov na zaváranie vložíme niekoľko lupienkov ruží. Do jablčnej šťavy primiešame cukor, privedieme do varu a varíme asi 5 minút. Ak sa vytvára pena, opatrne ju zberáme. Pridáme zvyšok ružových lupienkov a ďalej varíme ešte 5 minút, kým šťava nezačne želírovať. Horúce želé vlejeme do zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkom. Aby bol darček dokonalý, na pohár nalepíme ozdobnú nálepku, viečko obalíme do kúska peknej látky alebo hodvábneho papiera a previažeme stužkou.

Kandizované ružové lupienky
Netradičná bonboniéra z ruží získa určite zaslúžený obdiv ako originálny prejav lásky, aj ako jedinečná delikatesa.
Potrebujeme: silno voňajúce nestriekané lupienky ruží. Na dvadsať lupienkov použijeme 2 bielky a 80 g kryštálového cukru. Lupienky na site prepláchneme vodou, rozložíme na utierku a jemne osušíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a lupienky v ňom obalíme. Rozložíme ich na plech a posypeme kryštálovým cukrom. Vložíme do rúry predhriatej na 50 °C, potom teplo vypneme a kvety necháme v rúre 20 minút schnúť. Vyschnuté vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ich opatrne poukladáme do vhodnej nádoby. Pekne sa budú vynímať v sklenenej bonboniére, alebo v darčekovej škatuľke v tvare srdiečka vyloženej jemným hodvábnym papierom.

Posilňujúce korenisté víno
Tento korenistý aromatický mok v peknej karafe je originálnym a zdravým darčekom pre každého. Vlastnoručne vyrobené víno s bylinkami sa používa nielen na posilnenie obranyschopnosti, ale môžeme ho podávať aj ako chutný aperitív.
Potrebujeme: 1 l ľubovoľného červeného, prípadne bieleho vína. Trošku z neho odlejeme a do fľaše vložíme vetvičku tymianu, pol lyžičky postrúhaného muškátového orieška, pol lyžičky čerstvého strúhaného ďumbiera, kúsok celej škorice a desať veľkých sušených hrozienok. Fľašku uzatvoríme a necháme 2 týždne lúhovať. Potom víno cez kávový fi lter precedíme a nalejeme do pripravenej karafy. Na posilnenie organizmu sa odporúča piť 1 dl vína denne.

10 replies on “Bylinkové prípravky…”

…ak chceš len 1 dcl ružového oleja tak si vezmi 15g sušených kvetov, zalej 1 dcl oleja a nechaj 2-3 týždne na slnku.najlepšie v tmvej flaške. Potom postupuj ako je v článku písané.
Inak môžeš to urobiť aj od oka, volakedy nemali váhy a receptz si vyrábali. 😆
Pekný deň 😀

Páči sa mi

Treba v prvom rade očistiť pečeň, je to dlhodobá procedúra. Buď bylinkovými čajmi, alebo homeopatiou, ale hlavne prístupom k sebe. Prejavy na pokožke sú znakom sebaodmietania.

Odporúčam ti prečítať tieto články o Etikoterapii…

Etikoterapia

7 pocitov pre dušu…

Toto sú odporúčnia na akné od psychotroničky Vičanovej. Je to dosť zložitý proces, tak si z toho vyber, čo uznáš za vhodné.

Biopole upozorňuje najmä na:
zlé trávenie, oslabenú činnosť vylučovacích orgánov a žliaz s vnútorným vylučovaním.

2. Odporúčaná fytoterapia:
30g vňate zlatobyle obyčajnej,
30g plodov ruže šípovej (šípky),
30g listov žihľavy dvojdomej,
20g koreňa čakanky obyčajnej,
20g koreňa ibiša lekárskeho,
10g listov šalvie lekárskej a
5g vňate paliny dračej.

PRÍPRAVA A UŽÍVANIE: Dve čajové lyžičky zmesi zalej 3/4 litra vriacej vody, lúhuj päť minút a preceď do termosky.
* Pi po dúškoch, vždy štvrť litra, hodinu po hlavnom jedle. Po využívaní zmesi si urob mesiac prestávku a kúru zopakuj ešte trikrát. * Na tvár si prilož dvakrát denne na hodinu obklady z tejto zmesi:

ROVNAKÉ DIELY
vňate myšieho chvosta obyčajného, kvetov rumančeka pravého, vňate prasličky roľnej, kvetov trnky obyčajnej, okvetných lupienkov ruže galskej, listov podbeľa liečivého a vňate levandule úzkolistej.
PRÍPRAVA: Dve čajové lyžičky zmesi zalej šálkou vriacej vody, lúhuj 10 minút a preceď.

* Trikrát denne si natri pleť citrónovou šťavou. Na umývanie pokožky používaj iba prevarenú vodu.

Pleťová voda: Dokonale premiešaj ROVNAKÉ DIELY kvetov podbeľa
liečivého, vňate stavikrvu vtáčieho, podzemku pýru plazivého, vňate prasličky roľnej a vňate konopnice žltkastobielej. Ja mám pleťovú vodu s levandule a aj s ruže a sú naozaj dobré.

PRÍPRAVA: Dve polievkové lyžice zmesi zalej štvrťlitrom vriacej vody, lúhuj 30 minút a preceď. Precedené bylinky opäť zalej štvrťlitrom vriacej vody, na miernom ohni var 15 minút a preceď. Oba výluhy zlej spolu, pridaj rovnaké množstvo 40- percentného liehu a filtruj cez biele plátno, kým nebude tekutina číra.
* Touto pleťovou vodou si dvakrát denne čisti pleť na tvári a miestach
postihnutých akné.

3. Stravovanie:
Konzumuj ryby, pečeň, vajcia, žĺtok, maslo, smotanu, zeleninu so zelenými listami, žltú zeleninu, droždie, pivné droždie, fazuľu, hrozienka, žltý melón.
* Zo stravy vylúč čokoládu, kakao, bravčové mäso, živočíšne tuky, prepálené oleje, korenené a slané jedlá, pikantné syry, alkohol, kávu, čiernyčaj, orechy, coca colu, citrusové ovocie. Pol roka aspoň raz do týždňa jedz iba surovú stravu (ovocie alebo zeleninu). Surová zelenina je živá má energiu, uvarená nie.

4. Šťavy:
* Mrkvová (piť ju môžeš v neobmedzenom množstve).
* Mrkvová 2,4dl, z hlávkového šalátu 1,2dl, špenátová 2,4dl.
* Mrkvová 3dl, špenátová 1,8dl. Denne pi niektorú.

5. Prírodné preparáty:
Pol roka užívaj ABC plus (podľa návodu na obale); 2xdenne 400 IU Vitamínu E; 5 dní po 2 tablety Vitamínu A, potom 2 dni prestávka; 3xdenne 50mg chelátu Zinku pri jedle; 3xdenne 2 polievkové lyžice tekutého Acidofílu alebo 3xdenne 3-6 kapsúl Acidofílu. Užívaj až do upravenia zdravotného problému.

S týchto vitamínov by som určite A, E a Zinok odporučiala aj ja A TO ACIDKO JE TIEŽ ZDRAVé. 😛

6. Potrebná duchovná zmena:
PRESTAŇ SA KRITIZOVAŤ A PONIŽOVAŤ, NEODMIETAJ SVOJE TELO AKO NIEČO ODPUDZUJÚCE A NEČISTÉ, ALE ZAČNI HO POVAŽOVAŤ ZA BOŽÍ CHRÁM, V KTOROM SÍDLI TVOJA DUŠA. VŠETKO, ČO ROBÍŠ, ROB POKOJNE, BEZ AGRESIVITY, HNEVU A ZATRPKNUTOSTI. ROZDÁVAJ DOBRO A LÁSKU.

Veľmi dobre na pokožku pôsobí šalvia môžeš ňou robiť aj obklady na postihnuté miesta, alebo pleťovú vodu a umývať sa ňou. Hojivé účinky má aj mesiačik lekársky. Raz týždenne si rob peeling s ovsenných vločiek a jogurtu. Dobré hojivé účinky má aj aloe vera. Ak máš kvetinku, tak si miesta môžeš ňou potierať. Možností je veľa a bylinkami nič nepokazíš. 😉

Nauč sa ale milovať samú seba a uvidíš v sebe čistú krásnu bytosť. Otvor svojej duši srdce a zbavíš sa zdravotných problémov. Pekné sny… 😉

Páči sa mi

Môžem sa opýtať:
Mám veľa pigmentových- stareckých škvrn, používam bylinky aj kremy, ale nič nepomáha, bola som aj na laser viackrát. Na chvíľu je dobre a potom znova. Mohla by som poprosiť či sa to môže niečim vyliečiť, nemá niekto o tom vedomosti čo pomáha na pokožku,
Ďakujem za pomoc.

Páči sa mi

Bieliace účinky na starecké škvrny má napríklad žerucha, citrón, či nezriedený jablčný ocot, ale aj tieto prírodné masky:

Mandľová – 5gr. mandľového oleja zmiešame s 15 gr. citrónovej šťavy a 15. gr. horčičných semienok. Zmesou potierame škvrny.
Cibuľová – cibuľu nakrájame na kúsočky a pretlačíme vidličkou na kašu, ku ktorej prilejeme ocot tak, aby z tejto zmesi vznikol krém.
Jahodová – jednu jahodu roztlačte a zmiešajte s 2 čajovými lyžičkami bieleho jogurtu, 2 kvapkami kadidlovníkovej silice a pol lyžičkou kozmetického ílu. Nanášajte na vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť asi 20 minút.
Jogurtová – biely jogurt zmiešajte s troškou citrónovej šťavy a naneste na pleť. Nechajte pôsobiť asi 30 minút.Viditeľné výsledky môžete očakávať najskôr po trojmesačnej kúre.

Palínka a skúšala si IPL?
http://www.laser.sk/kozmeticke-pristroje/ipl-pristroje/

Ak si skúšala tieto veci, ktoré opisuješ a nepomáhajú, začni sa chrániť z vnútra. Jedz potraviny bohaté na antioxidanty, selén, vit. A, C, E, bioflavonidy. Napomáha to spomaľovaniu tvorbe škvŕn. Neparfémuj si pokožku cez leto. Každý prejav na pokožke súvisy s pečeňou a jej činnosťou. To čo v sebe potláčame.

Zvýšená tvorba melanínu v pokožke a jeho nerovnomerné ukladanie môže by aj geneticky dané.

Občas nám neostáva nič iné, len prijať sa taký, aký sme a uvedomiť si , že to nesmrteľné krásne žiarivé je v našom vnútri. :wink

Páči sa mi

Lenka v prvom rade ti poradím dobré cvičenie na obnovenie toku ženskej energie. Môžeš ho robiť aj vonku niekde na tráve, v lese, alebo aj vizuálne doma po stojačky alebo sediačky. Predstavíš si, ako naberáš energiu zeme chodidlami, ťaháš ju do kolien, stehien do 1 koreňovej čakry do 2, do brucha do srdca do hrdla do čela a korunnou čakrou- temenom hlavy ti energia zeme výjde von. Toto rob tak 3x po sebe a ťahaj zemskú energiu a snaž sa ju v každej čakre precítiť. Potrebuješ si aktivovať dobre 1 čakru, aby mala dostatok energie a dávala ju do spodných orgánov.

Na mykózy je dobrý obyčajný biely jogurt(nie nízkotučný), mám vyskúšané a zabral.
Z byliniek je dobrý kúpeľ z rebríčka, mesiačik lekársky(čaj pôsobí ako ATB v trakte a posiľňuje ženské orgány), dobrý je aj čaj Lapacho, ktorý zvyšuje imunitu, tak isto výťažok z grepových jadierok dobre pôsobí z vnútra. Potom je dobré užívanie jablčného octu (tuším 1 lyžica ide na 2dcl vody )

Lapacho – čaj Inkov…

Citrovital extrakt z grepových jadier…

Vilcacora, čaj obsahuje alkaloidy, ktorý pôsobia proti pliesňam a candile, tak niečo vyskúšaj. 😉

Ak mávaš takéto problémy, žehli si aj nohavičky, nepoužívaj parfémovaný papier a mal by sa preliečiť aj partner, lebo ti to potom vracia. 😉

Páči sa mi

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.